Trenger ikke kule voksne

I en gjennomsnittlig skoleklasse har seks elever skadet seg selv med vilje, åtte har tenkt på å ta sitt eget liv og mellom en og to elever har forsøkt å gjøre det. Det viser tall fra Ungdata i Agder 2022.

To foredragsholdere står midt i en ring og deler historier.
DELTE ERFARINGER: Vis sårbarhet. Det var blant oppfordringene ungdom gav til deltakerne på fagdag om selvmord og selvskading i Kristiansand.

Fredag forrige uke var over 100 fagfolk og ungdommer samlet i Kristiansand for å sette tematikken på dagsorden. Da arrangerte KORUS Sør, Agder fylkeskommune og RVTS Sør fagdag om selvskading og selvmordstanker

Rådene fra ungdommen selv var tydelige. «Kule, hippe og masete» voksne har de ikke bruk for. Det de trenger er ikke voksne som er «en del av gjengen», men voksne som er til stede.

Voksne trenger ikke være perfekte hele tida. Viser de litt sårbarhet selv, kan det i mange tilfeller gjøre det lettere for ungdommen å åpne opp om sine utfordringer. Her ble også behovet for gode lavterskeltilbud løftet fram.

Digitale tjenester

I tillegg til voksne som er fysisk til stede, mente ungdommene at digitale tjenester var en god løsning, gjerne med mulighet for å snakke direkte med noen i en chat ved behov.

Ungdommene sa også at det har blitt «for normalt» å snakke om selvskading og selvmord. Det blir tullet mye med som en lett utvei når ting går en imot. Her oppfordret de voksne til å hjelpe med å ta kontroll over begrepene og språket.

Ansatte

Kontakt en ansatt i KORUS Sør for mer informasjon:

Publisert: 20. mar. 2023 Av: Rosanne Kristiansen