Forebyggende plan - et tiltak i barnevernsreformen
Alle kommuner skal lage en plan for å forebygge omsorgssvikt og utvikling av atferdsvansker. Hvordan løse dette på en kunnskapsbasert måte?
Den nye barnevernloven, og barnevern- og oppvekstreformen, innebærer at kommuner må realisere reformen med evidensbasert kunnskap som grunnlag.
Planen bør ta utgangspunkt i kunnskapen om risikofaktorer og beskyttelsesfaktorer. Kunnskapen om risiko- og beskyttelsesfaktorer er 50 år gammel, den er knadd og satt på prøve – og den har vist seg å holde.
De ulike risikofaktorene krever ulike forebyggende tiltak, på alle forebyggingsnivåene: Universelt, selektivt og indikert nivå. I tillegg må tiltakene spesifiseres i forhold til alder og vanskeområder. Det er forskjell på tiltak for toåringen og åtteåringen.
Et slikt oppsett gir en oversikt over hvilke vansker som kommunen mangler tiltak for, eller hvor tjenester bør styrkes. Det kreves også riktig dimensjonering, ikke bare en opptelling av antall tiltak som man kan tilby.
Les: «Slik kan kommunene hjelpe barn, unge og familier på best mulig måte».
Se videoforedrag om forebyggende plan
Del 1: Forebyggende plan - tiltak på tre forebyggingsnivåer
Del 2: Forebyggende plan - hva kan styrkes?
Relatert innhold
-
Slik kan din kommune jobbe med forebyggende plan
Alle kommuner skal ha en klar plan for arbeidet de gjør med å forebygge omsorgssvikt og adferdsproblemer hos barn. Statsforvalteren har, i samarbeid med KORUS, produsert to filmer som gir en grunnleggende innføring i hvordan en slik plan kan lages.
-
Familie og barn
Hvordan påvirker foreldres bruk av rusmidler barna og hva kan du gjøre for å hjelpe gravide som sliter med avhengighet? Her finner du noen svar.
-
Helhetlig forebygging - Jakter på gode eksempler
KORUS sør jobber med å utvikle et forebyggende tilbud rettet mot barn og ungdom. Nå er vi på jakt etter gode eksempler på tiltak som fungerer.