Velkommen til KORUS-familien
– I uminnelige tider har mennesker samlet seg rundt bålet for å møtes og for å dele kunnskap, sier Are Lerstein, grunnlegger av organisasjonen Medvandrerne. Nå skal han også dele sin kunnskap som ansatt i KORUS.
Publisert: 29 oktober 2024
Skrevet av: Thomas Anthun Nielsen
Mandag 4. november begynner Are Lerstein i ny jobb hos KORUS Bergen. Der skal han skal bruke sin erfaringskompetanse i KORUS-familien og ut mot kommunene.
– Jeg gleder meg til å begynne å jobbe på systemnivå med erfaringskompetanse. Dette er en av de tingene jeg brenner for. Hvordan vi kan få løftet mennesker med erfaringskompetanse inn der beslutningene tas. Det er viktig å lytte til dem som har hatt skoene på når vi skal drive med forebygging, behandling og ettervern, sier Lerstein.
Blir ofte glemt
Han mener det er helt avgjørende at de som har levd et liv og tatt med seg erfaringer på veien, får innpass og mulighet til å ta avgjørelser sammen med de som sitter på fagkompetansen.
– På den måten får vi virkelig et godt, tverrfaglig tilbud som ser problemstillinger fra alle sider. Det vil være med på å løfte opp tilbudet til sårbare mennesker i en tid hvor vi opplever ressursknapphet, sier Lerstein.
Men det er ikke bare inn mot mennesker med erfaringskompetanse han ønsker å bidra.
– Jeg er opptatt av at våre kolleger helsefagarbeiderne blir ivaretatt, de som jobber med mennesker hver eneste dag som sliter med rus og psykisk uhelse. De blir ofte glemt, forklarer han.
Skal tilby kurs i utendørsterapi
De fleste kjenner ham nok som grunnlegger av Medvandrerne i 2017. I KORUS skal han være med på å tilby kurs i utendørsterapi til kommuner i hele landet.
– Hos Medvandrerne går vi helt tilbake til primærtilstanden. I ti dager reiser mennesker bort fra urbant kaos og inn i naturen. Nå er ikke planen å gå fullt så hardt ut hos KORUS i første omgang, men heller være med på å bringe naturen inn i det viktige arbeidet som gjøres over hele landet i dag. I naturen blir følelsene mer tilgjengelige, vi blir del av en flokk og et fellesskap og det blir lettere å bearbeide det som er ubehagelig, sier Lerstein.
Nå gleder han seg til ny tur, sammen med nye kolleger i KORUS.
– Jeg synets det er noe forbanna tull å slutte med noe, det er mye bedre å begynne med noe nytt. Det er min plikt å bidra med min erfaring inn i KORUS sitt samfunnsoppdrag, sier Lerstein.
Sammen med RVTS, RKBU og NAPHA har KORUS bygget bli-involvert.no, en nettressurs for deg som skal involvere brukere i arbeidet ditt.
Relatert innhold
-
Fant fasiten til et lykkelig liv
– Ute i naturen er jeg 100 prosent til stede. For meg har det blitt fasiten til et lykkelig liv, sier Are Lerstein. For åtte år siden skapte han sitt eget ettervern ved å starte Medvandrerne, og har siden vært en aktiv forkjemper for utendørsterapi.
-
Stor interesse for utendørsterapi
KORUS midt er i gang med sin femte kursrekke i utendørsterapi, og inviterer til nettverkssamling i november.
-
Utendørsterapi
Naturen kan brukes både i behandling og oppfølging av personer med rusutfordring. KORUS bidrar i arbeidet med å implementere utendørsterapi i behandlingsinstitusjoner og kommuner.