Oppvekst på Svalbard

Hva sier ungdommene om å vokse opp på Svalbard? Dette spørsmålet sto sentralt da KORUS nord presenterte lokale og ferske Ungdata-resultater fra Longyearbyen skole.

FORNØYDE: De fleste av ungdommene er veldig fornøyde med de lokale fritidstilbudene, og ikke minst lokalene til å treffe andre ungdom.
UNGE I LONGYEARBYEN: Ungdomsrådet på Svalbard deltok på dialogmøte der Ungdata-resultatene sto i fokus. Her fire av representantene: Eivind Oldernes Hoem (t.v.), Ingvild Fuglem, Ida Marie Maudal og Iben Nikoline Abild (Foto: Trude Aalmen)

Publisert: 25 september 2024

Skrevet av: Trude Aalmen

Undersøkelsen ble sist gjennomført i mars 2024, og dette var femte gang siden 2013. Flere dialogmøter var satt opp med både lokalt ungdomsråd, politikere og fagfolk i forebyggende forum.

Ifølge enhetsleder for barn og unge på Svalbard, Gunnhild Masterbakk, vil lokalstyret nå fordype seg mer i de lokale Ungdata-resultatene, før de tar de inn i ulike kommunale planer.

Bildet viser flere fagfolk på Svalbard som drøfter Ungdata-resultatene i samarbeid med KORUS nord sine rådgivere.
SAMLET OM UNGDATA: Forebyggende forum i Longyearbyen møttes til dialogmøte om de lokale Ungdata-resultatene: Frode W Throstad, rektor Svalbard skole (t.v), og ellers deltok disse fagfolkene (i bl. rekkefølge): Tone Rasmussen og Hege Hanssen, begge helsesykepleiere, Helga Fykse, Svalbard kirke, Lene Gjervik, barne- og ungdomskoordinator, Katrine B Gregussen, barnevernkonsulent og lokal koordinator for Ungdata, Gunnhild Masterbakk, enhetsleder barn og unge, Erlend Kofstad, Sysselmesteren på Svalbard, forebyggende avd. og Trude Aalmen og Bente Evensen, KORUS nord.

Engasjert ungdomsråd


Representantene i ungdomsrådet på Svalbard er engasjerte i årets Ungdata-resultater. I diskusjonen kom de med mange interessante betraktninger. Blant annet viser resultatene at de fleste av ungdommene er veldig fornøyde med de lokale fritidstilbudene, og ikke minst lokalene til å treffe andre ungdom.

Men også i Longyearbyen er det mange unge som rapporterer om psykiske plager. Ungdommene selv hadde mange tanker omkring dette, også knyttet til at ikke flere unge er fornøyde med sine egne foreldre. Disse forklaringene delte de så videre med lokalpolitikere og fagfolk.

Utfyller bildet

 – For oss er det veldig interessant å få høre mer om hva ungdommene mener. Det bidrar til å fylle ut bildet som kommer fram i undersøkelsen. Det de forteller sier mye om hva som egentlig rører seg bak tallene, og dermed lærer også vi en hel del, sier Bente Evensen ved KORUS nord.