Oppsøkende arbeid med barn og unge
Oppsøkende arbeid med barn og unge kan bidra til å forebygge frafall, kriminalitet, sosial eksklusjon, rus- og psykiske helseutfordringer. KORUS har kunnskapen og verktøyene til å hjelpe din kommune.
Skal vi nå ut og hjelpe barn og unge som sliter med ulike utfordringer, må vi være til stede der de er. Vi må være på plass tidlig for å hjelpe dem med å ta gode valg.
KORUS er ansvarlig for en regional og nasjonal satsing på oppsøkende arbeid. Målet er å tilby likeverdige og ungdomsvennlige tjenester over hele landet.
Vi jobber nå med å kartlegge, styrke og videreutvikle fagfeltet. Skal oppsøkende arbeid være en sentral del av kommunens folkehelse- og forebyggingsarbeid rettet mot unge, er det avgjørende at tilbudet har høy faglig kvalitet.
Hva er oppsøkende arbeid?
Oppsøkende arbeid er en forebyggende metode. Målgruppen for arbeidet er barn og unge mellom 10-25 år som det ordinære hjelpeapparatet ikke når.
Tilbudet baserer seg på frivillighet, fleksibilitet og tilstedeværelse over tid, og utføres av kvalifiserte ansatte som gjenspeiler målgruppens mangfold.
Ved å være til stede der barn og unge er, får vi:
- Et tilbud tilpasset lokale forhold og målgruppens behov
- Nyttig innsikt som kan deles med samarbeidspartnere og beslutningstakere
- Mulighet til å iverksette ressursfokusert oppfølgingsarbeid på barn og unges premisser
Hva kan vi tilby?
Hvert KORUS har egne ansatte med oppsøkende arbeid som sitt fagområde. Vi tilrettelegger for regionale og nasjonale nettverk for deg som jobber med oppsøkende tjenester og bidrar med utvikling av faglige føringer, kvalitetskriterier og opplæringsmoduler.
Ta kontakt dersom du ønsker:
- Opplæring og veiledning om etablering og drift av oppsøkende tjenester
- Kunnskap om bruk av kartleggingsverktøy
- Kompetanse om oppsøkende arbeid på digitale plattformer
- Veiledning knyttet til dokumentasjon av oppsøkende arbeid
KORUS er også ansvarlig for Gatenær, en nasjonal konferanse for oppsøkende arbeid med utsatt ungdom. Konferansen arrangeres annethvert år, og samler fagfolk, frivillige og beslutningstakere som ønsker mer kunnskap om oppsøkende sosialt arbeid.
- Helsedirektoratet har bevilget 12,5 millioner kroner til en nasjonal satsing på oppsøkende arbeid
- Målet er å etablere et nasjonalt kompetansemiljø som skal utvikle faglige føringer, metodikk og legge til rette for faglige nettverk
- Fagfeltet, kommunene og brukerorganisasjoner skal involveres i arbeidet, som skal samordnes med statsforvalternes innsats for å styrke det oppsøkende rusarbeidet i kommunene
- KORUS har fått midler til én stilling i hver region, med ansvar for å organisere den lokale innsatsen. KORUS Oslo har blitt tildelt oppgaven om å lede innsatsen nasjonalt
Ansatte
Relatert innhold
-
Ungdom
Jobber du med ungdom og har behov for informasjon og bistand knyttet til rus og forebygging? Her finner du oppdatert kunnskap og gode verktøy.
-
Hurtig kartlegging og handling (HKH) - Hjelp til å løse lokale utfordringer
Lokale utfordringer knyttet til for eksempel rus, vold og kriminalitet kan være krevende å løse og få oversikt over. KORUS hjelper deg og din kommune med å kartlegge problemene og jobbe fram forslag til tiltak.
-
Situasjon – Analyse – Tiltak (SAT)
SAT er kartleggings- og analyseverktøy. Målet med SAT er å hjelpe tjenester med å få bedre innsikt og spisse innsatsen på ulike nivåer.
-
Oppsøkande tenester som kommunen sitt sikkerhetsnett for dei unge
Ungdom vil ikkje vere problema sine, men opplever ofte at hjelpesystem berre ser diagnosar og problembarn. Ressursorienteringa til utekontakten skapar meiningsfulle samarbeid som gjev resultat.
-
Gatenære forebyggere i Trondheim
Kriminelle gjenger, menneskehandel og viktigheten av selvivaretakelse var blant temaene på Gatenærkonferansen 2024.
-
Oppsøkende ungdomsarbeidere som brobyggere
Det er en stor fordel for ungdom med rus- eller kriminalitetserfaringer å også ha positive erfaringer med verden utenfor gjennom idrett, skole eller arbeid. Forebyggende ungdomsarbeid kan bidra til dette.
-
Ungdata - Slik bruker du tallene
Resultatene fra Ungdata-undersøkelsen gir et tydelig bilde på hvordan barn og unge i ditt nærmiljø har det. Men hvordan kan du bruke tallene i praksis?