Aktuelt
Her finner du aktuelle saker, meningsytringer og oppdatert informasjon om det som rører seg på rusfeltet.
Nyheter
-
«Å være ung i Innlandet»
Her kan du laste ned rapporten som tar for seg ungdoms liv og hverdag i Innlandet.
-
Er du pårørende og gruer deg til jul?
Å være pårørende til en person som er rusavhengig kan være ekstra tungt i høytider som julen. Her er noen tips og råd, som kanskje er nyttige for deg.
-
Flere jenter er plaget med søvnproblemer
Ferske tall fra Ung i Telemark viser at stadig flere jenter er plaget med søvnproblemer. Her finner du nøkkeltall fra årets Ungdata-undersøkelse.
-
Formidlingsveteranen
I over 25 år har forebygging.no formidlet fag og forskning til folket. Til høsten trengs ny redaktør.
-
Nær 3 av 10 gruer seg til russetiden
Hele 27 prosent av ungdommene svarer at de gruer seg til russetiden, ifølge den ferske rapporten «Å være ung i Innlandet». – Tallene bør påvirke hvordan russetiden blir markert fremover, mener Jørn Danielsberg i KORUS øst.
-
Mobil-app kan gjøre deg SpillFRI
Over 116.000 nordmenn har problemer, eller risiko for å utvikle problemer, med pengespill viser en undersøkelse fra SPILLFORSK ved Universitetet i Bergen. En ny app, som slippes i disse dager, kan være første skritt på veien mot å bli spillfri.
-
Likeverdige tjenester for ungdom – en utopi i nord?
Ved hjelp av nye ansatte, øremerkede midler og god kjennskap til landsdelen, skal KORUS nord utvikle likeverdig og ungdomsvennlige oppsøkende tjenester.
-
Rusmiddelbruk, dealing, ran og vold i ungdomsmiljøer
Disse fenomene kan være vanskelige å kartlegge. Ved hjelp av HKH-metoden, hjelper KORUS nå flere lokale team med å få bedre oversikt over hva som foregår.
-
– Vi er ikke skapt for å være alene
– Nettverksmøter burde være et must, mener «Ida», tidligere ruspasient ved St. Olavs hospital. For henne var tilbudet en trygg plattform for å snakke om det som var vanskelig og gjenopprette kontakten med familien.
Vil du ha full oversikt over det som skjer innen rus, forebygging og folkehelse? KORUS har nå lansert et nasjonalt nyhetsbrev.
Kurs og konferanser
-
KORUS på internasjonal ruskonferanse
Ledergruppa i KORUS sanket fersk kunnskap om rusfeltet under ruskonferansen Lisbon Addictions - der fagrådgivere fra KORUS var blant de som leverte forskning og innhold.
-
LAVterskelkonferansen: Disse kommer
Se den fulle oversikten over foredragsholderne på LAVterskelkonferansen 3.-4. desember.
-
Ny plan bidrar til ansvarlig salg av alkohol
Midt-Telemark kommune har tatt flere grep for å hindre salg og langing av alkohol til mindreårige. På vårt nettseminar om Ansvarlig salg, kan du høre mer om hvordan.
Meninger og debatt
-
Sannheten om eldres alkoholvaner
DEBATT: Helsepersonell må tørre å snakke sant om alkoholbruk med eldre. Når bestemor drikker mer enn barnebarna er ikke det bærekraftig.
-
Det flyter ikke over av rusmidler
DEBATT: Vi er ikke tjent med at rusutfordringene overdrives. Bruk av kokain og andre illegale rusmidler i Norge foregår i avgrensede miljøer.
-
Noen grupper ble ekstra hardt rammet
DEBATT: Mennesker med alvorlig psykisk sykdom og samtidige rusproblemer hadde en fordobling i dødelighet fra 2019 til 2021. Årsakene var ikke koronaviruset, men nedstengningen av samfunnet og forhold som stigmatisering, ifølge Marja Leonhardt, spesialrådgiver i KORUS øst.
Forskning og statistikk
-
Drikker du litt for mye?
Deltakere inviteres til en forskningsstudie som skal undersøke hvordan en ny veiledet internettbehandling fungerer. Studien er for deg som vurderer å drikke mindre eller slutte helt å drikke alkohol.
-
Spillrommet37 – En levende sosial møteplass
På møteplassen Spillrommet37 i Horten, skaper gaming glede, læring og nye sosiale nettverk. Det viser en ny evaluering utført av KORUS.
-
Betydningen av en verdig møteplass
FORSKNING: Dersom brukere får muligheten til å inkluderes i samfunnet, vil de i større grad oppføre seg i tråd med samfunnets forventninger, viser forskningen til Vilde Holan Bye.
Podkast
-
Mindre gaming, mer gambling
SPILLRADIOEN: Flere vil snakke om kasinospill på nett. Samtidig tar færre kontakt om gaming, ifølge Mona Finstad i Hjelpelinjen.
-
Flere får behandling over telefon
SPILLRADIOEN: Antall personer med pengespillproblemer i Norge synker. Samtidig øker trykket på tilbudet om fjernbasert behandling, ifølge terapeut Silje Kristin Nilsen.
-
Når gamerne søker jobb
SPILLRADIOEN: Gaming styrker ferdigheter som kommunikasjon, samarbeid, og problemløsning. Har dataspill blitt relevant for arbeidslivet, på ordentlig?