Testarkiv
2025
-
MÅNEDENS FAGPERSON: Birthe Møgster – KORUS Bergen
18. mars– En av årsakene til at jeg begynte å jobbe i rusfeltet er at jeg selv er nær pårørende til personer med rusrelaterte utfordringer.
-
Naturkonferansen 2025: Terapi i en potteplante?
17. marsHva må til for at naturopplevelser skal ha en terapeutisk effekt? På årets naturkonferanse løfter vi fram nærnaturen.
-
Nå kan du lese EUPC-håndboken på norsk
13. marsEn norsk versjon av EUPC, en europeisk håndbok om evidensbasert rusmiddelforebyggende arbeid, er nå tilgjengelig. Katrin Øien og Renate K. Vesterbekkmo fra KORUS midt har vært involvert i arbeidet med oversettelsen.
-
NY SØKNADSFRIST: Kommunalt rusarbeid
27. feb.Bedre livskvalitet, mestring og en aktiv og meningsfull tilværelse. Det er målet med tilskuddsordningen Kommunalt rusarbeid.
-
Viktige søknadsfrister
26. feb.Vil din kommune ha støtte til oppfølging av barn, unge eller voksne med utfordringer knyttet til psykisk helse og rus? Søk innen 11. april.
-
OPPTAK: Overdoseforebyggende arbeid i kommunen
07. feb.Onsdag 5. februar arrangerte KORUS et webinar for å lansere Helsedirektoratets nye råd for overdoseforebyggende arbeid i kommunen. Se opptaket her:
-
Introduserer webinar om overdose
04. feb.Jan Christian Vestre ønsker velkommen til vårt webinar om overdoseforebyggende arbeid i kommunen. Hittil er over 400 påmeldt.
-
Møt våre overdosekoordinatorer
27. jan.Trenger du bistand til implementering av Helsedirektoratets nye faglige råd for overdoseforebyggene arbeid? Kontakt våre regionale overdosekoordinatorer.
-
LANSERING: Overdoseforebyggende arbeid i kommunen
27. jan.Nye faglige råd for overdoseforebyggende arbeid er nå publisert. Onsdag 5. februar inviterer vi til webinar for deg som vil vite mer.
-
Samtaler om en oppvekst med rus - se lanseringswebinaret i opptak
20. jan.Vi har laget en ny samtaleguide om oppvekst med rus. Se opptak av lanseringswebinaret og finn ressurser for videre arbeid her.
-
Et nytt kapittel for oppsøkende arbeid
20. jan.Etter nesten 20 år med "Ute-Inne" på pensum, er det på høy tid med en ny fagbok om oppsøkende arbeid. Nylig samlet KORUS kompetanse fra hele landet for å få innspill.
-
Har satt livsmestring på timeplanen
20. jan.Livet er fullt av vanskelig valg. På Sandefjord videregående skole har livsmestring blitt en naturlig del av undervisningen.
-
E-læring om rus og forebygging
15. jan.Visste du at KORUS har flere tilbud om e-læring, kurs og veiledning på nett? Her kan du lese mer om dem.
-
Lanserer samtaleguide: Oppvekst med rus
13. jan.Vi har laget en samtaleguide om oppvekst med rus. Førstkommende fredag inviterer vi til lanseringswebinar.
-
Hjelp til å rydde i ryggsekken
07. jan.Jobben med å skape seg et nytt liv på utsiden starter allerede under rusbehandling. På fagdagen «Et bedre liv» får deltakerne flere gode verktøy.
-
Lær deg å bruke Motiverende samtale i gruppe
01. jan.Motiverende samtale (MI) kan hjelpe mennesker som trenger motivasjon til å gjøre endringer i livet. Nå inviterer vi til kurs for deg som vil ta i bruk metoden i grupper.
2024
-
Ungdom trener som aldri før
12. des.Ungdata-undersøkelsen i Vestfold viser at 80 prosent av ungdommene trener minst én gang i uka. Dette er det høyest tallet som er målt siden den første fylkesundersøkelsen i 2013.
-
Er du pårørende og gruer deg til jul?
03. des.Å være pårørende til en person som er rusavhengig kan være ekstra tungt i høytider som julen. Her er noen tips og råd, som kanskje er nyttige for deg.
-
Flere jenter er plaget med søvnproblemer
03. des.Ferske tall fra Ung i Telemark viser at stadig flere jenter er plaget med søvnproblemer. Her finner du nøkkeltall fra årets Ungdata-undersøkelse.
-
Spillrommet37 – En levende sosial møteplass
15. okt.På møteplassen Spillrommet37 i Horten, skaper gaming glede, læring og nye sosiale nettverk. Det viser en ny evaluering utført av KORUS.
-
Hvordan kan din kommune bygge en psykisk helsetjeneste?
14. okt.Alle kommuner skal ha en psykisk helsetjeneste for barn og unge. På Handlingsplanfestivalen kan du lære mer om hva det egentlig betyr.
-
HØRING: Nye råd om brukermedvirkning
19. sep.Nye faglige råd for bruker- og pårørendemedvirkning i rus- og psykisk helsefelt skal bidra til felles forståelse, økt kvalitet og bedre treffsikkerhet. Nå er rådene ute på høring.
-
Gir innblikk i barnas virkelighet
04. juliHvordan er hverdagen for barn med rusavhengige foreldre, og hva kan vi gjøre for å hjelpe dem? På Barnet og Rusen gir professor Borgunn Ytterhus deg noen svar.
-
Undervisningsopplegget for NRK-serien "RUS" på nynorsk
11. juniUndervisningsopplegget til NRK-serien "RUS" er et populært verktøy som brukes i videregående skole. Nå er det også tilgjengelig på nynorsk.
-
Barn som pårørende: Slik ser hverdagen ut
04. apr.Hvordan opplever barn med foreldre som har psykiske problemer, rusutfordringer eller alvorlige fysiske sykdommer og skader hverdagen? I en ny systematisk kunnskapsoppsummering har seks forskere sett nærmere på barnets stemme som pårørende.
-
Slik snakker du med barn
11. mars– Vi tror vi snakker med barn, men barna selv opplever ofte at vi ikke snakker ordentlig med dem, sier psykologspesialist Anne-Kristin Imenes i KORUS sør. Hun har utviklet et nytt kurs for deg som jobber i barnehage og skole.
-
Rekordhøy deltakelse i Ungdata-undersøkelsen
20. feb.Før påske skal over 200 000 barn og unge fra mer enn 200 kommuner fortelle hvordan de opplever hverdagen. Aldri har så mange svart på Ungdata-undersøkelsen samtidig.
-
Se webinaret "Ungdom og rusmidler" i opptak
14. feb.Nesten 1200 ansatte i kommuner over hele landet deltok på vårt webinar om ungdom og rus. Se hele sendingen i opptak her:
-
Viser vei til «Et bedre liv»
02. feb.Å gå fra rusbehandling på institusjon til en normal hverdag kan være vanskelig og krever gode forberedelser. Fagdagen «Et bedre liv» kan gi hjelp på veien, viser en ny forskningsrapport.
-
Alkoholbruk - Fra livskvalitet til lidelse
02. jan.DEBATT: Gjennom gode målrettede tiltak har helsemyndighetene klart å redusere antall røykere kraftig. Nå trenger vi den samme innsatsen når det gjelder alkohol, skriver Tommy Sjåfjell fra KORUS sør.
2023
-
Ingen spør om Johannes drikker
13. des.Eldre drikker stadig mer, samtidig minsker sjansen for at noen spør dem om drikkevaner kraftig med alderen. Vi må ufarliggjøre alkohol som tema og bli flinkere til å ta praten på legekontoret, i hjemmetjenesten og på privaten, mener lege og forsker Torgeir Gilje Lid.
-
Mobilbruk går utover søvn og skolearbeid
30. nov.Hele en av tre barn i Vestfold og Telemark sier de bruker mobilen når de egentlig burde sove. I tillegg opplever 23 prosent at bruk av telefonen går utover skolearbeidet, viser ferske tall fra Ungdata pluss.
-
Mangler forskning på barn og brukermedvirkning
10. okt.En ny rapport om bruker- og pårørendemedvirkning innen psykisk helse- og rusfeltet, peker på flere kunnskapshull i eksisterende forskning.
-
Bidrar til bedre internasjonal rusforebygging
21. sep.KORUS har vært en sentral aktør i utvikling og testing av et helt nytt verktøy som skal bidra til bedre rusforebygging internasjonalt. Det forteller Giovanna Campello, fra FNs kontor for narkotika og kriminalitet (UNODC), som nylig lanserte en rapport om arbeidet.
-
Hva skjer på overdosedagen?
29. aug.Verdens overdosedag er en viktig markering for å minnes alle som dør av overdose, forebygge og formidle kunnskap om temaet. Vi har laget en oversikt over noen av arrangementene i 2024.
-
Endelig noe som treffer ungdom
17. aug.– Dette er et opplegg som burde tas i bruk av videregående skoler over hele landet og overalt der man treffer ungdom, sier Trym Mathisen Guldvog fra Kirkeparken videregående skole i Moss. Han er en av flere elever som har vært med i utviklingen av et nytt undervisningsopplegg om rus.
-
Vi må snakke om det som er vanskelig
16. aug.– Ikke snakk om all «driden», det var oppfordringen Gina Lund fikk fra mange da hun startet i jobben som statsforvalter i Agder. I dag åpnet hun KORUS sin samling om ungdom og rus på Arendalsuka, og var tydelig på viktigheten av nettopp å snakke om det.
-
Vil ha RUS inn i skolen
09. aug.NRK-serien RUS med Leo Ajkic gjorde inntrykk på hele Norge. På Arendalsuka lanseres et nytt undervisningsopplegg for videregående skole knyttet til hver av de fem episodene i serien.
-
Samler kunnskap og kompetanse på ett sted
20. juni– Vi er svært glade for at de regionale kompetansesentrene på rusfeltet nå har samlet aktuelle saker, oppdatert faglig informasjon og ulike verktøy på et felles nettsted, sier Elise Husum fra Helsedirektoratet i forbindelse med lanseringen av KORUS.no.
-
Sebastian spiller på følelser
05. juniSebastian sang seg inn i alles hjerter da han i 2022 deltok på The Voice. På årets Barnet og Rusen bruker han stemmen til å dele sine tanker om kjærlighet, tilstedeværelse og empati i psykisk helsearbeid.
-
Vil vite hva fritid betyr for barnas framtid
30. marsHele 12 000 barn fra 21 kommuner i Vestfold og Telemark inviteres denne våren til å delta i en ny og unik undersøkelse som skal følge dem fra 10-års-alderen fram til de er voksne. Målet med Ungdata pluss er å finne ut mer om sammenhengen mellom fritidsvaner, livskvalitet og helse.
-
Gir foreldre et innblikk i ungdommens liv
02. mars– Foreldrene er de viktigste i ungdommens liv, og har størst mulighet til å påvirke hvordan de har det, sier folkehelsekoordinator i Horten kommune. Nå har de laget en Ungdata-rapport med foresatte som målgruppe.
-
Søvn mot psykiske plager
24. feb.DEBATT: Stadig flere unge sliter med psykiske helseplager. Mer søvn kan være medisinen mange trenger
-
Løftet Ungdata til topps
24. feb.Vestfold og Telemark fylkeskommune har gjort Ungdata til et sentralt arbeidsverktøy og involvert seg i alt fra rapportskriving til presentasjon av tallene for et bredt spekter av fagområder.
2022
-
Glemmer barna i cannabisdebatten
16. aug.Foreldres bruk av cannabis kan få alvorlige konsekvenser for barna, mener psykolog Helle Lindgaard.
-
Fant fasiten til et lykkelig liv
23. mai– Ute i naturen er jeg 100 prosent til stede. For meg har det blitt fasiten til et lykkelig liv, sier Are Lerstein. For åtte år siden skapte han sitt eget ettervern ved å starte Medvandrerne, og har siden vært en aktiv forkjemper for utendørsterapi.
-
Terapi med sekk og sovepose
23. maiDet er mye terapi i en tur i skogen, en prat rundt bålet eller en stille kveld med fiskestanga ved et fjellvann, mener psykolog Johanne Refseth, bedre kjent som Psykolog med sovepose. I mars kan du møte henne på konferansen Frisk i friluft.