Aldring, alkohol og legemidler
Kroppen reagerer annerledes på alkohol og legemidler når vi blir eldre. Likevel er dette et tema det kan være vanskelig å snakke om. KORUS tilbyr opplæring, kurs, foredrag og veiledning for å hjelpe deg som fagperson med å stille de rette spørsmålene.
Bruk av alkohol og legemidler er et tabubelagt tema. Mange ansatte i hjelpeapparatet opplever at de mangler nødvendig kunnskap og trygghet til å sette temaet på agendaen. Mange eldre kjenner ikke til sammenhengen mellom effekten av medisinering og bruk av alkohol. Dette kan få store konsekvenser for den enkeltes helse og fører til at alkoholvaner og legemiddelbruk ikke blir godt nok kartlagt i møtet med hjelpeapparatet.
Dette vet vi:
- Dagens eldre inntar mer alkohol og legemidler enn tidligere
- Biologiske endringer i kroppen fører til at eldre tåler alkohol dårligere
- Alkohol kan forsterke og forminske effekten av ulike legemidler og øke risikoen for komplikasjoner
- Effekten av et høyt alkoholinntak kan forveksles med generelle aldringssymptomer
- Reduksjon i alkoholbruk kan redusere symptomene av ulike helseplager
Slik kan vi hjelpe deg
KORUS har flere ansatte med kompetanse om temaet aldring, alkohol og legemidler, og tilbyr blant annet:
- Skreddersydde kurs om temaet basert på deres behov
- Kompetansekartlegging, veiledning og rådgivning
- Fagdager og foredrag
-
apr 03.
KORUS Stavanger
alor nettverkssamling
-
mai 08.
KORUS sør
alor nettverkssamling Agder
Relatert innhold
-
E-læring: Aldring, alkohol og legemidler
Aldring, alkohol og legemidler er et digitalt kurs utviklet av KORUS. Kurset gir deg som jobber med eldre grunnleggende kunnskap og kompetanse til å snakke om temaet.
-
LANSERING: Aldring, alkohol og legemidler
Vil du vite mer om vårt nye e-læringsprogram om aldring alkohol og legemidler? Tirsdag 16. januar inviterer vi til lansering på nett.
-
Ingen spør om Johannes drikker
Eldre drikker stadig mer, samtidig minsker sjansen for at noen spør dem om drikkevaner kraftig med alderen. Vi må ufarliggjøre alkohol som tema og bli flinkere til å ta praten på legekontoret, i hjemmetjenesten og på privaten, mener lege og forsker Torgeir Gilje Lid.
-
Lanserer e-læring om aldring, alkohol og legemidler
I januar lanserer KORUS et nytt e-læringsprogram. Vi har spurt spesialist i psykiatri, Marit Tveito, om hvorfor det er så viktig å snakke med eldre om alkohol og legemidler.
-
Vi må tørre å snakke om alkohol og legemidler
DEBATT: Helsepersonell er i en unik posisjon til å snakke med eldre om alkohol og legemidler, men mange synes det er vanskelig. Behovsrettet kompetanseheving er avgjørende for å hjelpe eldre i risikosonen, mener June Rondestvedt i KORUS nord.
-
Arbeidsliv og rus (Alor)
Arbeidslivet er en viktig forebyggingsarena. Gjennom nettverkstilbudet Alor kan vi hjelpe deg og din bedrift med å forebygge rus- og avhengighetsproblemer på arbeidsplassen.
-
Program for folkehelsearbeid
Barn og unge, psykisk helse og rusforebygging er sentrale tema i Program for folkehelsearbeid. KORUS kan bistå din kommune med støtte til kunnskapsgrunnlag, medvirkningsprosesser, tiltaksutvikling og evaluering.
-
Ansvarlig alkoholhåndtering (AAH)
Ansvarlig alkoholhåndtering er en nasjonal satsing som skal bidra til å skape et trygt uteliv og forebygge vold og rusrelaterte skader. Gjennom kurs, rådgivning og nettverksarbeid kan vi hjelpe din kommune med dette arbeidet.
Last ned brosjyre (PDF)
-
Aldring og helse - hva med alkohol?
En brosjyre om aldring, alkohol og legemidler.
-
Rutinehåndbok
Eldre drikker mer alkohol enn tidligere, samtidig som endringer i kroppen gjør at man tåler alkohol dårligere. I rutinehåndboka kan du bl.a. lese mer om dette, hva som kan skje når man tar legemidler samtidig som man drikker alkohol og hvordan man kan snakke med eldre om denne tematikken.
-
Kunnskapsoppsummering
Kunnskapsoppsummering om eldre, alkohol og legemidler.
-
Rapport fra fokusgrupper med eldre om alkohol og legemidler
For å få en bredere kunnskap om eldre, alkohol og legemidler fra eldres perspektiv har Kompetansesenter rus Oslo gjennomført en studie for å få innsikt i hvordan eldre selv tenker omkring disse temaene.
Undersøkelsen tok utgangspunkt i eldres oppfatninger om alkohol og legemidler, om forholdet til eget og andres alkoholkonsum, erfaringer med alkohol og legemidler, og hvor de søker om informasjon og hjelp fra hjelpeapparatet.
Ansatte
Her kan du finne ansatte som jobber med eldre og rus: