Ungdomsmedvirkning
Å sette i gang tiltak rettet mot ungdom uten å involvere ungdommen selv er i de fleste tilfeller dømt til å mislykkes. Men hvordan kan du gå fram for å få det til? Her er våre råd:
Ungdommens stemme er viktig å ta hensyn til når resultatene fra Ungdata-undersøkelsen skal drøftes, tolkes og analyseres. Deres blikk er også avgjørende for at tiltak og satsinger skal bli treffsikre og vellykkede. Derfor oppfordrer KORUS kommuner som gjennomfører undersøkelsen til å involvere ungdom i alle ledd og i alle stadier av prosessen.
Viktige innspill
Vi vet at involvering fører til økt engasjement og svarprosent, og at ungdommen selv kan bidra med viktige innspill og avgjørende forståelse knyttet til tolkning av resultatene. I tillegg er det ungdom selv som best vet hva som må til for at for eksempel en ny møteplass skal bli en suksess.
Det finnes ulike måter å sørge for involvering på, men ingen bestemt fasit. Aller viktigst er det å gjøre seg godt kjent lokalt og få oversikt over hvilke mulige medvirkningsarenaer som finnes for ungdom. Kontakt det lokale ungdomsrådet, inviter frivillige organisasjoner, snakk med representanter for idrettslaget, engasjer elevrådet og jobb for å få kontakt både med ungdom som har en aktiv fritid og de som ikke benytter seg av tilbudene som allerede eksisterer.
Skap engasjement
Lag gjerne en arbeidsgruppe og involver ungdommen i den. Der kan de for eksempel bidra med å skape engasjement, drive informasjonsarbeid på skolene og i lokalmiljøet, komme med innspill til aktuelle tilleggsspørsmål og sørge for at både ungdom og voksne forstår verdien av resultatene som kommer fram i undersøkelsen.
Når undersøkelsen er gjennomført, kan arbeidsgruppen bidra med formidling og tolkning av resultatene og dele dette med representanter for kommunestyret, foreldre og elever, lærere, rektorer eller andre som har nytte av denne kunnskapen. Ungdom bør i tillegg være med i planlegging av større arrangementer, bli involvert når eventuelle forebyggende og helsefremmende tiltak skal iverksettes og være representert når pressen tar kontakt for å diskutere resultatene.
KORUS har god erfaring med ungdomsinvolvering og kan bidra med hjelp, råd og veiledning til hvordan din kommune kan gå fram for å sikre dette.
- Involver ungdomsrådet i kommunen
- Involver elevrådene på skolene
- Inviter til samlinger med skoler og elever
- Kontakt lokale ungdomsklubber, idretten og frivilligheten
Aktuelle saker
-
Ungdommens Ungdata-tips
Har dere lurt på hvordan dere kan engasjere ungdommene? Er det vanskelig å sikre medvirkning? Her kommer noen tips fra ungdommen selv.
-
Ungdom fikk politikerne til å lytte
Ungdom er med i et dypdykk i Ungdata-resultatene til Ringsaker kommune. Gevinsten er et mer korrekt bilde og mer treffsikre tiltak, ifølge en ung politiker.
-
Ungdom tar styring i Ungdata
Tromsø kommune har lenge jobbet målrettet med ungdomsmedvirkning. Gjennom en ny prosedyre for arbeidet med Ungdata, ønsker de å sikre reell medvirkning hver gang undersøkelsen gjennomføres.
-
Hva tenker ungdom om Ungdata-tallene?
Giske kommune tok konsekvensen av at tall ikke bare er tall. De ville vite hvordan ungdommene selv tolket funnene i Ungdata.
-
Åpnet digital fritidsklubb
Bydel Østensjø i Oslo har åpnet en digital fritidsklubb for å nå ungdommen der de er. Her kan deltakerne spille, være med på temakvelder, få råd og veiledning eller bare henge med jevnaldrende.
-
Forebygger frafall og utenforskap
Høyt frafall fra videregående skole og Ungdata-tall som viste utfordringer knyttet til ensomhet og psykisk helse blant ungdom førte til at Lyngen kommune i Troms måtte ta grep. Gjennom en helhetlig satsning og oppfølging ut hele skoleløpet har kommunen klart å snu trenden.
-
Mekket møteplass for motorinteressert ungdom
Aktiv Mekk & Motor er navnet på en populær fritidsaktivitet i Lyngen kommune som fanger opp ungdom som ikke nødvendigvis har interesse for fotball og ski.
-
-Vi fikk en skikkelig «boost» i ungdomsarbeidet
Rus, vold, slåsskamper og kriminelle nettverk skapte bekymring. I Lørenskog var behovet stort for å forstå ungdomsmiljøene. Ungdata bidro til å skaffe oversikt og ta kloke valg.
-
– De er ikke bare lærere, men også en støtteperson i livet ditt
På Strand videregående skole svarer 94 prosent av elevene i første klasse at de føler læreren bryr seg om dem. Hva er hemmeligheten?
Om Ungdata
-
Ungdata
KORUS har en viktig rolle knyttet til planlegging og gjennomføring av Ungdata-undersøkelsen. Vi kan hjelpe med alt fra analysearbeid til iverksettelse av tiltak.
-
Ungdata - Slik bruker du tallene
Resultatene fra Ungdata-undersøkelsen gir et tydelig bilde på hvordan barn og unge i ditt nærmiljø har det. Men hvordan kan du bruke tallene i praksis?