Forskning
KORUS Midt har en egen seksjon som forsker på behandlingsmetoder, brukertilfredshet og andre emner knyttet til rus- og avhengighet.
I Trondheim har KORUS ansatt 11 personer som forsker på en rekke forskjellige områder innen rusfeltet:
- Trening i rusbehandling
- Betydning av fellesskap
- Hvilke faktorer som påvirker utfall av behandling
Ansatte som jobber med forskning og utvikling
-
Kristin Tømmervik
-
Marit Magnussen
-
Grete Flemmen
-
Henrik Loe
-
Helle Wessel Andersson
-
Mats Peder Mosti
-
Nina Kavita Heggen Bahl
-
Hege Govasmark
Forskningspublikasjoner
-
Forskningsartikler FOU
Under finner du en oversikt over forskningsartikler der ansatte ved KORUS Midt har vært involvert.
-
Vil kartlegge fellesskap og fellesskapsfølelser i rusbehandling
Forskning viser at fellesskapsfølelse er viktig for at ruspasienter skal oppleve bedring. Men verktøyene for å kartlegge pasientenes sosiale situasjon og nettverk har manglet. Dette har forskere, med Nina Bahl ved KORUS Midt i spissen, forsøkt å gjøre noe med.
-
Forskerportrett: Anders Lauvsnes
Vi intervjuer forskere innen TSB i Midt-Norge. Her er PhD-stipendiat Anders Lauvsnes.
-
Mer selvmordstanker blant kvinner i rusbehandling
Over halvparten av kvinnelige pasienter i døgnbehandling for rusproblematikk har hatt tanker om å ta sitt eget liv. Det kommer frem i en artikkel skrevet av midtnorske forskere.
-
Blodprøver som avdekker høyt alkoholforbruk kan gi bedre behandling
Noen pasienter vil ikke oppgi, eller de vet ikke hvor mye alkohol de drikker. Da kan blodprøver være til hjelp for å sikre at pasientene får riktig behandling.
-
Derfor bør rustjenestene kartlegge fellesskapsfølelser
Forsker Nina Kavita Heggen Bahl mener behandlere bør kartlegge hvilke følelser personer med rusproblematikk har til de ulike fellesskapene de tilhører. Denne kunnskapen kan brukes for å styrke bedringsprosessen.
FORSKNINGSPOSTEN
-
Forskningsposten 1 – 2021
I den første utgaven av Forskningsposten kan du lese om både mental og fysisk trening i rusbehandling, om hvem som har størst risiko for tilbakefall og om hvordan man kan påvise alkoholbruk blant gravide.
-
Forskningsposten 2 – 2022
I andre utgave av Forskningsposten finner du flere nyheter om midtnorsk forskning på rusfeltet: Utfordringer knyttet til brukermedvirkning, hvilke faktorer som påvirker risiko for selvmordstanker og betydningen av døgnbehandling i rusbehandling.
-
Forskningsposten 3 – 2022
I tredje utgave av Forskningsposten kan du lese om spagaten man står i når man har felles barn med noen med rusproblemer, om betydningen av fellesskap og rustrender i Trondheim.