Arkiv forskning og statistikk
Her finner du oversikt over saker knyttet til forskning og statistikk publisert på KORUS.no
Publisert: 05 oktober 2023
Skrevet av: Bjørn Sodeland
2024
-
Betydningen av en verdig møteplass
FORSKNING: Dersom brukere får muligheten til å inkluderes i samfunnet, vil de i større grad oppføre seg i tråd med samfunnets forventninger, viser forskningen til Vilde Holan Bye.
-
Vant pris for forskning på ROP-pasienter
FORSKNING: Helle Wessel Andersson vant årets pris for beste akuttpsykiatriske artikkel. Artikkelen handler om kjennetegn og tilbakefallsrisiko for ruspasienter med samtidig psykisk lidelse.
-
Brukerne har talt. Hva nå?
KORUS og Helsedirektoratet inviterer til erfaringssamling etter den nasjonale brukererfaringsundersøkelsen 2023.
-
Åpen dialog forebygger frafall ved rusbehandling
FORSKNING: Det meste av frafall fra poliklinisk behandling skjer allerede etter den første eller andre samtalen. Hva kan bidra til å fremme gjensidig tillit mellom behandler og pasient?
-
Melder om økt bruk av ketamin i Bergen og Trondheim
Vårens Føre Var-rapporter for Trondheim og Bergen er nå tilgjengelige. Økt bruk og tilgjengelighet av ketamin er blant hovedfunnene for begge rapportene.
-
Gir innblikk i barnas virkelighet
Hvordan er hverdagen for barn med rusavhengige foreldre, og hva kan vi gjøre for å hjelpe dem? På Barnet og Rusen gir professor Borgunn Ytterhus deg noen svar.
-
Barn som pårørende: Slik ser hverdagen ut
Hvordan opplever barn med foreldre som har psykiske problemer, rusutfordringer eller alvorlige fysiske sykdommer og skader hverdagen? I en ny systematisk kunnskapsoppsummering har seks forskere sett nærmere på barnets stemme som pårørende.
-
Viser vei til «Et bedre liv»
Å gå fra rusbehandling på institusjon til en normal hverdag kan være vanskelig og krever gode forberedelser. Fagdagen «Et bedre liv» kan gi hjelp på veien, viser en ny forskningsrapport.
-
Rapporten er klar for Brukererfaringsundersøkelsen
Nå vil enda flere kommuner inviteres til å delta.
-
RAPPORT: Pasientforløp gravide og rusmidler
KORUS Bergen har kartlagt kjennskap til og bruk av Nasjonalt pasientforløp gravide og rusmidler i Vestland fylke. Kommuner som har gjennomført opplæringsprogrammet Tidlig inn, utmerker seg positivt på flere områder.
2023
-
Fikk forskningspris for forløpsstudie på ruspasienter
– For å kunne tilby persontilpasset behandling må man ha mye kunnskap om dem det gjelder, sier Helle Wessel Andersson, som mottok Regionalt brukerutvalgs forskningspris for 2022.
-
Forskerportrett: Trine Finanger
Hvordan kan man bruke alkoholmarkøren PEth i rusforebygging? Dette er blant temaene doktorgradsstipendiat Trine Finanger forsker på.
-
Mangler forskning på barn og brukermedvirkning
En ny rapport om bruker- og pårørendemedvirkning innen psykisk helse- og rusfeltet, peker på flere kunnskapshull i eksisterende forskning.
-
Ni gode grunner til å gjennomføre Ungdata junior
Ungdata junior er et verktøy som gir god oversikt over hvordan barn mellom 10 og 12 år synes det er å vokse opp i din kommune. Her finner du flere gode grunner til å delta.
-
Rusbruk blant ungdom i Europa
De høye tallene for bruk av kokain og andre rusmidler blant videregåendeelever i Oslo i årets Ungdata-undersøkelse overrasket. Men hvordan er bildet i resten av Europa? KORUS Oslo har laget en oppsummering.
-
Ungdom tar styring i Ungdata
Tromsø kommune har lenge jobbet målrettet med ungdomsmedvirkning. Gjennom en ny prosedyre for arbeidet med Ungdata, ønsker de å sikre reell medvirkning hver gang undersøkelsen gjennomføres.
-
Ny Ungdata-gjennomføring i Troms og Finnmark
Planleggingen av neste Ungdata-undersøkelse i Nord-Norge er i full gang. I mars 2024 er det elever i Troms og Finnmark fylke som skal delta, både de på mellom- og ungdomstrinnet, og ungdom på videregående skolenivå.
-
Færre sliter med pengespill, men tallene er fortsatt høye
Antall mennesker med pengespillproblemer er mer enn halvert på fire år, men fortsatt er 23 000 i Norge rammet. I tillegg er 93 000 personer i risikosonen.
-
"Alle” bruker ikke kokain
Selv om Føre Var i Bergen og Trondheim rapporterer en økning i bruken av kokain, betyr det ikke at alle nå bruker det. — Det er veldig viktig å påpeke at 95,3 prosent av de mellom 16 og 30 ikke har brukt kokain siste året, sier Katrin Øien i KORUS Midt.
-
Flere overdosedødsfall
Folkehelseinstituttet melder i dag at totalt 321 personer døde av overdose i 2022. Det er en økning på 74 personer sammenlignet med året før.
-
Invitasjon til undersøkelse om brukererfaringer
KORUS Midt inviterer din kommune eller bydel til årets Nasjonale Brukererfaringsundersøkelse. Undersøkelsen gir kommunen din viktig informasjon om hvordan tjenestene oppfattes av brukere med rusmiddelproblemer.
-
Dette kjennetegner ruspasienter med psykisk lidelse
Nesten halvparten av pasientene i døgnbehandling for rusavhengighet har en psykisk lidelse. Disse har økt risiko for tilbakefall etter behandling, skriver forskere ved KORUS Midt.