Ungdata
KORUS har en viktig rolle knyttet til planlegging og gjennomføring av Ungdata-undersøkelsen. Vi kan hjelpe med alt fra analysearbeid til iverksettelse av tiltak.
Siden Ungdata-undersøkelsen for første gang ble gjennomført i 2010, har mer enn en million ungdommer fra hele landet deltatt. Det betyr at vi i dag har svært god kjennskap til hvordan de har det både på skolen og hjemme. Vi vet mye om deres forhold til venner, hva de gjør på fritiden, hvordan de opplever lokalmiljøet sitt og hva de tenker om egen helse.
Denne kunnskapen gir oss et veldig godt utgangspunkt for å se på hvordan ungdom har det akkurat nå, men også for å se på utvikling og endringer over tid. Derfor har Ungdata blitt et viktig verktøy i politiske beslutningsprosesser, og et godt utgangspunkt for å iverksette lokale tiltak som kan bidra til en bedre oppvekst for barn og unge.
Det er velferdsforskningsinstituttet NOVA som har det faglige og juridiske ansvaret for undersøkelsen.
Les mer om undersøkelsen på ungdata.no
KORUS sin oppgave er å:
- Veilede kommuner og fylkeskommuner i planlegging og gjennomføring
- Bistå med analyse og tolkning av resultatene
- Bidra til iverksettelse av kunnskapsbaserte tiltak.
KORUS samarbeider tett med andre fagmiljøer som har kompetanse på barn og unges psykiske helse, vold. traumatisk stress og selvmordsforebygging (RKBU, RBUB, RVTS). Alle har som oppgave å bistå kommuner i arbeidet med oppfølging av Ungdata-resultatene.
- Ungdata er en levekårsundersøkelse som gjennomføres på mellomtrinnet (Ungdata junior), ungdomstrinnet og i videregående skoler over hele landet.
- Resultatene samles i en nasjonal database, og på ungdata.no kan du blant annet laste ned kommune- og fylkesrapporter og finne nyttig informasjon og lenker til aktuelt stoff.
- KORUS sør, Vestfold og Telemark fylkeskommune, Universitetet i Sørøst-Norge og NOVA ved OsloMet er i tillegg i gang med et nytt prosjekt som har fått navnet Ungdata pluss.
Relatert innhold
-
Ungdata - Slik bruker du tallene
Resultatene fra Ungdata-undersøkelsen gir et tydelig bilde på hvordan barn og unge i ditt nærmiljø har det. Men hvordan kan du bruke tallene i praksis?
-
Ni gode grunner til å gjennomføre Ungdata junior
Ungdata junior er et verktøy som gir god oversikt over hvordan barn mellom 10 og 12 år synes det er å vokse opp i din kommune. Her finner du flere gode grunner til å delta.
-
Vil vite hva fritid betyr for barnas framtid
Hele 12 000 barn fra 21 kommuner i Vestfold og Telemark inviteres denne våren til å delta i en ny og unik undersøkelse som skal følge dem fra 10-års-alderen fram til de er voksne. Målet med Ungdata pluss er å finne ut mer om sammenhengen mellom fritidsvaner, livskvalitet og helse.
-
Ungdom
Jobber du med ungdom og har behov for informasjon og bistand knyttet til rus og forebygging? Her finner du oppdatert kunnskap og gode verktøy.
-
Familie og barn
Hvordan påvirker foreldres bruk av rusmidler barna og hva kan du gjøre for å hjelpe gravide som sliter med avhengighet? Her finner du noen svar.
Ansatte
Her finner du ansatte som jobbe med Ungdata i ditt KORUS: