Nalokson – motgift mot overdose
Nalokson er en motgift som gis ved overdose på opioder som heroin, fentanyl, metadon og morfin. Fordi den er tilgjengelig som nesespray, krever det lite opplæring å gi denne livreddende hjelpen.
Ofte er det mennesker som selv bruker opioider som er vitne til andres overdoser. Med utdeling av nalokson nesespray er tanken at de som er rundt skal være bedre rustet til å hjelpe.
Hva er naloksonprosjektet?
Naloksonprosjektet har to komponenter:
- Utdeling og opplæring som gjennomføres i samarbeid med landets kommuner, fengsler og andre relevante aktører
- Forskning og analyse for å få kunnskap om nytten av tiltaket
Hvordan blir du med i naloksonprosjektet?
Alle ansatte som skal dele ut nalokson må ha tilstrekkelig kompetanse og kunnskap om overdoseforebygging og nalokson. For å bli en sertifisert naloksonutdeler må man ha gjennomført Naloksonkurset.
Nalokson gjennom Naloksonprosjektet er gratis. Helsedirektoratet finansierer sprayene, mot at deltakerkommunen/institusjonen forplikter seg til å registrere utdelte sprayer og innhente forskningsdata til naloksonprosjektet. Det gjøres ved å gå gjennom et spørreskjema på nett.
Relatert innhold
-
Overdoseforebyggende arbeid
Overdoseforebyggende arbeid er innsats som bidrar til å redde liv og begrense helseskader. KORUS drifter flere faglige nettverk, arrangerer kurs, konferanser og har produsert en egen håndbok om temaet.
-
Overdoseforebyggende samtaler - samtaler som redder liv
Å snakke om overdoser kan bidra til å redde liv og forhindre alvorlige kognitive skader. Derfor har KORUS laget en håndbok med råd, veiledning og eksempler på hvordan du kan gå frem i en samtale om temaet.
-
Aldring, alkohol og legemidler
Kroppen reagerer annerledes på alkohol og legemidler når vi blir eldre. Likevel er dette et tema det kan være vanskelig å snakke om. KORUS tilbyr opplæring, kurs, foredrag og veiledning for å hjelpe deg som fagperson med å stille de rette spørsmålene.