Ti år med nalokson i Norge

For ti år siden var ideen om å utlevere nalokson nesespray til rusbrukere kontroversiell, men i dag er den en etablert del av overdosestrategien. Under jubileumskonferansen i Bergen ble nye data og viktige erfaringer delt for å styrke fremtidens overdoseforebygging.

Arild Knutsen, FHN
BRUKERPERSPEKTIV: Arild Knutsen fra Foreningen for human ruspolitikk snakket engasjert om nalokson i et brukerperspektiv.

Publisert: 23 september 2024

Skrevet av: Christoffer Røed

Nalokson tilgjengelig over hele landet

Siden oppstarten har over 40 000 nesesprayer blitt delt ut via 375 utdelingssteder over hele landet. Over 110 kommuner distribuerer nalokson, og tar kontakt med koordinatorene i Bergen, Oslo og Trondheim.

Nalokson har en viktig rolle i fremtidige tiltak mot opioidoverdoser.

Espen Freng, Helsedirektoratet
bilde
TRUSSEL FRA SYNTETISKE OPIOIDER: Arne Skulberg, anestesilege på legeambulansen i Oslo snakker om nitazener.

Advarer mot sterke syntetiske opioider

SERAF-forskere presenterte data som viser effekten av naloksonutdeling, og Arne Skulberg fra prehospital tjeneste advarte om økningen i bruk av nitazener, en ny type ekstremt potente opioider. Nalokson virker også på disse, men kan kreve høyere doser.

Nalokson tilgjengelig også i fengsler

Kriminalomsorgen har vært en viktig samarbeidspartner i Naloksonprosjektet, spesielt for å beskytte løslatte, som er en sårbar gruppe med høy risiko for overdoser.

I 2024 finnes det 39 utleveringspunkter i fengsler, friomsorgskontorer, overgangsboliger og Narkotikadomstolen, som distribuerer nalokson til innsatte og ansatte.

Innsatte får også opplæring i førstehjelp, og ved løslatelse mottar de en avtale for videre oppfølging, noe som bidrar til å redusere risikoen for overdoser etter soning.

Arrangørgruppe
FORNØYDE ARRANGØRER: Fra venstre, Desiree Eide (SERAF), Thomas Clausen (SERAF), Åse Merete Solheim (Bergen kommune, MO Gyldenpris. Naloksonkoordinator for Bergen og Vestland), Philipp Lobmaier (SERAF). Bak, Christoffer Carl Thorer Røed, Naloksonkoordinator, KORUS Oslo, og Øystein Bruun Ericson (tidligere SERAF, nå NKVTS).

Pårørende kan nå ha nalokson hjemme

Pårørendeorganisasjonen "Ivareta" kunngjorde at nalokson nå også blir tilgjengelig for pårørende, slik at de kan være forberedt i krisesituasjoner. Generalsekretær Michael Lindholm delte sterke historier om hvordan dette gir trygghet og redder liv.

Enklere å få Nalokoson, men fremdeles på resept

Seminaret ble avsluttet av Philipp Lobmaier, som reflekterte over fremtidige utfordringer knyttet til opioidbruk og naloksonens rolle. Mens det nylig ble reseptfritt i Sverige, har Norge ennå ikke tatt dette skrittet. Helsedirektoratet har imidlertid gjort det enklere for leger å forskrive nalokson til personer i høyrisikogrupper.