Hva betyr psykisk helsetjeneste i kommunene?
Alle kommuner skal ha en psykisk helsetjeneste. Det er blant forslagene i en ny tverrfaglig veileder som er ute på høring. Nylig var 17 kommuner på nettverkssamling for å lære mer om hva det egentlig betyr.

– Målet med en psykisk helsetjeneste må blant annet være å understøtte barnevernsreformen og utvikle mer kompetanse i kommunen slik at flere barn og familier får den hjelpen de trenger på et tidlig tidspunkt. Dette er et utrolig viktig tema, sier Anne-Kristin Imenes, fra KORUS Sør.
For å ta tak i dette, har kompetansesentrene i Samarbeid Sør: RBUP Sør og Øst, KORUS Sør og RVTS Sør startet et nytt pilotprosjekt, og i januar var over 50 fagpersoner fra hele Norge samlet i Oslo for lære mer om psykisk helsetjeneste.
Deltakerne fikk blant annet høre mer om:
Forankringsarbeid
Kommunalt ansvar og behandling
Hvordan jobbe med kompetanse, organisering, struktur og rutiner
Hvordan prioritere videre arbeid
Hvordan fastsette mål og strategier slik at alle jobber i samme retning
Traff blink
– Et blikk på evalueringene etterpå viser at kurset traff blink og at det er et tydelig behov for mer av dette. Derfor vil vi jobbe med å utvikle dette og tilby flere kurs framover, sier Imenes.
Videre plan er å fortsette med årlige samlinger for ledere. Samtidig vil fagfolkene i nyetablerte psykiske helseteam få tilbud om felles kompetansebygging. Det handler om å bygge teamkultur, faglig språk og en felles faglig verktøykasse.
På ønskelisten over temaer fra deltakerne i piloten, kom arbeid med mobbing og bekymringsfullt skolefravær på topp, tett etterfulgt av praktisk undervisning om vansker/lidelser/risiko hos barn og unge og behandlende samtaler utfra diagnoseovergripende (transdiagnostisk) tilnærming. Samarbeid og koordinering kom også høyt opp på listen over ønskede temaer.
Om kurset:
Pilotprosjekt:
Regionalt tverrfaglig nettverk innen kommunalt psykisk helse og rusarbeid
«Etablere psykisk helsetjeneste for barn og unge i din kommune? Nettverk, starthjelp og kurspakke»
Deltakere:
Foreleser:
Anne-Kristin Imenes, psykologspesialist og seniorrådgiver KORUS Sør
Innhold:
Føringer
Kommunalt behandlingsarbeid barn og unge
Tjenesteinnretning
Planlegging og oversiktsarbeid
Innbygger – og brukerinvolvering
Tverrsektorielt samarbeid og organisering
Kvalitetsarbeid, struktur, rutiner
Erfaringsdeling
Relatert innhold
-
Familie og barn
Hvordan påvirker foreldres bruk av rusmidler barna og hva kan du gjøre for å hjelpe gravide som sliter med avhengighet? Her finner du noen svar.
-
Samtaler med barn
Å snakke med barn om vanskelige temaer som rus, vold og psykisk helse kan være krevende. KORUS kan hjelpe deg å legge til rette for gode hverdagssamtaler med barn du er bekymret for.
-
Samtale med foresatte
Jobber du i barnehage eller skole og er bekymret for et barn? Den nødvendige samtalen er et verktøy som hjelper deg å snakke med foreldrene om utfordringene.