Til deg som er pårørende
Er du berørt av andres rusmiddelbruk, eller er du en fagperson som ønsker å lære av pårørende? Lærings- og mestringssenteret (LMS) ved KORUS midt har flere tilbud til deg.
Å være berørt av andres rusmiddelbruk kan være utfordrende å stå i alene. LMS har ulike tilbud som kan bidra til å gi deg kunnskap for å mestre hverdagen bedre. De ansatte ved LMS er opptatt av at hele familien skal bli sett, hørt og ivaretatt. De har et spesielt fokus på barn og unge.
Alle som er berørt av andres rusmiddelbruk er velkommen til LMS for veiledning og støtte. Tilbudene krever ingen henvisning og er gratis!
Om du ikke bor i Midt-Norge har de ansatte i LMS god oversikt over hvor pårørende kan henvende seg for å få hjelp.
- Vi arrangerer temakvelder, kurs og gruppeaktiviteter for pårørende i Trøndelag og Møre og Romsdal
- Vi gir pårørende til rusavhengige kunnskap for å leve med situasjonen og mestre hverdagen
- Vi setter pårørendes behov på dagsorden
- Vi inviterer fagfolk til dialogmøter med pårørende
Lærings- og mestringssenteret er en del av Klinikk for rus- og avhengighetsmedisin, St. Olavs hospital.
Våre tilbud
Individuelle samtaler
Vi har tilbud om individuelle støtte- og veiledningssamtaler. Samtalene kan tilpasses den pårørendes ønsker og behov - for eksempel kan samtalen gjennomføres mens vi går tur i naturen.
Ingen henvisning er nødvendig. Ta kontakt med en av våre ansatte for mer informasjon og påmelding.
ROM
ROM er et likeverdig dialogmøte mellom pårørende og fagpersoner innen psykisk helse og rus. Tilbudet er gratis, med enkel bevertning.
ROM er basert på et konsept utviklet av Voksne for Barn. Formålet er å få til best mulig samarbeid mellom fagfolk og de som påvirkes av en utfordrende livssituasjon. ROM skal også være et godt sted å møte andre som er i lignende situasjoner.
På ROM kommer fagpersoner som ønsker å lytte, dele erfaringer og lære. Fagpersonene kommer fra ulike tjenestesteder.
ROM for alle
Dette er et tilbud til alle som er pårørende til noen med rusproblemer eller psykiske helseutfordringer.
ROM – med barnet i fokus
Foruten ordinære ROM arrangerer vi også egne ROM med barnet i fokus. (Den gode samtalen med foreldre når (eks-)partner har rusproblem).
ROM for ungdom og unge voksne 16-35 år
Vi har også et eget tilbud til ungdom og unge voksne som har foreldre, søsken eller andre i familien med utfordringer med rus eller psykisk helse.
Pårørendekurs
Dette er et kurs for deg som er berørt av andres bruk eller avhengighet av rusmidler. Kurset er gratis og går over fire kvelder. Pårørendekurs arrangeres både fysisk og digitalt. Ta kontakt med en av våre ansatte for informasjon om når neste kurs finner sted.
Tema fra tidligere kurskvelder:
- Å være pårørende i ulike faser – reaksjoner, belastninger og behov
- Muligheter og begrensninger i møte med hjelpeapparatet – pårørendes rettigheter
- Rus i et familie- og generasjonsperspektiv
- Sammenvevde og selvstendige liv
Sted: Både ROM og pårørendekurs arrangeres i lokalene til Lærings- og mestringssenteret i Schwachsgate 3, bygg B (like ved Prix i Klostergata i Trondheim).
Kontakt: Har du spørsmål om våre pårørendetilbud, kan du ringe oss på 477 61 696.
Videre lesning
Er du pårørende og ønsker informasjon om dine rettigheter? Er du fagperson og ønsker informasjon om dine plikter overfor pårørende? Se pårørendeveilederen til Helsedirektoratet.
Kommende pårørendearrangement
-
apr 01.
KORUS midt
Ruskonferansen 2025: Rus i et livsløp
-
apr 10.
KORUS midt
Nettverk for russpesialistene i ACT og FACT team i Midt Norge
Ansatte i LMS
Relatert innhold
-
Skaper møteplass for pårørende som har barn med en rusmiddelavhengig
Å ha et felles barn med noen som strever med rus eller psykiske helseutfordringer kan være et stort ansvar. KORUS midt inviterer til dialogmøte der foreldre kan dele erfaringer og møte fagpersoner som lytter og veileder.
-
Pårørendearbeid
Å være pårørende til en person med rus- eller avhengighetsproblemer er krevende. KORUS kan hjelpe deg med å støtte og bidra til involvering av pårørende.
-
Barnespor: Når barn er pårørende
Barnespor tilbyr nyttige verktøy i arbeidet med å følge opp barn som er pårørende til mennesker med utfordringer knyttet til rus og psykisk sykdom.
-
Familie og barn
Hvordan påvirker foreldres bruk av rusmidler barna og hva kan du gjøre for å hjelpe gravide som sliter med avhengighet? Her finner du noen svar.
-
Å ha felles barn med en med rusmiddelproblemer
Hva skal pårørende gjøre hvis familievernkontoret mener barna skal ha samvær med en mor eller far som ruser seg, mens barnevernet sier det motsatte?
-
Samtaler med barn
Å snakke med barn om vanskelige temaer som rus, vold og psykisk helse kan være krevende. KORUS kan hjelpe deg å legge til rette for gode hverdagssamtaler med barn du er bekymret for.