Forarbeid og forankring
Resultatene fra Ungdata-undersøkelsen gir et godt bilde av hvordan lokal ungdom har det. Vi oppfordrer derfor kommuner som planlegger å gjennomføre undersøkelsen til å bruke god tid på forarbeid og forankring, slik at de får mest mulig ut av kunnskapen ungdommen deler.
Å sørge for at ansatte i kommunen, skolene og andre som er involvert i Ungdata-undersøkelsen har god forståelse for hvorfor den gjennomføres, hva den gir svar på og hva tallene kan brukes til er avgjørende. Det bidrar til mer engasjement, at svarene ungdommen gir blir tatt hensyn til når viktige beslutninger skal tas, og ikke minst til større nytteverdi når resultatene er analysert.
Kontakt ditt lokale KORUS
Den enkelte kommunes jobb i forbindelse med Ungdata-undersøkelsen er å stå for den praktiske gjennomføringen og oppfølging knyttet til de lokale resultatene. NOVA har det faglige og juridiske ansvaret, mens KORUS bistår kommuner/bydeler og fylkeskommuner med planlegging, gjennomføring og presentasjon av resultatene. Vi hjelper i tillegg med veiledning, analyse og tolkning av resultatene. Det første en kommune som ønsker å gjennomføre en Ungdata-undersøkelse må gjøre, er å ta kontakt med sitt lokale KORUS. I de fleste fylkene i Norge gjennomføres Ungdata samtidig for alle kommunene og de videregående skolene hvert tredje år. Her vil som regel KORUS invitere kommunene/fylkeskommunen til deltakelse i god tid før gjennomføring. Sammen kan vi finne ut hvordan din kommune kan få mest mulig engasjement og relevante lokale data som kan brukes til å gjøre hverdagen til lokal ungdom enda bedre.
Lokal Ungdata-koordinator
Alle kommuner som gjennomfører undersøkelsen må ha en egen Ungdata-koordinator som har ansvar for å motivere og rekruttere skolene før undersøkelsen, veilede skolene i den praktiske gjennomføringen av undersøkelsen og sørge for at foresatte og elever får tilstrekkelig informasjon. Den lokale Ungdata-koordinatoren bør også ta ansvar for at ungdomsperspektivet kommer med, både i forarbeidet, etter at undersøkelsen er gjennomført og når man skal tolke tallene og vurdere videre tiltak. Det er derfor lurt om koordinatoren jobber sentralt i kommunen, for eksempel med forebygging rettet mot barn og unge eller i planavdelingen. Rollen tas i mange tilfeller av SLT-koordinatorer, folkehelsekoordinatorer eller helsesykepleiere, men her finnes mange varianter.
Arbeidsgruppe lokalt
Erfaringsmessig er det lurt å jobbe tverrfaglig i kommunen med undersøkelsen, både før og etter gjennomføring, for eksempel ved å etablere en arbeidsgruppe. Aktuelle ressurspersoner i en arbeidsgruppe kan være ansatte i kommunale tjenester eller andre som jobber nært opp mot ungdom, som SLT-koordinator, helsesykepleier, ansatte på skolene, utekontakter, folkehelsekoordinator eller ansatte i fritid og kultur. Ungdommen selv bør også involveres i en slik gruppe. I tillegg kan det være lurt å tenke på om man skal involvere frivilligheten, Oppfølgingstjenesten, NAV, politi eller andre aktører som jobber med barn og unge i kommunen. Det bør også vurderes hvordan man følger opp funn fra både ungdomsskolen og videregående skole, og hvem som har ansvar for dette.
Underskrift på avtalen
Ungdata-undersøkelsene skal forankres på ansvarlig nivå i kommunen og fylkeskommunen, og bør helst ligge på nivå med kommunedirektør. Forankring i ledelsen er viktig med tanke på oppfølging og tiltak i etterkant av gjennomføringen.
- Kontakt ditt lokale KORUS tidlig for å få bistand til planlegging og gjennomføring.
- Sørg for forankring på toppnivå i kommunen.
- Velg en Ungdata-koordinator som jobber sentralt i kommunen, for eksempel med forebygging rettet mot barn og unge.
- Involver ungdomsrådet i kommunen/elevrådene på skolene før og etter gjennomføring.
- Ha en arbeidsgruppe for Ungdata før og etter gjennomføringen.
Aktuelle saker
-
Gjesdal har funnet nøkkelen til forankring. Her er deres tips til andre kommuner
Hvordan lykkes man med Ungdata-forankringen og hvordan engasjerer man både kollegaer og ungdommer? Det har Gjesdal kommune i stor grad funnet ut av.
-
Løftet Ungdata til topps
Vestfold og Telemark fylkeskommune har gjort Ungdata til et sentralt arbeidsverktøy og involvert seg i alt fra rapportskriving til presentasjon av tallene for et bredt spekter av fagområder.
-
– Vi må ta statistikken ut av skuffen
Bjørnafjorden kommune har i tett samarbeid med lokale skoler og barnehager jobbet aktivt med å involvere foreldrene i arbeidet med Ungdata-tallene. Det har gitt flere gode resultater.
Om Ungdata
-
Ungdata
KORUS har en viktig rolle knyttet til planlegging og gjennomføring av Ungdata-undersøkelsen. Vi kan hjelpe med alt fra analysearbeid til iverksettelse av tiltak.
-
Ungdata - Slik bruker du tallene
Resultatene fra Ungdata-undersøkelsen gir et tydelig bilde på hvordan barn og unge i ditt nærmiljø har det. Men hvordan kan du bruke tallene i praksis?