Nyhetsarkiv KORUS sør
2024
-
Ungdom trener som aldri før
12. des.Ungdata-undersøkelsen i Vestfold viser at 80 prosent av ungdommene trener minst én gang i uka. Dette er det høyest tallet som er målt siden den første fylkesundersøkelsen i 2013.
-
Er du pårørende og gruer deg til jul?
03. des.Å være pårørende til en person som er rusavhengig kan være ekstra tungt i høytider som julen. Her er noen tips og råd, som kanskje er nyttige for deg.
-
Flere jenter er plaget med søvnproblemer
03. des.Ferske tall fra Ung i Telemark viser at stadig flere jenter er plaget med søvnproblemer. Her finner du nøkkeltall fra årets Ungdata-undersøkelse.
-
Program Ung i Telemark 2024
28. nov.Her finner du program for Ung i Telemark 2024
-
Spillrommet37 – En levende sosial møteplass
15. okt.På møteplassen Spillrommet37 i Horten, skaper gaming glede, læring og nye sosiale nettverk. Det viser en ny evaluering utført av KORUS.
-
Hvordan kan din kommune bygge en psykisk helsetjeneste?
14. okt.Alle kommuner skal ha en psykisk helsetjeneste for barn og unge. På Handlingsplanfestivalen kan du lære mer om hva det egentlig betyr.
-
HØRING: Nye råd om brukermedvirkning
19. sep.Nye faglige råd for bruker- og pårørendemedvirkning i rus- og psykisk helsefelt skal bidra til felles forståelse, økt kvalitet og bedre treffsikkerhet. Nå er rådene ute på høring.
-
Gir innblikk i barnas virkelighet
04. jul.Hvordan er hverdagen for barn med rusavhengige foreldre, og hva kan vi gjøre for å hjelpe dem? På Barnet og Rusen gir professor Borgunn Ytterhus deg noen svar.
-
Undervisningsopplegget for NRK-serien "RUS" på nynorsk
11. jun.Undervisningsopplegget til NRK-serien "RUS" er et populært verktøy som brukes i videregående skole. Nå er det også tilgjengelig på nynorsk.
-
Se opptak av årets lanseringsseminar
21. maiHer kan du se opptak av lanseringsseminarene fra Ungdata i Telemark og Vestfold.
-
Program fagdag Rus og vold
06. mai -
Barn som pårørende: Slik ser hverdagen ut
04. apr.Hvordan opplever barn med foreldre som har psykiske problemer, rusutfordringer eller alvorlige fysiske sykdommer og skader hverdagen? I en ny systematisk kunnskapsoppsummering har seks forskere sett nærmere på barnets stemme som pårørende.
-
Nå er programmet til Barnet og Rusen klart!
18. mar.Jobber du med barn, familier og gravide? Da er Barnet og Rusen noe for deg. Her finner du mer informasjon om foredragsholdere og program.
-
Slik snakker du med barn
11. mar.– Vi tror vi snakker med barn, men barna selv opplever ofte at vi ikke snakker ordentlig med dem, sier psykologspesialist Anne-Kristin Imenes i KORUS sør. Hun har utviklet et nytt kurs for deg som jobber i barnehage og skole.
-
Innledere Forum for kunnskapsbasert praksis
07. mar. -
Program Hvordan bruke undervisningsopplegget til NRK-serien rus i videregående opplæring i Agder?
27. feb. -
Rekordhøy deltakelse i Ungdata-undersøkelsen
20. feb.Før påske skal over 200 000 barn og unge fra mer enn 200 kommuner fortelle hvordan de opplever hverdagen. Aldri har så mange svart på Ungdata-undersøkelsen samtidig.
-
Se webinaret "Ungdom og rusmidler" i opptak
14. feb.Nesten 1200 ansatte i kommuner over hele landet deltok på vårt webinar om ungdom og rus. Se hele sendingen i opptak her:
-
Viser vei til «Et bedre liv»
02. feb.Å gå fra rusbehandling på institusjon til en normal hverdag kan være vanskelig og krever gode forberedelser. Fagdagen «Et bedre liv» kan gi hjelp på veien, viser en ny forskningsrapport.
-
Alkoholbruk - Fra livskvalitet til lidelse
02. jan.DEBATT: Gjennom gode målrettede tiltak har helsemyndighetene klart å redusere antall røykere kraftig. Nå trenger vi den samme innsatsen når det gjelder alkohol, skriver Tommy Sjåfjell fra KORUS sør.
2023
-
Kompetanseløft i Asker kommune
19. des.Etter kommunesammenslåing i 2020 manglet psykisk helse- og rustjenestene i Asker kommune en felles faglig plattform. Et skreddersydd kompetanseprogram fra KORUS sør ble løsningen.
-
Ingen spør om Johannes drikker
13. des.Eldre drikker stadig mer, samtidig minsker sjansen for at noen spør dem om drikkevaner kraftig med alderen. Vi må ufarliggjøre alkohol som tema og bli flinkere til å ta praten på legekontoret, i hjemmetjenesten og på privaten, mener lege og forsker Torgeir Gilje Lid.
-
Mobilbruk går utover søvn og skolearbeid
30. nov.Hele en av tre barn i Vestfold og Telemark sier de bruker mobilen når de egentlig burde sove. I tillegg opplever 23 prosent at bruk av telefonen går utover skolearbeidet, viser ferske tall fra Ungdata pluss.
-
RAPPORT: Ungdata pluss 2023
29. nov.Hele 6000 barn fra Vestfold og Telemark har for første gang svart på Ungdata pluss. Undersøkelsen er unik i norsk sammenheng og skal følge de de samme deltakerne fram til de er voksne.
-
Helhetlig forebygging - Jakter på gode eksempler
08. nov.KORUS sør jobber med å utvikle et forebyggende tilbud rettet mot barn og ungdom. Nå er vi på jakt etter gode eksempler på tiltak som fungerer.
-
Program "Ruspraten - fra bevissthet til handling" 7.-8. desember
02. nov. -
Setter leken i sentrum
31. okt.På Mosby oppvekstsenter er målet at elevene skal glede seg til hver eneste skoledag. Det har de oppnådd ved å reintrodusere leken.
-
En skole som bryr seg
27. okt.På Stigeråsen skole i Skien er målet at alle skal være inkludert, både på skolen og på fritiden. En egen aktivitetsklubb, et lokale med enkel adgang også på kveldstid og engasjement fra foreldre, lærere og frivilligheten har gjort det mulig.
-
Mangler forskning på barn og brukermedvirkning
10. okt.En ny rapport om bruker- og pårørendemedvirkning innen psykisk helse- og rusfeltet, peker på flere kunnskapshull i eksisterende forskning.
-
Rapport - Rusbruk i graviditet og småbarnsperiode
25. sep.Hvorfor blir færre gravide med rusproblemer henvist til behandling? KORUS og Blå Kors klinikk Skien gjennomførte i vår en spørreundersøkelse om temaet blant kommuneansatte, og har nå lansert en rapport med noen svar.
-
Lær deg å bruke Motiverende samtale i gruppe
22. sep.Motiverende samtale (MI) kan hjelpe mennesker som trenger motivasjon til å gjøre endringer i livet. Nå inviterer vi til kurs for deg som vil ta i bruk metoden i grupper.
-
Program Ungdata pluss-konferanse 30. november
21. sep. -
Bidrar til bedre internasjonal rusforebygging
21. sep.KORUS har vært en sentral aktør i utvikling og testing av et helt nytt verktøy som skal bidra til bedre rusforebygging internasjonalt. Det forteller Giovanna Campello, fra FNs kontor for narkotika og kriminalitet (UNODC), som nylig lanserte en rapport om arbeidet.
-
Program Alkoholkonferansen 2024
18. sep. -
Program nettverkssamling for FACT-team i Agder
05. sep. -
Lanserer bok om familiefattigdom
30. aug.Torsdag klokken 19.00 lanserer KORUS-rådgiver Karin Gustavsen bok om familiefattigdom på Kulturhuset Boksen i Oslo. Du kan også følge arrangementet direkte på nett.
-
Hva skjer på overdosedagen?
29. aug.Verdens overdosedag er en viktig markering for å minnes alle som dør av overdose, forebygge og formidle kunnskap om temaet. Vi har laget en oversikt over noen av arrangementene i 2024.
-
Endelig noe som treffer ungdom
17. aug.– Dette er et opplegg som burde tas i bruk av videregående skoler over hele landet og overalt der man treffer ungdom, sier Trym Mathisen Guldvog fra Kirkeparken videregående skole i Moss. Han er en av flere elever som har vært med i utviklingen av et nytt undervisningsopplegg om rus.
-
Program: Naturkonferansen 2025
17. aug. -
Vi må snakke om det som er vanskelig
16. aug.– Ikke snakk om all «driden», det var oppfordringen Gina Lund fikk fra mange da hun startet i jobben som statsforvalter i Agder. I dag åpnet hun KORUS sin samling om ungdom og rus på Arendalsuka, og var tydelig på viktigheten av nettopp å snakke om det.
-
Vil ha RUS inn i skolen
09. aug.NRK-serien RUS med Leo Ajkic gjorde inntrykk på hele Norge. På Arendalsuka lanseres et nytt undervisningsopplegg for videregående skole knyttet til hver av de fem episodene i serien.
-
Vi må ta tak i skammen
20. jul.Skam er en av livets mest destruktive krefter, men skammen kan også vendes til omsorg for seg selv, mener den danske psykologen Anette Holmgren. På årets Barnet og Rusen-konferanse deler hun sin kompetanse om skam og rus.
-
Siste nytt fra KORUS Sør
20. jul.Visste du at du kan få nyheter med oppdateringer om kurs, konferanser og annet nyttig stoff fra KORUS Sør rett i innboksen? Meld deg på vårt nyhetsbrev for å få med deg det som skjer.
-
Samler kunnskap og kompetanse på ett sted
20. jun.– Vi er svært glade for at de regionale kompetansesentrene på rusfeltet nå har samlet aktuelle saker, oppdatert faglig informasjon og ulike verktøy på et felles nettsted, sier Elise Husum fra Helsedirektoratet i forbindelse med lanseringen av KORUS.no.
-
Disse kommer, kommer du?
20. jun.Påmeldingen til årets Barnet og Rusen er åpnet. I år har vi flere spennende foredragsholdere på programmet.
-
Nyhetsarkiv KORUS sør
07. jun. -
Sebastian spiller på følelser
05. jun.Sebastian sang seg inn i alles hjerter da han i 2022 deltok på The Voice. På årets Barnet og Rusen bruker han stemmen til å dele sine tanker om kjærlighet, tilstedeværelse og empati i psykisk helsearbeid.
-
Siste nytt fra KORUS Sør
16. maiVisste du at du kan få nyheter med oppdateringer om kurs, konferanser og annet nyttig stoff fra KORUS Sør rett i innboksen? Meld deg på vårt nyhetsbrev for å få med deg det som skjer.
-
Den farligste rusen står i barskapet
27. apr.DEBATT: Er det lettere å snakke om unges kokainbruk enn om egen fyll, spør Tommy Sjåfjell i KORUS Sør. Han mener det er på tide å diskutere vårt forhold til alkohol.
-
NETTSEMINAR: Ungdomshjernen og rus
19. apr.Rusmiddelbruk i ungdomsårene kan føre til endringer i hjernen og prege hvordan personligheten utvikles. Torsdag denne uken inviterer vi til gratis nettseminar om temaet.
-
– Vi må diskutere flere sider ved rusen
18. apr.Rusmiddelbruk i ungdomsårene kan føre til endringer i hjernen og prege hvordan personligheten utvikles. Torsdag denne uken inviterer vi til gratis nettseminar om temaet.
-
Vil vite hva fritid betyr for barnas framtid
30. mar.Hele 12 000 barn fra 21 kommuner i Vestfold og Telemark inviteres denne våren til å delta i en ny og unik undersøkelse som skal følge dem fra 10-års-alderen fram til de er voksne. Målet med Ungdata pluss er å finne ut mer om sammenhengen mellom fritidsvaner, livskvalitet og helse.
-
Borgunn Ytterhus
23. mar. -
4B: Marianne Zetterstrøm Gulliksen og Merete Haugen
23. mar. -
4C: Hanne Hamsund
23. mar. -
4A: Magnus Landgren
23. mar. -
3C: Gro Cecilie Havnen
23. mar. -
3B: Heidi Fjeldheim
23. mar. -
3A: Ahusteamet
23. mar. -
2A: Karianne Belsvik
23. mar. -
2B: Arendal kommune
23. mar. -
Lena Cathrine Lossius Westby
23. mar. -
1C: Christine Lønne
23. mar. -
Panelsamtale
23. mar. -
1B: Katrine Sørlie og Lavdim Alihajdaraj
23. mar. -
1A: Else Hortin
23. mar. -
Anne-Kristin Imenes
23. mar. -
Christine Esbensen
23. mar. -
Musikalsk foredrag: Taper til tapper
23. mar. -
Sturla Berg Johansen
23. mar. -
2C: Raymond Tollefsen
23. mar. -
Martin Eia-Revheim
23. mar. -
Jørgen Bramness
23. mar. -
Foredragsholdere Barnet og Rusen 2024
23. mar.Her kan du lese mer om foredragsholderne til Barnet & Rusen 2024
-
Trenger ikke kule voksne
20. mar.I en gjennomsnittlig skoleklasse har seks elever skadet seg selv med vilje, åtte har tenkt på å ta sitt eget liv og mellom en og to elever har forsøkt å gjøre det. Det viser tall fra Ungdata i Agder 2022.
-
Hva betyr psykisk helsetjeneste i kommunene?
16. mar.Alle kommuner skal ha en psykisk helsetjeneste. Nylig var 17 kommuner på nettverkssamling for å lære mer om hva det egentlig betyr.
-
Gir foreldre et innblikk i ungdommens liv
02. mar.– Foreldrene er de viktigste i ungdommens liv, og har størst mulighet til å påvirke hvordan de har det, sier folkehelsekoordinator i Horten kommune. Nå har de laget en Ungdata-rapport med foresatte som målgruppe.
-
Med disse 11 spørsmålene kan du lettere snakke med barn om erfaringer med rus
02. mar.Mange barn og unge sitter inne med følelser og erfaringer knytta til omsorgssvikt, rus og vold. Og problemet blir ofte bare enda større hvis ingen får vite om det. Så hvordan kan voksne prate med barna for å få de til å åpne seg opp om hvordan de har det?
-
Forebyggende plan - et tiltak i barnevernsreformen
28. feb.Alle kommuner skal lage en plan for å forebygge omsorgssvikt og utvikling av atferdsvansker. Hvordan løse dette på en kunnskapsbasert måte?
-
Søvn mot psykiske plager
24. feb.DEBATT: Stadig flere unge sliter med psykiske helseplager. Mer søvn kan være medisinen mange trenger
-
Løftet Ungdata til topps
24. feb.Vestfold og Telemark fylkeskommune har gjort Ungdata til et sentralt arbeidsverktøy og involvert seg i alt fra rapportskriving til presentasjon av tallene for et bredt spekter av fagområder.
-
Ny undersøkelse følger barn inn i voksenalder
24. feb.Denne våren går startskuddet for Ungdata pluss, en undersøkelse som skal følge barn i Vestfold og Telemark fra tiårsalderen fram til de er voksne.
-
Program Barnet og Rusen
23. feb. -
Digitale fagøkter for 1.-4. trinn og SFO: Barn og følelser
22. feb.Dette undervisningsopplegget med videoer og oppgaver er laget for felles læring i personalgruppen.
2022
-
Leo lyttet til ungdommen
06. okt.Da Leo Ajkic møtte Maria og Sofie til sofaprat i Sandefjord brukte han ikke pekefingeren, men valgte heller å lytte til hva ungdommen selv hadde å si om rus. Det mener jentene også er oppskriften for å få på plass bedre rusundervisning i skolen.
-
Sammen for å forebygge utenforskap
30. sep.Over 100 ledere og fagfolk var onsdag denne uken samlet i Arendal for å lære mer om hvordan samarbeid kan sikre at barn og unge får gode oppvekstvilkår. Tilbudet er del av en serie fagdager rettet mot kommuner i Agder.
-
Glemmer barna i cannabisdebatten
16. aug.Foreldres bruk av cannabis kan få alvorlige konsekvenser for barna, mener psykolog Helle Lindgaard.
-
Fant fasiten til et lykkelig liv
23. mai– Ute i naturen er jeg 100 prosent til stede. For meg har det blitt fasiten til et lykkelig liv, sier Are Lerstein. For åtte år siden skapte han sitt eget ettervern ved å starte Medvandrerne, og har siden vært en aktiv forkjemper for utendørsterapi.
-
Terapi med sekk og sovepose
23. maiDet er mye terapi i en tur i skogen, en prat rundt bålet eller en stille kveld med fiskestanga ved et fjellvann, mener psykolog Johanne Refseth, bedre kjent som Psykolog med sovepose. I mars kan du møte henne på konferansen Frisk i friluft.
-
Plusser på med ny og verdifull data om ungdom
13. maiHele 20 kommuner i Vestfold og Telemark har sagt ja til å delta på Ungdata +, en ny undersøkelse som skal følge barn fra 10-års-alderen fram til de er voksne. Målet er å kartlegge sammenhengen mellom fritidsvaner, livskvalitet og helse.