Vi må ta tak i skammen

Skam er en av livets mest destruktive krefter, men skammen kan også vendes til omsorg for seg selv, mener den danske psykologen Anette Holmgren. På årets Barnet og Rusen-konferanse deler hun sin kompetanse om skam og rus.

Psykolog Anette Holmgren sitter i en stol i en stue og lener seg på et armlene. Hun smiler.
FRA SKAM TIL OMSORG: – I mitt arbeid med relasjonstraumer oppdaget jeg skammen, hvor kompleks den er, men også hvordan skam kan vendes til omsorg for seg selv, sier Anette Holmgren i et intervju med Blå Kors klinikk Skien.

Publisert: 20 juli 2023

– Vi snakker ofte om etisk skam. Det er den skam som oppstår når vi rammes av og skammer oss over noe som går imot våre verdier. Et eksempel på det kan være å ruse seg som forelder og oppleve skam i den forbindelse, sier Holmgren i et intervju med Blå Kors klinikk Skien, som sammen med KORUS Sør er ansvarlig for konferansen Barnet og Rusen 26. – 28. september.

Se hele programmet og meld deg på her

Hun mener fagfolk og behandlere må tørre å ta tak i skammen og det vonde.

– Som mennesker vil vi jo gjerne hjem til oss selv. Som hjelpere kan vi bidra til det. Er vi redde for å gå inn i det vonde og benevne skammen så blir de vi skal hjelpe for alltid stående utenfor, sier Holmgren i intervjuet.

Barnet og Rusen
  • Barnet og Rusen arrangeres av KORUS Sør og Blå Kors klinikk Skien fra 26. – 28. september. Arrangementet har nesten 400 deltakere og foregår på Scandic Park Sandefjord.
  • Målgruppen er fagfolk fra kommune- og spesialhelsetjenesten som jobber med barn, familier, pårørende og gravide.
  • På årets konferanse deler flere av landets fremste eksperter på området blant annet innsikt om temaer som rusbruk i svangerskapet, hvordan et «normalt» alkoholforbruk hos foreldre kan påvirke barna, og hvordan barnehagen kan fungere som en forebyggende arena.

Se hele programmet og meld deg på her