Forskning
KORUS midt har en egen seksjon som forsker på behandlingsmetoder, brukertilfredshet og andre emner knyttet til rus- og avhengighet.
I Trondheim har KORUS ansatt 11 personer som forsker på en rekke forskjellige områder innen rusfeltet:
- Trening i rusbehandling
- Betydning av fellesskap
- Hvilke faktorer som påvirker utfall av behandling
Ansatte som jobber med forskning og utvikling
-
Kristin Tømmervik
-
Marit Magnussen
-
Grete Flemmen
-
Henrik Loe
-
Helle Wessel Andersson
-
Mats Peder Mosti
-
Nina Kavita Heggen Bahl
-
Hege Govasmark
Forskningspublikasjoner
Nyheter fra forskningsfronten
-
Vant pris for forskning på ROP-pasienter
FORSKNING: Helle Wessel Andersson vant årets pris for beste akuttpsykiatriske artikkel. Artikkelen handler om kjennetegn og tilbakefallsrisiko for ruspasienter med samtidig psykisk lidelse.
-
Åpen dialog forebygger frafall ved rusbehandling
FORSKNING: Det meste av frafall fra poliklinisk behandling skjer allerede etter den første eller andre samtalen. Hva kan bidra til å fremme gjensidig tillit mellom behandler og pasient?
-
Samsvarer SCL-10 med diagnoser for angst og depresjon?
FORSKNING: Brukt alene gir ikke screeningverktøyet en bedre match mot kliniske diagnoser enn hva man kan forvente av ren tilfeldighet. Med et lite grep kan SCL-10 likevel egne seg til å identifisere pasienter med angstlidelser.
-
Eldre ruspasienter har behov for å bety noe for andre
Følelsen av å være av verdi for andre er sentral i bedringsprosessene til eldre ruspasienter, viser forskningen til Nina Bahl. Samtidig har denne gruppen flere utfordringer med deltakelse i fellesskap.
-
Fikk forskningspris for forløpsstudie på ruspasienter
– For å kunne tilby persontilpasset behandling må man ha mye kunnskap om dem det gjelder, sier Helle Wessel Andersson, som mottok Regionalt brukerutvalgs forskningspris for 2022.
-
Forskerportrett: Trine Finanger
Hvordan kan man bruke alkoholmarkøren PEth i rusforebygging? Dette er blant temaene doktorgradsstipendiat Trine Finanger forsker på.
Forskningsposten
-
Forskningsposten 1 - 2024
I denne utgaven av Forskningsposten kan du blant annet lese om hva som påvirker risikoen for tilbakefall hos ruspasienter og hvordan alkoholmarkøren PEth kan brukes i rusforebygging. Vi tar også for oss temaet brukermedvirkning i forskning.
-
Forskningsposten 3 – 2022
I tredje utgave av Forskningsposten kan du lese om spagaten man står i når man har felles barn med noen med rusproblemer, om betydningen av fellesskap og rustrender i Trondheim.
-
Forskningsposten 2 – 2022
I andre utgave av Forskningsposten finner du flere nyheter om midtnorsk forskning på rusfeltet: Utfordringer knyttet til brukermedvirkning, hvilke faktorer som påvirker risiko for selvmordstanker og betydningen av døgnbehandling i rusbehandling.
-
Forskningsposten 1 – 2021
I den første utgaven av Forskningsposten kan du lese om både mental og fysisk trening i rusbehandling, om hvem som har størst risiko for tilbakefall og om hvordan man kan påvise alkoholbruk blant gravide.