Gaming

For noen blir gaming altoppslukende og går på bekostning av mye annet i livet. KORUS tilbyr ressurser til for eksempel behandlere, skoleansatte og fastleger.

For noen kan spillingen bli problematisk. Mange spill er vanedannende og avhengighetsskapende - og er programmert for å holde på spillerne lengst mulig.

Funksjonsfall er en konsekvens av overdreven gaming. Spillingen kan komme i veien for skole, arbeid, familie, venner, fysisk aktivitet og livsmestring generelt. Utfordringene synliggjøres ofte i form av tap av kontroll - at vi ikke har kontroll på trangen til å spille og at vi spiller selv om vi har bestemt oss for å la være.

Avhengigheten har en diagnose

Dataspillavhengighet er en diagnose i det internasjonale diagnosesystemet (ICD-11). Den er, som alle andre avhengigheter, en destruktiv lidelse som påvirker livet negativt.

Samtidig er gaming en viktig fritidsaktivitet for svært mange, og gir også rom for læring, kreativitet, konkurranse og mestringsopplevelser.

Løsninger og veien ut

Veien ut av spilleproblemer begynner gjerne med dialog. Snakk om både spillingen og motivasjonen for tidsbruken. Gaming og dataspill kan være en flukt fra andre utfordringer i livet. Når vi spiller så slipper vi å forholde oss til det som er vanskelig.

Å forsøke å få innsikt i spillerens indre liv er nyttig. Hvordan står det egentlig til følelsesmessig? Er det sosiale utfordringer som mobbing eller ensomhet? Temaer som livsmestring og livskvalitet bør snakkes om lenge før selve avhengigheten.

Råd til fagpersoner

 • Hjelpelinjen tilbyr støtte: Hjelpelinjen for spillavhengige tilbyr anonyme samtaler via telefon (800 800 40) eller chat. Fagpersonene som betjener tilbudet gir råd til fagpersoner, berørte og de som spiller.
 • Fastlege og poliklinisk behandling: Behandling inngår i Nasjonalt pasientforløp rusbehandling (TSB).
 • Styrk kunnskapen om spill: Å øke egen kunnskap om spill styrker god dialog, og øker dermed muligheten for regulering og felles forståelse. Økonomiske hensyn og sosiale elementer er eksempler på områder som kan ha betydning.
 • Snakk om pengebruken: Mange dataspill har elementer av pengespill - kjøp i spill er utbredt og kredittkort kan misbrukes. Mer informasjon om pengespillavhengighet finner du her (link).

KORUS-RESSURSER

Utdanning for deg som vil gå i dybden: KORUS øst og Høgskolen i Innlandet samarbeider om studiet Penge- og dataspill: Lidenskap og avhengighet.

Podkasten Spillradioen:

 • Tar opp ulike tema innen penge- og dataspill, og er en god kilde til kunnskap
 • Det faste panelet fra KORUS øst har bred erfaring fra spillfeltet - innen hjelpetiltak, forebygging og forskning
 • Kunnskapsrike gjester fra hele landet medvirker
 • Spillradioen er tilgjengelig på de fleste strømmetjenester (link)

Flere ressurser:

 • Samtaleguide om gaming
 • Brosjyre om gaming
 • Rapporten «The princess is not in any castle»
 • Metaspillet: Et brettspill om penge- og dataspill

Bestill gratis her

Last ned pdf-er her

EKSTERNE RESSURSER

Flere instanser i Norge har hjelpetilbud og formidler kunnskap om gaming:

Hjelpetilbud og kunnskap:

Kunnskap:

Ansatte