Ungdata - Slik bruker du tallene
Resultatene fra Ungdata-undersøkelsen gir et tydelig bilde på hvordan barn og unge i ditt nærmiljø har det. Men hvordan kan du bruke tallene i praksis?
Les mer om Ungdata-undersøkelsen her
Ungdomsmedvirkning
Her har vi samlet eksempler på hvordan ulike kommuner har involvert ungdom i arbeidet med undersøkelsen:
-
Ungdom tar styring i Ungdata
Tromsø kommune har lenge jobbet målrettet med ungdomsmedvirkning. Gjennom en ny prosedyre for arbeidet med Ungdata, ønsker de å sikre reell medvirkning hver gang undersøkelsen gjennomføres.
-
Åpnet digital fritidsklubb
Bydel Østensjø i Oslo har åpnet en digital fritidsklubb for å nå ungdommen der de er. Her kan deltakerne spille, være med på temakvelder, få råd og veiledning eller bare henge med jevnaldrende.
-
Forebygger frafall og utenforskap
Høyt frafall fra videregående skole og Ungdata-tall som viste utfordringer knyttet til ensomhet og psykisk helse blant ungdom førte til at Lyngen kommune i Troms måtte ta grep. Gjennom en helhetlig satsning og oppfølging ut hele skoleløpet har kommunen klart å snu trenden.
-
Den viktige samtalen
En av tre ungdommer i Oslo har opplevd en eller annen form for seksuell trakassering og hele 10 prosent av jentene på videregående skole sier de har blitt presset eller tvunget til samleie eller andre seksuelle handlinger, viser tall fra Ungdata-undersøkelsen. Nå innføres et nytt samtaleverktøy som skal bidra til å gjøre det lettere å snakke om seksualitet.
Forarbeid og forankring
Her har vi samlet eksempler på arbeid som har blitt gjort med lokalt forarbeid og forankring:
Fra tall til tiltak
Hvordan kan du iverksette konkrete tiltak basert på resultatene fra Ungdata-undersøkelsen? Det får du svar på her:
-
-Vi fikk en skikkelig «boost» i ungdomsarbeidet
Rus, vold, slåsskamper og kriminelle nettverk skapte bekymring. I Lørenskog var behovet stort for å forstå ungdomsmiljøene. Ungdata bidro til å skaffe oversikt og ta kloke valg.
-
Mekket møteplass for motorinteressert ungdom
Aktiv Mekk & Motor er navnet på en populær fritidsaktivitet i Lyngen kommune som fanger opp ungdom som ikke nødvendigvis har interesse for fotball og ski.
Formidling
Hva kan du gjøre for å synliggjøre Ungdata-resultatene? det får du svar på her:
-
Gir foreldre et innblikk i ungdommens liv
– Foreldrene er de viktigste i ungdommens liv, og har størst mulighet til å påvirke hvordan de har det, sier folkehelsekoordinator i Horten kommune. Nå har de laget en Ungdata-rapport med foresatte som målgruppe.
-
Hva tenker ungdom om Ungdata-tallene?
Giske kommune tok konsekvensen av at tall ikke bare er tall. De ville vite hvordan ungdommene selv tolket funnene i Ungdata.
Tolkning og forståelse
Lurer du på hvordan du skal tolke og forstå resultatene? Det kan du lese mer om her:
-
Viktig å se på lokale tall
Ungdom kjeder seg på skolen og deltar på færre organiserte fritidsaktiviteter, viser den nasjonale Ungdata-undersøkelsen. Men hvor relevante er de nasjonale tallene lokalt, og hvordan skal man gå fram for å tolke resultatene? Seniorrådgiver Sven Gustafsson i KORUS Stavanger har noen svar.
-
– De er ikke bare lærere, men også en støtteperson i livet ditt
På Strand videregående skole svarer 94 prosent av elevene i første klasse at de føler læreren bryr seg om dem. Hva er hemmeligheten?