Nyhetsarkiv KORUS midt
Publisert: 11 juli 2023
Skrevet av: Redaksjonen
2024
-
KORUS midt søker seksjonsleder og administrasjonssekretær
KORUS midt søker deg som vil jobbe med ledelse eller administrasjon i et rusfaglig kompetansemiljø.
-
Ruskonferansen 2025 - hvem kommer?
Få oversikt over foredragsholderne på Ruskonferansen 2025, som arrangeres 1. og 2. april i Trondheim. Siden oppdateres fortløpende.
-
Nominer din kommune til Kommunerusprisen 2025
Kommunerusprisen 2025 deles ut i forbindelse med Ruskonferansen 1. og 2. april. Vi har nå åpnet for nominasjoner.
-
Føre Var i Trondheim og Bergen
I dag lanseres høstens Føre Var-rapporter. Begge viser en økning i tilgjengelighet av cannabis og amfetamin sammenlignet med forrige periode.
-
Rapporterer økt tilgjengelighet av flere rusmidler i Trondheim
Høstens Føre Var-rapport for Trondheim viser en økning i tilgjengelighet av alkohol, cannabis, kokain og amfetamin. Nitazener ser ikke ut til å ha fått fotfeste i byen enda.
-
Velkommen til Ruskonferansen 2025
Det er nå mulig å melde seg på Ruskonferansen 2025, som arrangeres 1. og 2. april i Trondheim.
-
– Vi er ikke skapt for å være alene
– Nettverksmøter burde være et must, mener «Ida», tidligere ruspasient ved St. Olavs hospital. For henne var tilbudet en trygg plattform for å snakke om det som var vanskelig og gjenopprette kontakten med familien.
-
Drikker du litt for mye?
Deltakere inviteres til en forskningsstudie som skal undersøke hvordan en ny veiledet internettbehandling fungerer. Studien er for deg som vurderer å drikke mindre eller slutte helt å drikke alkohol.
-
Oppfordrer tjenestene til å bruke nettverksmøter
– Å komme i gang med nettverksmøter krever litt tid, men gir mange gevinster på sikt, sier Roar Bakken ved KORUS midt. Han inviterer til kurs for møteledere.
-
Stor interesse for utendørsterapi
KORUS midt er i gang med sin femte kursrekke i utendørsterapi, og inviterer til nettverkssamling i november.
-
Betydningen av en verdig møteplass
FORSKNING: Dersom brukere får muligheten til å inkluderes i samfunnet, vil de i større grad oppføre seg i tråd med samfunnets forventninger, viser forskningen til Vilde Holan Bye.
-
Er din kommune med?
Vil du sikre reell brukermedvirkning i utformingen av tjenestetilbudene i din kommune eller bydel? KORUS inviterer til Nasjonal brukererfaringsundersøkelse 2025.
-
Vant pris for forskning på ROP-pasienter
FORSKNING: Helle Wessel Andersson vant årets pris for beste akuttpsykiatriske artikkel. Artikkelen handler om kjennetegn og tilbakefallsrisiko for ruspasienter med samtidig psykisk lidelse.
-
Brukerne har talt. Hva nå?
KORUS og Helsedirektoratet inviterer til erfaringssamling etter den nasjonale brukererfaringsundersøkelsen 2023.
-
Klare for høstens kurs i utendørsterapi
Denne høsten inviterer KORUS midt til en ny kursrekke og nettverkssamling i utendørsterapi. Det er kun noen få ledige kursplasser igjen.
-
Åpen dialog forebygger frafall ved rusbehandling
FORSKNING: Det meste av frafall fra poliklinisk behandling skjer allerede etter den første eller andre samtalen. Hva kan bidra til å fremme gjensidig tillit mellom behandler og pasient?
-
Hva er god rusforebygging i skolen?
Ikke alle rusforebyggende tiltak har dokumentert effekt, og noen kan virke mot sin hensikt. I denne artikkelen deler Katrin Øien konkrete råd basert på UNODC sine Internasjonale standarder for rusforebygging.
-
Rapporten er klar for Brukererfaringsundersøkelsen
Nå vil enda flere kommuner inviteres til å delta.
-
Ruskonferansen 2025: Hold av dagene!
Ønsker du å holde deg oppdatert på hva som skjer på rusfeltet? Kom på Ruskonferansen som arrangeres i Trondheim 1. og 2. april neste år.
-
Melder om økt bruk av ketamin i Bergen og Trondheim
Vårens Føre Var-rapporter for Trondheim og Bergen er nå tilgjengelige. Økt bruk og tilgjengelighet av ketamin er blant hovedfunnene for begge rapportene.
-
Samsvarer SCL-10 med diagnoser for angst og depresjon?
FORSKNING: Brukt alene gir ikke screeningverktøyet en bedre match mot kliniske diagnoser enn hva man kan forvente av ren tilfeldighet. Med et lite grep kan SCL-10 likevel egne seg til å identifisere pasienter med angstlidelser.
-
Gir kompetanseheving i samtidig behandling av rus og vold
Gjennom tre fysiske samlinger i Kristiansund har representanter for mange av kommunene på Nordmøre blitt kurset i samtidig behandling av vold og rus. – Jeg liker kombinasjonen av teori, diskusjon og praktiske øvelser, sier deltaker Bjørn Hjelseth.
-
Forebygging som virker
Fakta og ikke magefølelse bør ligge til grunn når vi velger rusforebyggende tiltak. I et nytt kurs, gir vi deg verktøy for å vurdere kvalitet og effektivitet.
-
Hvordan ivareta barn i familier som er rammet av rus?
KORUS midt og Blå Kors klinikk Lade inviterer til fagdag om barn som pårørende med psykologspesialist Frid A. Hansen.
-
Inviterer til kurs i EUPC
Katrin og Renate fra KORUS midt er de eneste i Norge som har gjennomført opplæring i bruk av en europeisk håndbok om evidensbasert rusforebyggende arbeid (EUPC). Nå inviterer de til et kurs som gir deg grunnleggende verktøy for å vurdere kvalitet og effektivitet av ulike tiltak.
-
Eldre ruspasienter har behov for å bety noe for andre
Følelsen av å være av verdi for andre er sentral i bedringsprosessene til eldre ruspasienter, viser forskningen til Nina Bahl. Samtidig har denne gruppen flere utfordringer med deltakelse i fellesskap.
-
KORUS midt søker rådgivere
Vil du jobbe med spennende og utfordrende arbeidsoppgaver i et tverrfaglig kompetansemiljø? Nå søker KORUS midt to rådgivere til sin seksjon i Møre og Romsdal med arbeidssted i Ålesund.
-
«Ungdommer er ikke bare kriminelle»
Politiet melder om økt voldsbruk og kriminalitet blant mindreårige i Norge. Ungdomsrådene og ungdomspanelet fra Møre og Romsdal engasjerer seg for å bidra til et bedre oppvekstmiljø, blant annet ved å bruke Ungdata-undersøkelsen som utgangspunkt.
-
Leder konferanse om natur og helse
15. mars arrangeres konferansen Frisk i friluft i Lillestrøm. KORUS midt-rådgiver Sigrid Rohde er konferanseleder.
-
Hvordan lykkes med Tidlig inn?
Hvilke suksessfaktorer er viktige for å lykkes med implementeringen av Tidlig inn, og hvilke utfordringer kan man støte på? Vigdis Bjerkli og Ane Aaarvaag fra Heim kommune deler av sine erfaringer.
2023
-
Rapporterer økt kokainbruk i Bergen og Trondheim
Høstens Føre Var-rapporter for Trondheim og Bergen er nå tilgjengelige. Rapportene viser blant annet en økning i bruk av kokain for begge byer.
-
Fikk forskningspris for forløpsstudie på ruspasienter
– For å kunne tilby persontilpasset behandling må man ha mye kunnskap om dem det gjelder, sier Helle Wessel Andersson, som mottok Regionalt brukerutvalgs forskningspris for 2022.
-
Forskerportrett: Trine Finanger
Hvordan kan man bruke alkoholmarkøren PEth i rusforebygging? Dette er blant temaene doktorgradsstipendiat Trine Finanger forsker på.
-
Skaper møteplass for pårørende som har barn med en rusmiddelavhengig
Å ha et felles barn med noen som strever med rus eller psykiske helseutfordringer kan være et stort ansvar. KORUS midt inviterer til dialogmøte der foreldre kan dele erfaringer og møte fagpersoner som lytter og veileder.
-
Ni gode grunner til å gjennomføre Ungdata junior
Ungdata junior er et verktøy som gir god oversikt over hvordan barn mellom 10 og 12 år synes det er å vokse opp i din kommune. Her finner du flere gode grunner til å delta.
-
Ny rusplan for videregående opplæring
Å være pårørende til en person med rusavhengighet er ofte forbundet med skam og kan være vanskelig å snakke om. Det ønsker Møre og Romsdal fylkeskommune å gjøre noe med i en nylig lansert rusplan for videregående skole.
-
Et tiår uten rus
– Jeg er tilfreds med det jeg har, det jeg gjør, og jeg er stadig i utvikling, forteller Raymond Tollefsen fra Medvandrerne. I september kan du møte ham på konferansen Barnet og Rusen.
-
Inviterer til nettverkssamling i utendørsterapi
Hvordan kan man benytte naturen i forebygging og behandling av rusrelaterte og psykiske helseutfordringer? Til høsten satser KORUS Midt videre på utendørsterapi.
-
Tettpakket med kunnskap og folk på Ruskonferansen
Gikk du glipp av Ruskonferansen 2023? Eller kanskje du bare vil se tilbake på to dager med kolleger som jobber og forsker på rusfeltet? Ta en titt her!
-
Å ha felles barn med en med rusmiddelproblemer
Hva skal pårørende gjøre hvis familievernkontoret mener barna skal ha samvær med en mor eller far som ruser seg, mens barnevernet sier det motsatte?
-
Brukernes stemme påvirker tjenestene
Vigdis Løbach i A-larm er ikke nådig når hun snakker om pårørendeinvolvering i kommunale rustjenester. Hun holdt innlegg under erfaringssamlingen etter Brukertifredshetsevalueringen, som det er bestemt at KORUS skal videreføre.
-
Dette kjennetegner ruspasienter med psykisk lidelse
Nesten halvparten av pasientene i døgnbehandling for rusavhengighet har en psykisk lidelse. Disse har økt risiko for tilbakefall etter behandling, skriver forskere ved KORUS Midt.
-
"Alle” bruker ikke kokain
Selv om Føre Var i Bergen og Trondheim rapporterer en økning i bruken av kokain, betyr det ikke at alle nå bruker det. — Det er veldig viktig å påpeke at 95,3 prosent av de mellom 16 og 30 ikke har brukt kokain siste året, sier Katrin Øien i KORUS Midt.
-
Hvordan kan vi hjelpe den som ruser seg?
KRONIKK: Familie og venner betyr mye for om en rusavhengig skal komme tilbake til et vanlig liv. Pårørende bør derfor etterspørre nettverksmøter med åpen dialog som en del av behandlingstilbudet, skriver KORUS-rådgiver Roar Bakken.
2022
-
Blodprøver som avdekker høyt alkoholforbruk kan gi bedre behandling
Noen pasienter vil ikke oppgi, eller de vet ikke hvor mye alkohol de drikker. Da kan blodprøver være til hjelp for å sikre at pasientene får riktig behandling.
-
Forskningsposten 3 – 2022
I tredje utgave av Forskningsposten kan du lese om spagaten man står i når man har felles barn med noen med rusproblemer, om betydningen av fellesskap og rustrender i Trondheim.
-
Derfor bør rustjenestene kartlegge fellesskapsfølelser
Forsker Nina Kavita Heggen Bahl mener behandlere bør kartlegge hvilke følelser personer med rusproblematikk har til de ulike fellesskapene de tilhører. Denne kunnskapen kan brukes for å styrke bedringsprosessen.
-
Dette kjennetegner ruspasienter med psykisk lidelse
Nesten halvparten av pasientene i døgnbehandling for rusavhengighet har en psykisk lidelse. Disse har økt risiko for tilbakefall etter behandling, skriver forskere ved KORUS Midt.
-
Dette vil påvirke fremtidens rustrender
EUs narkotikabyrå (EMCDDA) har gitt ut en rapport der de peker på hvordan store trekk i samfunnsutviklingen vil påvirke rusmiddelsituasjonen frem mot 2030.
-
Rustrender høsten 2022
Føre Var-rapporten viser at det har vært nedgang i Trondheim for både alkohol, heroin og amfetamin. Men kokain er på vei opp.
-
Sigrid ble Årets Villmarking
KORUS Midt-rådgiver Sigrid Rohde har i flere år vært primus motor for utbredelsen av Utendørsterapi i Midt-Norge. 1. april fikk hun utmerkelsen Årets Villmarking 2022. Prisen ble overrakt på TV2-programmet God Morgen Norge.
-
Hva skjer med rådgivende enheter?
Alle landets kommuner er fra i sommer pålagt å ha rådgivende enheter for russaker. Dette var tema under cannabisnettverket denne uken.
-
Slik blir rutinene
Helsedirektoratet sender nå en ny versjon av brevet kommunene fikk i sommer om rådgivende enheter for russaker. Årsaken er ny tolkning av lovgrunnlaget for rusmiddeltesting.
-
Rustrender i Trondheim våren 2022
Nedgang for alkohol og økning for amfetamin og heroin. Disse er blant funnene i vårens Føre Var-rapport for Trondheim.
-
Forskerportrett: Anders Lauvsnes
Vi intervjuer forskere innen TSB i Midt-Norge. Her er PhD-stipendiat Anders Lauvsnes.
-
Hvorfor ble det færre overdoser i Trondheim?
Antallet overdosedødsfall økte i Norge i det første pandemiåret. Men i Trondheim gikk antallet dødelige overdoser ned. Helsedirektoratet ville finne ut hvorfor og ba KORUS Midt lage en erfaringsrapport, som nå er presentert for kommunen.
-
Samtidig rus og psykisk uhelse gir høy risiko for selvmordstanker
Forekomsten av selvmordstanker hos pasienter med samtidig rusbruk og psykisk lidelse er høy og kan knyttes til spesifikke kliniske og sosiodemografiske pasientkjennetegn. Det kommer frem i en artikkel skrevet av KORUS Midt-forsker Helle Wessel Andersson med medforfatterne Solveig Osborg Ose, Solfrid Lilleeng og Torleif Ruud.
-
Dropout ikke en impulsiv handling
Pasienter som bryter ut av rusbehandlingen gjør dette selv om de tror de kunne ha fått hjelp om de ble værende. Det er et av funnene i en studie fra døgninstitusjon i Møre og Romsdal.
-
Brukere får lite ut av ansvarsgruppemøter
Hensikten med ansvarsgrupper er at fagpersoner og bruker sammen skal finne løsninger på utfordringer i brukerens liv. Men i praksis føler brukerne ofte at de blir overkjørt av fagfolkene.
2021
-
Brukermedvirkning – ikke så lett i praksis
Graden av brukermedvirkning har stor betydning vellykket rusbehandling for pasienter. Forsker Merethe Wenaas har identifisert ulike barrierer for god brukermedvirkning, og hvilke faktorer som kan styrke den.
-
Vil kartlegge fellesskap og fellesskapsfølelser i rusbehandling
Forskning viser at fellesskapsfølelse er viktig for at ruspasienter skal oppleve bedring. Men verktøyene for å kartlegge pasientenes sosiale situasjon og nettverk har manglet. Dette har forskere, med Nina Bahl ved KORUS Midt i spissen, forsøkt å gjøre noe med.
-
Unge voksne faller raskere tilbake til rusen
En av fire pasienter i rusbehandling er i alderen 18-25 år. De har en mer alvorlig risikoprofil enn sine eldre medpasienter.
-
Midt-Norge satser videre på friluftslivsterapi
Det er en voksende interesse for friluftsliv som verktøy for å bedre ruspasienters livskvalitet. Brukerne melder om større grad av livsmestring, mer selvtillit og mindre rusbruk.
-
Nettside om rus og vold
Rus- og voldsproblematikk skal behandles samtidig og integrert. Nettsiden www.rusogvold.no setter behandlerne bedre i stand til å gjøre dette.
-
Hvordan skiller alkoholikere seg fra pasienter med andre ruslidelser?
Pasienter som bruker illegale rusmidler er i snitt yngre, dårligere utdannet, og har en mer ustabil bosituasjon enn pasienter som har alkohol som hovedproblem.
-
Føre Var høst 2021
Hvordan har rusbildet i Trondheim utviklet seg det siste halvåret? KORUS Midt har for syvende gang kartlagt rustrendene i kommunen.
-
Paradokset i sykepleierrollen
Sykepleiere innen rus og psykisk helse har ofte mer direkte kontakt med pasientene enn legene har. Det er dermed viktig at de har friheten til å imøtekomme pasientenes behov på tvers av ulike helsedomener, sier KORUS Midt-forsker Trond Nordfjærn.
-
Pasientmedvirkning reduserer ansattes mestringsfølelse
Høy grad av brukermedvirkning henger sammen med lavere mestringsfølelse hos ansatte i rusinstitusjoner. Det er et av funnene i Dagny Adriaenssen Johannessens forskning.
-
Regjeringens forslag til rusreform
Erverv og innehav av en mindre mengde narkotika til egen bruk skal ikke straffes, hvis regjeringen får det slik den ønsker.
-
Påviste alkoholbruk hos gravide med blodprøver
Alkohol er det mest fosterskadelige rusmiddelet i verden. Forskere ved St. Olavs hospital har analysert blodprøver av over 4000 gravide kvinner for å undersøke om de drakk alkohol i svangerskapet.
-
Rustrender i Trondheim våren 2021
Bruk og tilgjengelighet av rusmidler i Trondheim har i stor grad stabilisert seg igjen etter fjorårets situasjon med stengte grenser. Det viser KoRus Midt-rapporten Føre Var vår 2021.
2020
-
Jenter som utøver vold i Trondheim
Hvordan opplever jenter i rusbelastede og kriminelle miljø at de blir møtt av det offentlige hjelpeapparatet? Les HKH-kartleggingen "Noen å hate".
-
Storrøykere av cannabis er dårlige sjåfører
En fersk amerikansk studie viser at de som røyker mye cannabis er dårligere til å kjøre bil enn andre. Debutalder for cannabis var den faktoren som mest påvirket kjøreevnene.
-
Flere personer i rusmiljøet smittet
Koronaviruset har gjort sitt inntog i rusmiljøet i Trondheim. Helse- og overdoseteamet driver intens smittesporing.
-
Nytt kartleggingsverktøy for ROP-pasienter
ROPscreen kan være nyttig for både kommune og spesialisthelsetjeneste, som screener for primære psykiske lidelser hos personer med rusmiddelproblemer.
-
En spesiell sorg
Foreldrene til mennesker som dør av narkotikarelaterte årsaker savner oppsøkende hjelp til å takle situasjonen. Det viser den første studien fra END-prosjektet.
-
Mer foreldrenærhet gir mindre ungdomsfyll
Alkoholforbruket blant unge har sunket kraftig siden århundreskiftet. En ny nordisk studie peker på at en av årsakene er foreldre som følger bedre med.
2019
-
Mobiltelefon kan vise fare for russprekk
Kan mobilbruken din forutsi om du står i fare for å begynne å ruse deg på nytt etter behandling? Det forsker psykologspesialist Anders Forsmo Lauvsnes på.
-
Podcast om Motiverende intervju
Har du lyst til å lære hvordan du motiverer noen til å endre destruktive vaner? Prøv dette podcast-kurset.
-
Er du bipolar? Styr unna hasj!
Mange mennesker med bipolare lidelser selvmedisinerer seg med cannabis. Forskning viser at rusmiddelet bare gjør dem sykere.
-
Seminarer for oversikt over rusbildet
Oversiktsseminar gjør kommunene i bedre stand til å nyttiggjøre seg all den kunnskapen de faktisk har om den lokale russituasjonen.
-
Fellesskapet – et tveegget sverd
Personer med rusproblematikk opplever at deres geografiske, relasjonelle og ideelle fellesskap både bidrar til og setter hinder for bedring.
-
Ruspasienter får regi på egen kartlegging
Kartleggingsverktøyet Norse Feeback skal gi bedre innsikt i en rekke aspekter ved pasientens situasjon, men også om hvordan forholdet mellom pasient og behandler fungerer.
-
Alkoholbruk ingen privatsak
Opptil 31 prosent av innleggelser i norske sykehus kan være rusrelaterte. Når helsepersonell kvier seg for å spørre om rusbruk har det enorme menneskelige og samfunnsøkonomiske konsekvenser.
-
Ny rapport om rustrender i Trondheim
Rapporten «Føre var Trondheim», utarbeidet av KORUS Midt beskriver økt bruk av hasj, kokain og ecstasy i byen
-
Kurs: Koordinator og individuell plan
Helsedirektoratet har utarbeidet et nytt e-læringskurs som gir en innføring i rollen som koordinator og arbeidet med individuell plan.
-
Vil dokumentere psykisk langtidseffekt av trening
Systematisk fysisk trening gir ruspasienter lengre liv. Men gir treningen også bedre rusmestring?
-
Rustrender i Trondheim våren 2019
Rapporten Føre Var Trondheim 01/2019 beskriver utviklingen av rustrender fra oktober til mars 2019.
2018
-
Vil satse på musikkterapi
Systematisk bruk av musikkterapi i behandling av rusproblematikk og psykiske lidelser anbefales i nasjonale retningslinjer. Men Midt-Norge ligger etter i utviklingen.
-
Storprosjekt innen rus og vold
Hele tolv kompetansesentre samarbeider for å gjøre hjelpeapparatet bedre rustet på området rus og vold.
-
Fysisk trening like obligatorisk som psykolog på rusklinikken
- Forskningsresultatene er klare. Vi kan forbedre helsen til ruspasienter på kort tid med fysisk trening, sier forsker Grete Flemmen ved Klinikk for rus og avhengighetsmedisin ved St. Olavs hospital.