Pårørendearbeid
Å være pårørende til en person med rus- eller avhengighetsproblemer er krevende. KORUS kan hjelpe deg med å støtte og bidra til involvering av pårørende.
Avhengighet og rusproblemer er ikke bare en belastning for personen som bruker det, men for alle som står dem nær. Spesielt er dette tungt for barn og nærmeste familie.
Det er viktig at du vet hvordan du skal møte pårørende, og ikke minst hvordan de også kan bidra i behandlingen.
Ved å involvere pårørende kan du som helsepersonell:
- Gi mer målrettet behandling og oppfølging
- Sørge for at pasient/bruker får bedre hjelp
- Hjelpe pårørende gjennom å bli hørt
- Gi pårørende kunnskap og støtte de trenger for å være en ressurs
KORUS bidrar til å styrke systematisk pårørendemedvirkning i tjenesteutviklingen i kommunene og spesialisthelsetjenesten. Blant annet har vi flere steder initiert kommunale nettverk for pårørendearbeid.
Kurset gir kunnskap om pårørendes rettigheter, helsepersonells plikter og hvordan du kan få til et godt arbeid med pårørende.
Hovedmålgruppen er ansatte i helse- og omsorgstjenesten, spesielt innenfor rus- og psykisk helsearbeid. E-læringskurset i pårørendearbeid vil også være nyttig for andre sektorer.
Kurset er utviklet av KORUS øst og er bygget på pårørendeveilederen fra Helsedirektoratet.
Relatert innhold
-
Barnespor: Når barn er pårørende
Barnespor tilbyr nyttige verktøy i arbeidet med å følge opp barn som er pårørende til mennesker med utfordringer knyttet til rus og psykisk sykdom.
-
Til deg som er pårørende
KORUS tilbyr i Midt-Norge temakvelder, kurs og individuelle samtaler til deg som er berørt av andres rusmiddelbruk.
-
Familie og barn
Hvordan påvirker foreldres bruk av rusmidler barna og hva kan du gjøre for å hjelpe gravide som sliter med avhengighet? Her finner du noen svar.