Switch – tryggere rusmiddelbruk
Hvis man endrer måten rusmidler brukes på, kan dette hindre dødsfall og bidra til færre helseskader. Gjennom Helsedirektoratets Switch-kampanje er målet å nå ut til brukere med denne informasjonen.
Røyker man heroin i stedet for å ta det med sprøyte, kan det redusere dødsfall, helseskader og bidra til mindre risiko for smitte. Andre rusmidler har også inntaksmåter som øker eller minsker risiko. Switch-kampanjen har som mål å nå ut til dem som bruker med denne informasjonen.
KORUS har i samarbeid med Senter for rus- og avhengighetsforskning (SERAF) produsert en film og en folder om heroinrøyking. Målgruppen er mennesker som bruker heroin og helsearbeidere som er i kontakt med dem.
Switch er del av nasjonal overdosestrategi, og Helsedirektoratet anbefaler alle kommuner med sprøytebrukere å iverksette tiltak som kan bidra til tryggere inntaksmåter.
Andre rusmidler
Selv om Switch-kampanjen hovedsakelig fokuserer på bruk av heroin, har den også som mål å løfte frem viktigheten av tryggere rusmiddelbruk generelt. Basert på råd fra SERAF til helsepersonell, gis følgende oppfordring:
- Gi generelle råd om tryggere rusmiddelbruk, så vel som rusmiddelspesifikke råd
- Gi informasjon om ulike inntaksmåter og alternativer som kan gjøre rusmiddelbruk mindre risikabelt/skadelig
- Gi informasjon, utstyr og still til rådighet lokaler som fremmer tryggere injisering og rusmiddelbruk
Dette kan vi bidra med
KORUS arrangerer kurs, konferanser, seminarer og samlinger med trygge inntaksmåter som tema. Vi kan også tilby veiledning, hjelp og informasjon om overdoserforebygging og rusmiddelbruk.
Relaterte innhold
-
Overdoseforebyggende arbeid
Overdoseforebyggende arbeid er innsats som bidrar til å redde liv og begrense helseskader. KORUS drifter flere faglige nettverk, arrangerer kurs, konferanser og har produsert en egen håndbok om temaet.
-
Overdoseforebyggende samtaler - samtaler som redder liv
Å snakke om overdoser kan bidra til å redde liv og forhindre alvorlige kognitive skader. Derfor har KORUS laget en håndbok med råd, veiledning og eksempler på hvordan du kan gå frem i en samtale om temaet.
Ansatte
Her finner du ansatte i KORUS som jobber med overdosefeltet: