5. Eksempelfortellinger: Øve på den nødvendige samtalen

Her finner du tre fortellinger. Disse kan brukes som et utgangspunkt for å trene på den nødvendige samtalen som rollespill.

Ta utgangspunkt i denne teksten og egne erfaringer når dere øver. Teksten kan guide dere på vei til gode samtaler med foreldrene.

Fortelling 1: Samtale med foreldrene Mette og Andreas om Ole
Fortelling 2: Samtale med foreldrene Trine og Jan om Camilla
Fortelling 3: Samtale med foreldrene Karin og Lars om Louise

Fortelling 1:

Samtale i barnehagen med foreldrene Mette og Andres angående Ole

Mette er 37 år og hjelpepleier på et sykehjem hvor hun jobber turnus. Andreas er 37 år og programmerer i et stort IT- firma. Mette og Andreas har to barn: Line på 9 år og Ole på 5 år. Familien bor i en enebolig i en mellomstor by. Mettes foreldre bor ikke så langt unna. Foreldrene til Andreas bor på en annen kant av landet.

Både Mette og Andreas har tidligere vært aktive håndballspillere og hatt et stort sosialt nettverk og mye sosialt liv. Nå er det jobb og unger som fyller dagene deres. De få gangene de er ute på noe sosialt opplever Mette det ubehagelig, fordi Andreas ikke klarer å styre alkoholinntaket sitt og blir ufin og aggressiv i fylla. I det siste har Andres oftere på vei hjem fra jobb vært innom puben sammen med kolleger eller kunder.

Line går i 3. klasse. Hun er stille, smilende og ei tankefull jente. På skolen er hun veldig flink i de fleste fagene. Hun er hjelpsom overfor klassekameratene sine og er godt likt. Men hun har sjelden noen med seg hjem etter skoletid.

Ole er en gutt på 5 år, som begynte i barnehagen da han var to år. Som toåring virket han som alle andre toåringer. Gradvis har personalet i barnehagen begynt å se en endring hos Ole i forhold til de andre jevnaldrende i barnehagen. Han har forandret seg på følgende måte:

Når han er i lek med de andre ungene, blir han ofte veldig voldsom. Flere av barna vil ikke leke med ham og trekker seg unna. I slike situasjoner blir Ole frustrert, voldsom, og sparker og slår barna rundt seg. Ole roper høyt og gråter utrøstelig når personalet i barnehagen kommer for å hjelpe han og de andre barna.

Ole har knyttet seg veldig til pedagogisk leder på avdelingen hans, Tove. I konfliktsituasjoner går Tove og Ole ut på et rom for seg selv. Ole roer seg etter en stund og liker å være alene sammen med Tove. De har derfor hatt alenestunder utenom konfliktsituasjonene også. Tove prøver å få Ole til å forstå hvorfor de andre barna blir redde og ikke vil leke med ham. Ole forteller Tove at han blir redd når mamma og pappa krangler. Han forteller at: ”Mamma og pappa krangler mye. Og pappa blir så sint. Mamma sier at pappa drikker for mange øl.” Når mamma og pappa krangler får Ole være med storesøster Line på rommet hennes. Og noen ganger får han sove i senga med Line.
Tove er bekymret for de endringene hun har sett på Ole. Både hvordan 5- åringen er i samvær med de andre barna, men også hva Ole forteller henne når de er har sine pratestunder. I de periodene hvor Andreas skal hente i barnehagen, har det flere ganger vært Line som har kommet alene for å hente Ole uten at det har blitt gitt beskjed om dette i forkant.

Tove har tatt opp sine observasjoner og bekymringer med styrer i barnehagen, Kirsten. Og de har på bakgrunn av dette valgt å kalle inn Andreas og Mette til en samtale om Ole.

Fortelling 2:

Samtale på skolen med foreldrene Trine og Jan angående Camilla.

Trine og Jan ble skilt for fire år siden etter 12 års ekteskap. De har et felles barn, Camilla på 13 år, som de har delt foreldrerett for. Camilla bor annenhver uke hos dem. Hos begge foreldrene har Camilla kort vei til både skole og venner. Og begge steder har hun et eget rom. Foreldrene bor i nærheten av hverandre. Moren bor i et rekkehus og faren i en villa.

Trine er 39 år og utdannet innen kontor og administrasjon. For tiden er hun sykemeldt på grunn av stress. Trine har fra hun var ung hatt et høyt alkoholforbruk. Hun har drukket vin til maten nesten daglig. Trine har utviklet et alkoholproblem som de siste fire årene har medført mange egenmeldinger og ”hyppige influensaer”.

Trine er såret over at Jan har møtt en annen kvinne som han nå har flyttet sammen med. Trine forhører ofte Camilla når hun har vært hos faren sin. Camilla liker godt farens nye samboer, Mariann, og de to døtrene hennes Gry (11 år) og Mia (8 år).

Trines foreldre bor ca. 40 km unna. De er ofte på besøk for å se hvordan hun har det. Foreldrene prøver å hjelpe Trine, samtidig som de prøver å dekke over at hun har et alkoholproblem. Foreldrene blir sinte på Trine og frustrerte over drikkingen hennes. De mener hun bør ta seg sammen, fordi hun har en jobb og Camilla å tenke på.

Jan er 47 år og entreprenør. Han har eget firma med mange ansatte. Firmaet går bra, og han har flere prosjekter gående. Jan er veldig opptatt av jobben sin og bruker mye tid der.

Jan er en livsnyter og tar seg gjerne et glass vin på fest. Men han drikker lite i hverdagen, for han opplever at det da blir vanskelig å komme seg opp om morgenen.

Jan er glad for at Mariann og jentene hennes kommer godt overens med Camilla. Mariann jobber som ekspeditør i en motebutikk.

Camilla går i 7. klasse. Hun er innadvendt og tankefull. Hun har begynt å holde seg mye for seg selv, og er lite med i jentegjengen. Camilla er flink og har alltid hatt orden på ting. Men hun har nå begynt å bli ukonsentrert i skoletimene. Når hun blir spurt om noe i timen, kan hun ofte ikke svare.

I det siste har Camilla begynt å skulke skolen de ukene hun bor hos Trine. Hun er redd at moren kommer til å drikke for mye. Camilla vet at hun noen ganger får mamma til å drikke mindre hvis hun gjør henne glad. Camilla snakker derfor ikke med moren om hva hun gjør eller opplever når hun er hos faren. Det gjør bare moren trist.

Camillas engelsklærer, Bjørg, har lagt merke til at Camilla har forandret seg den siste tiden. Camilla virker trist, motløs og faller ut i samtalene. Hun har fortalt Bjørg at hun er redd for at moren aldri vil bli frisk igjen. Hun tenker mye på moren når hun er på skolen. Bjørg forsøkte å ringe Trine for å snakke om bekymringen hun har for Camilla. Hun avbrøt samtalen da Trine virket beruset og sa at hun hadde lagt seg for å sove.

Bjørg har diskutert bekymringen sin for Camilla med rektor på skolen, og har besluttet å innkalle foreldrene til en samtale.

Fortelling 3:

Samtale hos barnevernet med foreldrene Karin og Lars på bakgrunn av skolens bekymringsmelding for Louise.

Karin er 38 år og kunderådgiver i bank. Lars er 42 år og håndverker. Karin og Lars har vært gift i 14 år. Sammen har de barna Louise og Mads. Louise er 10 år og går i 5. klasse og Mads er 8 år og går i 3. klasse. Familien bor i et hus de selv har bygd for fire år siden. Familien ønsket å begynne på ny frisk og flyttet til en ny by i forbindelse med husbyggingen. Familiens økonomi er stram på grunn av de store boligutgiftene.

Huset ligger i et bra område, og barnas skole ligger i sykkelavstand fra hjemmet. Barna klarer seg godt på skolen.
Mads er en sjarmerende og morsom gutt. Fotball er det viktigste i livet for Mads, og han tilbringer mye tid i fotballklubben sammen med kompisene.

Louise er ei hjelpsom, stille og litt overvektig jente. Hun deltar sjelden når de andre jentene fra klassen er sammen etter skoletid. Louise sier at hun helst vil være hjemme, og at hun og moren gjør mange ting sammen.

Lars har drukket i perioder de siste ti årene. Periodene har blitt hyppigere, og de to siste årene har Lars blitt mer verbalt og fysisk aggressiv når han drikker. Aggresjonen går ofte fysisk utover Karin. Lars angrer alltid etterpå, og prøver å gjøre det godt igjen når han har blitt edru.

Karin er sliten av drikkingen til Lars. Hun vet aldri hvilket humør han er i når han kommer hjem fra jobb. Dette gjør at både hun og barna er utrygge. Det er også vanskelig for Karin å skjule volden som skjer i hjemmet. Flere ganger har hun vært nødt til å sykemelde seg på grunn av synlige blåmerker. Men Karin kan også kjenne et ansvar for at Lars slår henne, fordi volden ofte oppstår når hun ikke orker mer og bebreider Lars for drikkingen hans.

Louise blir redd når faren drikker. Av og til får hun faren til å slutte å rope høyt og slå moren. Andre ganger hender det at han slår henne også. Når faren ikke drikker er Louise ”pappas jente”.

Drikkingen til Lars går utover familiens økonomi. Det er vanskelig å betale avdrag og regninger.

Nylig resulterte konflikter og alkoholbruk i at Lars igjen ble voldelig mot Karin. Karin endte opp med blått øye og brukket arm. Louise prøvde å stoppe faren, men da slo han etter henne også. Louise ble så sint og redd at hun ringte nødnummeret for å hjelpe moren. Hun fortalte at faren var full og slo moren, og at hun var veldig redd.

Politiet kom hjem til familien og fikk stoppet faren. Moren ble kjørt til akutten med ambulanse.

Louise er hjemme fra skolen de to påfølgende dagene. Da Louise igjen kommer på skolen, er hun flakkende i blikket. Når læreren spør hvordan hun har det, bryter hun gråtende sammen. Hun forteller at hun er veldig redd når faren drikker, fordi han ofte slår både henne og moren.

Læreren har skrevet en bekymringsmelding om Louise og familiens situasjon til barnevernet. Barnevernet har også mottatt en melding fra politiet om episoden i hjemmet.

Louises foreldre innkalles til samtale hos barnevernet.