– Helt unikt å ha et sted hvor en kan dele erfaringer på tvers
I snart 20 år har det blitt arrangert nettverkssamlinger for lavterskeltilbud innen helse og rus i Rogaland. Målet er at deltagerne skal dele erfaringer, kunnskap og utfordringer.
Publisert: 07 juni 2023
Skrevet av: Tone Helene Oskarsen
– Det var en herlig og pratsom gjeng med mange gode erfaringer. Det var veldig nyttig å være med på og høre på. Det er mye kompetanse i dette rommet, sier Frida Skiftestad.
– Helt enig. Vi i Sandnes har god kjennskap til Funkishuset og hva de gjør, men det er veldig nyttig å høre hvordan lavterskeltilbudene er i de andre kommunene også. Det er mange paralleller som kan dras, og det er mye inspirasjon å hente, legger Mari Brueland til.
Begge jobber i Mestringsenheten i Sandnes kommune, og tirsdag 6. juni var de til stede på sin første nettverkssamling for lavterskeltilbud i Rogaland. Denne gangen omhandlet temaene seksuell helse, brukerundersøkelser og informasjon rundt et nytt helseprosjekt i Sandnes kommune. I tillegg til dette ble det også tid til refleksjoner, spørsmål og erfaringsutveksling.
– Vi føler absolutt at vi har fått noe ut av å være med. Det er helt unikt å ha et sted hvor en kan diskutere og dele erfaringer på tvers. Det er kjempebra, sier Brueland.
Bli gode sammen
Nettverkssamlingene for lavterskeltilbudene har eksistert i nærmere 20 år. De første årene var det Funkishuset i Sandnes som holdt det i gang, men de siste ni årene er det KORUS Stavanger som har holdt i trådene.
Det som gjør disse nettverkssamlingene litt unike er at ansvaret går på rundgang. I år ble samlingen arrangert av Funkishuset, mens neste år er det Karmøy kommune som er vertskap.
– Målet med samlingene er å dele erfaringer, kunnskap, tips og få påfyll. Lavterskeltilbudene er ganske unike, for ofte er det bare ett tilbud per kommune, så det å ha et fellesskap og et nettverk er veldig viktig, sier Marte Kristin Helle i KORUS Stavanger.
– Det er veldig nyttig å drøfte felles problemstillinger og utfordringer vi står i. Litt av målet er også å bli gode sammen, sier Åse Odland, daglig leder på Funkishuset.
Felles målgruppe og felles fokus
Neste gang nettverket samles er det 20-års jubileum. Helle tror det er flere grunner til hvorfor nettverket har bestått alle disse årene.
– Jeg tror erfaringen gjennom alle disse årene er det samme; at det er viktig, nyttig og kjekt å treffe folk igjen. Mange har vært med i mange år, mens andre er helt nye. Det er en god miks av folk, i tillegg til at det er både nedpå og inkluderende, sier hun.
Per dags dato er det ansatte fra fem kommuner som er med på samlingene; Time, Stavanger, Sandnes, Karmøy og Haugesund. I tillegg er også Funkishuset med.
Odland og Helle sier de gjerne tar imot flere kommuner, men at det er spesielt én ting som er viktig for at de får bli med.
– For oss er det viktig at dette er for folk som jobber med lavterskel helsetilbud. Det er også et poeng at vi har mange av de samme tilbudene, som utdeling av brukerutstyr, helsetilbud, mattilbud og tilbud om noe sosialt, sier Odland.
– Vi skal ha en felles målgruppe og et felles fokus, legger hun til.
Relatert innhold
-
Overdoseforebyggende arbeid
Overdoseforebyggende arbeid er innsats som bidrar til å redde liv og begrense helseskader. KORUS drifter flere faglige nettverk, arrangerer kurs, konferanser og har produsert en egen håndbok om temaet.
-
Nalokson – motgift mot overdose
Nalokson er en motgift som gis ved overdose på opioder som heroin, fentanyl, metadon og morfin. Fordi den er tilgjengelig som nesespray, krever det lite opplæring å gi denne livreddende hjelpen.
-
Overdoseforebyggende samtaler - samtaler som redder liv
Å snakke om overdoser kan bidra til å redde liv og forhindre alvorlige kognitive skader. Derfor har KORUS laget en håndbok med råd, veiledning og eksempler på hvordan du kan gå frem i en samtale om temaet.
-
Ernæring og rus
Når man bruker mye rusmidler er det ikke alltid lett å få i seg det man trenger av næringsstoffer. KORUS har utviklet oppskriftskort og produsert en egen håndbok om ernæring og rus.
-
Switch – tryggere rusmiddelbruk
Hvis man endrer måten rusmidler brukes på, kan dette hindre dødsfall og bidra til færre helseskader. Gjennom Helsedirektoratets Switch-kampanje er målet å nå ut til brukere med denne informasjonen.
-
Motiverende samtale/Motiverende intervju (MI)
Motiverende samtale (MI) er en samtalemetode for deg som jobber med mennesker som trenger hjelp og motivasjon til å gjøre endringer i livet sitt.