Trenger ikke kule voksne
I en gjennomsnittlig skoleklasse har seks elever skadet seg selv med vilje, åtte har tenkt på å ta sitt eget liv og mellom en og to elever har forsøkt å gjøre det. Det viser tall fra Ungdata i Agder 2022.
Fredag forrige uke var over 100 fagfolk og ungdommer samlet i Kristiansand for å sette tematikken på dagsorden. Da arrangerte KORUS Sør, Agder fylkeskommune og RVTS Sør fagdag om selvskading og selvmordstanker
Rådene fra ungdommen selv var tydelige. «Kule, hippe og masete» voksne har de ikke bruk for. Det de trenger er ikke voksne som er «en del av gjengen», men voksne som er til stede.
Voksne trenger ikke være perfekte hele tida. Viser de litt sårbarhet selv, kan det i mange tilfeller gjøre det lettere for ungdommen å åpne opp om sine utfordringer. Her ble også behovet for gode lavterskeltilbud løftet fram.
Digitale tjenester
I tillegg til voksne som er fysisk til stede, mente ungdommene at digitale tjenester var en god løsning, gjerne med mulighet for å snakke direkte med noen i en chat ved behov.
Ungdommene sa også at det har blitt «for normalt» å snakke om selvskading og selvmord. Det blir tullet mye med som en lett utvei når ting går en imot. Her oppfordret de voksne til å hjelpe med å ta kontroll over begrepene og språket.
Relatert innhold
-
Ungdom
Jobber du med ungdom og har behov for informasjon og bistand knyttet til rus og forebygging? Her finner du oppdatert kunnskap og gode verktøy.
-
Ungdata
KORUS har en viktig rolle knyttet til planlegging og gjennomføring av Ungdata-undersøkelsen. Vi kan hjelpe med alt fra analysearbeid til iverksettelse av tiltak.
-
Ungdata - Slik bruker du tallene
Resultatene fra Ungdata-undersøkelsen gir et tydelig bilde på hvordan barn og unge i ditt nærmiljø har det. Men hvordan kan du bruke tallene i praksis?
Ansatte
Kontakt en ansatt i KORUS Sør for mer informasjon: