Våre fagområder
Har du behov for mer kunnskap om utfordringer knyttet til rus, tidlig innsats, folkehelse og forebygging? Her finner du informasjon, inspirasjon, veiledning og verktøy du kan bruke i jobben din.
Rusarbeid i ulike livsfaser
-
Familie og barn
Hvordan påvirker foreldres bruk av rusmidler barna og hva kan du gjøre for å hjelpe gravide som sliter med avhengighet? Her finner du noen svar.
-
Ungdom
Jobber du med ungdom og har behov for informasjon og bistand knyttet til rus og forebygging? Her finner du oppdatert kunnskap og gode verktøy.
-
Voksne og eldre
Her finner du som jobber med voksne og eldre nyttig informasjon om hvordan rusmidler påvirker kroppen og verktøy som kan hjelpe deg i ditt arbeid.
Rusarbeid i ulike situasjoner
-
Arbeidsliv og rus (Alor)
Arbeidslivet er en viktig forebyggingsarena. Gjennom nettverkstilbudet Alor kan vi hjelpe deg og din bedrift med å forebygge rus- og avhengighetsproblemer på arbeidsplassen.
-
Rusforebygging i skolen
Skolen er en viktig arena for forebyggende og holdningsskapende arbeid. KORUS har egne opplæringstilbud rettet mot elever, foreldre, lærere og skolen.
-
Gravide
Å jobbe med gravide og småbarnsforeldre som sliter med problematisk rusmiddelbruk kan være krevende. KORUS har utviklet flere nyttige veiledere, og kan gi deg støtte og hjelp i bruk av ulike kartleggingsverktøy.
Folkehelse og forebygging
-
Ansvarlig alkoholhåndtering (AAH)
Ansvarlig alkoholhåndtering er en nasjonal satsing som skal bidra til å skape et trygt uteliv og forebygge vold og rusrelaterte skader. Gjennom kurs, rådgivning og nettverksarbeid kan vi hjelpe din kommune med dette arbeidet.
-
Overdoseforebyggende arbeid
Overdoseforebyggende arbeid er innsats som bidrar til å redde liv og begrense helseskader. KORUS drifter flere faglige nettverk, arrangerer kurs, konferanser og har produsert en egen håndbok om temaet.
-
Aldring, alkohol og legemidler
Kroppen reagerer annerledes på alkohol og legemidler når vi blir eldre. Likevel er dette et tema det kan være vanskelig å snakke om. KORUS tilbyr opplæring, kurs, foredrag og veiledning for å hjelpe deg som fagperson med å stille de rette spørsmålene.
-
Kommunalt planarbeid
Arbeid med kommunalt planarbeid på rusfeltet kan være utfordrende. KORUS kan bistå med råd, veiledning og hjelp til å få oversikt.
-
Program for folkehelsearbeid
Barn og unge, psykisk helse og rusforebygging er sentrale tema i Program for folkehelsearbeid. KORUS kan bistå din kommune med støtte til kunnskapsgrunnlag, medvirkningsprosesser, tiltaksutvikling og evaluering.
-
Rådgivende enheter for russaker
Alle kommuner skal ha en rådgivende enhet for russaker. KORUS kan bistå din kommune med etablering, utvikling og organisering av tilbudet.
Pengespill og gaming
-
Pengespill
Behandling av spilleavhengighet har god effekt. KORUS tilbyr ressurser til hjelpeapparatet - blant annet til behandlere, veiledere og fastleger.
-
Gaming
For noen blir gaming altoppslukende og går på bekostning av mye annet i livet. KORUS tilbyr ressurser til for eksempel behandlere, skoleansatte og fastleger.
-
Spillradioen: En podkast om penge- og dataspill
Spillradioen er en podkast fra KORUS øst om ulike tema knyttet til spill, spillproblematikk og spilleavhengighet.
Arbeid med pårørende
-
Pårørendearbeid
Å være pårørende til en person med rus- eller avhengighetsproblemer er krevende. KORUS kan hjelpe deg med å støtte og bidra til involvering av pårørende.
-
Barnespor: Når barn er pårørende
Barnespor tilbyr nyttige verktøy i arbeidet med å følge opp barn som er pårørende til mennesker med utfordringer knyttet til rus og psykisk sykdom.
-
Til deg som er pårørende
Er du berørt av andres rusmiddelbruk, eller er du en fagperson som ønsker å lære av pårørende? Lærings- og mestringssenteret (LMS) ved KORUS midt har flere tilbud til deg.