Verktøy og kartlegging
Her finner du nyttige verktøy du kan bruke i ditt arbeid med folkehelse, forebygging, kartlegging og behandling på rusfeltet.
Verktøy og metode i jobben
-
Motiverende samtale/Motiverende intervju (MI)
Motiverende samtale (MI) er en samtalemetode for deg som jobber med mennesker som trenger hjelp og motivasjon til å gjøre endringer i livet sitt.
-
Samtale med foresatte
Jobber du i barnehage eller skole og er bekymret for et barn? Den nødvendige samtalen er et verktøy som hjelper deg å snakke med foreldrene om utfordringene.
-
Samtaler med barn
Å snakke med barn om vanskelige temaer som rus, vold og psykisk helse kan være krevende. KORUS kan hjelpe deg å legge til rette for gode hverdagssamtaler med barn du er bekymret for.
-
E-læring: Aldring, alkohol og legemidler
Aldring, alkohol og legemidler er et digitalt kurs utviklet av KORUS. Kurset gir deg som jobber med eldre grunnleggende kunnskap og kompetanse til å snakke om temaet.
-
Overdoseforebyggende samtaler - samtaler som redder liv
Å snakke om overdoser kan bidra til å redde liv og forhindre alvorlige kognitive skader. Derfor har KORUS laget en håndbok med råd, veiledning og eksempler på hvordan du kan gå frem i en samtale om temaet.
-
Ansvarlig alkoholhåndtering (AAH)
Ansvarlig alkoholhåndtering er en nasjonal satsing som skal bidra til å skape et trygt uteliv og forebygge vold og rusrelaterte skader. Gjennom kurs, rådgivning og nettverksarbeid kan vi hjelpe din kommune med dette arbeidet.
-
Kompetanseutvikling rus og vold
Kompetanseutvikling rus og vold er for deg som i jobbsammenheng møter personer med samtidige utfordringer knyttet til psykisk helse, rus og vold.
-
ACT og FACT
ACT og FACT er behandlingsmodeller som skal gi helhetlige, koordinerte og oppsøkende tjenester til mennesker med alvorlige psykiske lidelser.
-
Digitalt kurs i somatisk helse og rus
Dette kurset skal gi ansatte som jobber med personer med rusutfordringer mer kunnskap om somatisk helse.
-
Undervisningsopplegg til NRK-serien "RUS"
NRK-serien RUS med Leo Ajkic har gjort inntrykk. Ungdom kjenner seg igjen i historiene og personene som blir presentert. De ønsker kunnskap og dialog om rusmidler og rusbruk.
-
E-læring: Legemiddelassistert rehabilitering (LAR)
«Legemiddelassistert rehabilitering – pasientene, fagfolkene og systemet», er et digitalt kurs laget for deg som møter pasienter med alvorlig opioidavhengighet gjennom jobben.
-
Oppsøkende arbeid med barn og unge
Oppsøkende arbeid med barn og unge kan bidra til å forebygge frafall, kriminalitet, sosial eksklusjon, rus- og psykiske helseutfordringer. KORUS har kunnskapen og verktøyene til å hjelpe din kommune.
Tjenesteutvikling og planarbeid
-
Kommunalt planarbeid
Arbeid med kommunalt planarbeid på rusfeltet kan være utfordrende. KORUS kan bistå med råd, veiledning og hjelp til å få oversikt.
-
Bedre tverrfaglig innsats (BTI)
Barn som har det vanskelig skal bli sett og fulgt opp. Bedre tverrfaglig innsats (BTI) er en modell som skal sørge for at barnet ikke faller mellom flere stoler.
-
Program for folkehelsearbeid
Barn og unge, psykisk helse og rusforebygging er sentrale tema i Program for folkehelsearbeid. KORUS kan bistå din kommune med støtte til kunnskapsgrunnlag, medvirkningsprosesser, tiltaksutvikling og evaluering.
-
Pasientforløp: psykisk helse og rus
Et pasientforløp beskriver hvordan utredning, behandling og oppfølging av pasienter skal gjennomføres. Målet er å bidra til en mer helhetlig behandling. KORUS tilbyr undervisning, råd og veiledning.
-
Forebyggende plan - et tiltak i barnevernsreformen
Alle kommuner skal lage en plan for å forebygge omsorgssvikt og utvikling av atferdsvansker. Hvordan løse dette på en kunnskapsbasert måte?
Kartlegging på lokalt- og samfunnsnivå
-
Ungdata
KORUS har en viktig rolle knyttet til planlegging og gjennomføring av Ungdata-undersøkelsen. Vi kan hjelpe med alt fra analysearbeid til iverksettelse av tiltak.
-
Ungdata - Slik bruker du tallene
Resultatene fra Ungdata-undersøkelsen gir et tydelig bilde på hvordan barn og unge i ditt nærmiljø har det. Men hvordan kan du bruke tallene i praksis?
-
Hurtig kartlegging og handling (HKH) - Hjelp til å løse lokale utfordringer
Lokale utfordringer knyttet til for eksempel rus, vold og kriminalitet kan være krevende å løse og få oversikt over. KORUS hjelper deg og din kommune med å kartlegge problemene og jobbe fram forslag til tiltak.
-
Brukererfaringsundersøkelsen
KORUS kartlegger hvordan personer med rusmiddelproblemer i hele Norge opplever de kommunale tjenestene de mottar. Svarene fra undersøkelsen bidrar til bedre tjenester.
-
Føre Var: Rapport om rustrender
Føre Var er en kartlegging av rustrender i Trondheim og Bergen. Resultatene kan brukes til tjenesteutvikling.
-
Situasjon – Analyse – Tiltak (SAT)
SAT er kartleggings- og analyseverktøy. Målet med SAT er å hjelpe tjenester med å få bedre innsikt og spisse innsatsen på ulike nivåer.
-
Brukerplan
Brukerplan er et verktøy for kommuner som ønsker å få en oversikt over omfanget av rusmiddelbruk blant brukerne av kommunens helse-, omsorgs- og velferdstjenester.
Kartlegging på individnivå
-
Individuell plan (IP)
Individuell plan er et verktøy som skal sørge for god og helthetlig oppfølging, hjelpe den enkelte med å sette seg oppnåbare mål og bidra til opplevelse av indre motivasjon og mestring.
-
Kartlegging av pengespillproblemer
KORUS Øst ivaretar en nasjonal oversikt over kartleggingsverktøy innenfor pengespillproblematikk.
-
Kartleggingsverktøy: psykisk helse og rus
Kartleggingsverktøy kan være en ressurs i samtalen på behandlingsrommet, og bidra til bedre oppfølging og behandling.