Samtale med foresatte
Jobber du i barnehage eller skole og er bekymret for et barn? Den nødvendige samtalen er et verktøy som hjelper deg å snakke med foreldrene om utfordringene.
Får du en magefølelse om at noe ikke er som det skal med et barn, er det ofte en grunn til det. Den nødvendige samtalen gir råd, veiledning og tips til hvordan du som er ansatt i barnehage, skole eller andre faggrupper kan gå frem når det oppstår bekymringer.
Dette får du hjelp til
Anklager, meninger, hypoteser eller konklusjoner er sjelden en god inngang til en samtale. Derfor bør konkrete og systematiserte observasjoner av barnet alltid ligge til grunn når bekymringen presenteres for foreldrene.
«Den nødvendige samtalen» er ikke en ferdig oppskrift, men et utgangspunkt som gir deg hjelp til å kartlegge et problem og strukturere en samtale.
Du finner blant annet:
- Råd om hvordan observasjoner kan konkretiseres og systematiseres
- Tips til forberedelse, samtale, refleksjoner og oppfølging
- Hjelp til oppbygging og inndeling av samtalen
- Hjelp til å bygge relasjoner og etablere et godt samarbeid med foreldrene
- Hjelp til å avklare om det er behov for støtte fra andre instanser
- Eksempler på samtaler du kan bruke til å øve
- Video med gjennomgang av en samtale og tips
Samtaleverkøyet tar spesielt for seg spørsmål knyttet til foreldres rusmiddelbruk, men fremgangsmåten kan benyttes uavhengig av årsak.
Materialet er inspirert av det danske heftet "Den nødvendige samtale". Manuset er utarbeidet og tilpasset norsk av Hilde Jeanette Løberg, KORUS Sør og Frid Hansen, Blå Kors.
Ta i bruk verktøyet her:
-
1. Rusmiddelbruk i et barne- og familieperspektiv
Voksnes bruk av rusmidler gir konsekvenser for barn og pårørende. Det er ikke mengden eller typen rusmidler i seg selv som belaster barna eller andre pårørende, men konsekvensene av inntaket.
-
2. Samtalen med foreldre
Å snakke med foreldre om bekymringer for et barn kan kanskje oppleves som vanskelig, men det er helt nødvendig for barnet.
-
3. Samtalens innhold
Hvordan kan du forberede deg til samtalen med foreldrene, hva bør samtalen inneholde og hva bør gjøres i etterkant?
-
4. Samtalens faser
En samtale kan deles inn i ulike faser. Hver fase er viktig for å oppnå et godt resultat.
-
5. Eksempelfortellinger: Øve på den nødvendige samtalen
Her finner du tre fortellinger. Disse kan brukes som et utgangspunkt for å trene på den nødvendige samtalen som rollespill.
-
6. Kilder - Den nødvendige samtalen
Her finner du oversikt over kildene "Den nødvendige samtalen" bygger på.
Relatert innhold
-
Familie og barn
Hvordan påvirker foreldres bruk av rusmidler barna og hva kan du gjøre for å hjelpe gravide som sliter med avhengighet? Her finner du noen svar.
-
Gravide
Å jobbe med gravide og småbarnsforeldre som sliter med problematisk rusmiddelbruk kan være krevende. KORUS har utviklet flere nyttige veiledere, og kan gi deg støtte og hjelp i bruk av ulike kartleggingsverktøy.
-
Tidlig inn
Tidlig inn er et opplæringsprogram som hjelper deg å stille de rette spørsmålene og gi nødvendig hjelp til familier med utfordringer knyttet til rus, psykisk helse og vold i nære relasjoner.
Ansatte
Kontakt en ansatt i ditt KORUS for å lære mer om Den nødvendige samtalen: