Fyll dagene viser at det nytter!

I Oslo arrangeres den årlige Fyll dagen-messa den 25. september i Oslo rådhus. For å høre mer om Fyll dagene har vi intervjuet Alf Jon Hansen, arbeidsleder i Nyttig Arbeid.

Alf Jon Hansen

- Mitt navn er Alf Jon Hansen, og jeg er arbeidsleder i Nyttig Arbeid. Jeg sitter i arbeidsgruppa for Fyll dagene. Det har jeg gjort siden 2018. I år er det også Nyttig arbeid som arrangerer årets arrangement.

- Hva er historien din med Fyll Dagene?

- Jeg ble nykter i 2016, og var gjest på den første Fyll dagene som ble arrangert i 2017. Der ble folk interessert i historien min, og i 2018 ble jeg spurt om jeg ville sitte i arbeidsgruppa for Fyll dagene.

- Fyll dagene ønsker å samle alle tilbudene til folk som har rusutfordringer. Det er tilbud knyttet til både jobb og fritidsaktiviteter. Slik jeg ser på Fyll dagene, så kan det være et springbrett tilbake til det vanlige livet.

Alf Jon Hansen, arbeidsleder i Nyttig Arbeid og tidligere rusavhengig.

Fyll dagene er et stort lokale med masse forskjellige stands. På messa i år blir det 73 stands. Der kan du finne noen som kan hjelpe deg med jobb, med bolig og med gjelda di. Eller du kan få tips om trening og få tilbud om ulike fritidsaktiviteter. Du kan nesten si at alle gode krefter på rusfeltet har en stand der. Jeg liker å si at hvis Arendalsuka er demokratiets dansegulv, så er Fyll dagene rusomsorgens dansegulv.

- Hvem er publikummet på Fyll Dagene?

- Jeg vil si at det er et veldig blanda publikum der. Det er mange brukere som sliter med rus, eller psykisk helse. Det er ansatte som jobber rundt i de ulike tjenestene. Du finner også folk som jobber mer på systemnivå, og det er politikere som kommer innom. Så du finner hele spekteret fra gata og opp til toppetasjen. Det hele er ganske unikt. Jeg vet ikke om noe annet sted der hele feltet samles slik som det gjøres på denne messa.

- Finner du Fyll dagene bare i Oslo?

- Nei, du ha det flere steder i landet. Blant annet i Bergen, Trondheim og Stavanger. På hjemmesida til Fyll dagene finner du mer informasjon om dette.

- Hvordan kan man få mer informasjon om Fyll dagene?

- Du kan gå inn på hjemmesiden til Fyll dagene som jeg akkurat nevnte, eller du kan ta kontakt med oss i Fyll dagene i Oslo gjennom Facebook eller ved å sende oss en melding på Messenger. Du kan også kontakte Velferdsetaten i Oslo kommune for å få mer informasjon om Fyll dagene.

I alt for mange år gikk jeg rundt og trodde at jeg ikke dugde til noen ting.

Alf Jon Hansen

- Har du en appell eller et budskap på tampen av intervjuet?

- I alt for mange år gikk jeg rundt og trodde at jeg ikke dugde til noen ting. Da jeg møtte han som skulle bli sjefen min på den første Fyll dagene, sa han til meg at når du kommer til Oslo så har jeg jobb til deg. Det trodde jeg egentlig ikke noe på, for på den tida vanka jeg i et miljø hvor jeg aldri hadde sett noen klare å komme ut av rusavhengigheten. Så min appell er til de som greier å komme seg ut av det: Del historien din så flere kan se at det nytter da. Vi trenger solskinnshistoriene.

Publisert: 7. sep. 2023 Av: Bjørnar Bergengen