Leo lyttet til ungdommen

Da Leo Ajkic møtte Maria og Sofie til sofaprat i Sandefjord brukte han ikke pekefingeren, men valgte heller å lytte til hva ungdommen selv hadde å si om rus. Det mener jentene også er oppskriften for å få på plass bedre rusundervisning i skolen.

Leo Ajkic står med to ungdommer på Ungdomskonferanse
TOK UNGDOMMEN PÅ ALVOR: Maria og Sofie var godt fornøyde med praten med Leo Ajkic, og mente flere voksne burde bli flinkere til å lytte til ungdommen.

Publisert: 06 oktober 2022

– Leo tok oss på alvor og i tillegg til å komme med gode svar på våre spørsmål var han interessert i å høre hva vi hadde å si og stilte oss spørsmål. Det mener jeg er viktig hvis vi skal få til bedre rusundervisning i skolen. Selv kan jeg ikke huske at vi har hatt undervisning om dette i det hele tatt, sier Sofie Tveter, fra Bø videregående skole. Sammen med Maria Wangberg fra Sandefjord videregående skole, satt hun i går foran nesten 240 fagfolk og skoleelever og snakket med kjendisen som den siste tiden har fått mye oppmerksomhet som programleder for NRK-serien RUS.

Anledningen var en innspillskonferanse om rus og psykisk helse i videregående skole som Vestfold og Telemark fylkeskommune, KORUS Sør og Blå Kors står bak. Konferansen avsluttes med en egen innspillsrunde i ettermiddag, der ungdommen selv får mulighet til å løfte fram sine tanker knyttet til hvordan rusundervisningen i skolen kan blir bedre.

– Dette er spørsmål som engasjerer meg og jeg er glad for at jeg har fått mulighet til å være med på dette og få fram det vi mener fungerer. Å snakke med Leo var veldig interessant og jeg ble litt «startstruck», sier Maria Wangberg.

Leo Ajkic diskuterer med to ungdommer i et panel
STARSTRUCK: Maria og Sofie var først litt «startstruck» da de møtte Leo Ajkic på scenen, men ble fort komfortable og fikk i gang en god prat om rus.

Glede og risiko

En av de største utfordringene knyttet til rusundervisningen i skolen var ifølge flere av foredragsholderne den berømte pekefingeren. For mens de voksne i form av lærere, foreldre og andre i de fleste tilfeller utelukkende fokuserer på farene ved rusbruk når de snakker med ungdom, ser de unge med egne øyne at de voksne selv bruker rus aktivt. Vi tar et glass vin når vi skal kose oss, alkoholen flyter når vi inviterer til fest, på sommeren nyter vi et glass eller tre i solen og til jul, påske og andre høytider er alkoholen en naturlig del av feiringen.

– Det er viktig med balanse når vi snakker om rus. Vi må kunne snakke om glede og risiko i samme setning hvis rusundervisningen skal være troverdig, sier Hilde Jeanette Løberg fra KORUS Sør. Hun stod i går på scenen samme med Peder Solvang fra Rusinfo, og presenterte også et helt ferskt undervisningsopplegg laget i samarbeid med NRK Skole, Vestfold og Telemark fylkeskommune, Rusinfo og Rocket Man.