Brukermedvirkning
God brukermedvirkning gir de som bruker tjenestene større innflytelse over eget liv, bidrar til å forbedre eksisterende tilbud og skape nye. KORUS tilbyr veiledning i bruk av flere verktøy som kan være nyttige i prosessen.
Det er vanlig å dele brukermedvirkning i tre nivåer:
- Individnivå: Dette handler om hvilke rettigheter og hvilken innflytelse den enkelte bruker har på sin egen behandling eller tilbudet de får. Brukermedvirkning på individnivå er lovfestet.
- Tjenestenivå: På dette nivået, handler brukermedvirkning om samarbeidet mellom brukerrepresentanter og fagpersoner.
- Systemnivå: Når vi snakker om brukermedvirkning på systemnivå, handler det om hvordan brukergrupper og brukerorganisasjoner blir involvert i arbeid med å planlegge og utvikle tiltak og tjenester.
På tjeneste- og systemnivå, er brukermedvirkning lovfestet i helse- og omsorgstjenesteloven og helseforetaksloven.
KORUS har deltatt i utviklingen av flere verktøy som skal bidra til bedre brukermedvirkning på rusfeltet, og arrangerer fagdager, kurs og konferanser som løfter tematikken.
- På Helsedirektoratets nettsider finner du en nyttig temaside om brukermedvirkning.
Brukerefaringsundersøkelsen
I den nasjonale Brukererfaringsundersøkelsen, ledet av KORUS midt, ser vi nærmere på hvordan personer med rusmiddelproblemer opplever de kommunale tjenestene de mottar. Undersøkelsen består av en kvantitativ del med en spørreundersøkelse som går ut til et representativt utvalg av norske kommuner og en kvalitativ del med dybdeintervjuer og fokusgrupper. Den nasjonale rapporten blir publisert på Helsedirektoratets nettsider, og kommuner med ti eller flere svar, får tilgang til lokale rapporter med egne resultater.
Feedbackinformerte tjenester (FIT)
KORUS nord og KORUS Bergen tilbyr informasjon undervisning og opplæring i bruk av FIT, et verktøy for å innhente systematiske tilbakemeldinger fra brukere og pasienter. Verktøyet gir god oversikt og innblikk i om hjelpen som blir gitt fungerer og fører til bedring. Tilbakemeldingene som blir gitt, er et godt utgangspunkt for å forbedre og endre tilbudet og måten man arbeider på.
Et bedre liv
Fagdagen «Et bedre liv» har siden 2020 blitt driftet av KORUS sør, A-larm og Barn av rusmisbrukere (BAR). På fagdagen deltar både pasienter og ansatte. Målet er å gi deltakerne praktiske, emosjonelle og relasjonelle erfaringer som kan hjelpe dem på veien mot å bo og leve utenfor en institusjon. Temaer som løftes inkluderer brukermedvirkning, avhengighet, pårørende og barn, følelser, selvmord, overdose, tilbakefall, skam og brukerrettigheter.
Bruker i sentrum
Bruker i sentrum er et undervisningsopplegg, som også finnes i e-læringsversjon. Gjennom flere leksjoner følger kurset brukeren «Rune», som har strevd med rus- og psykiske helseutfordringer i mange år. Vi blir med inn i hans møte med ulike tjenester som skal hjelpe og får innblikk i utfordringene som kan oppstå knyttet til samarbeid. E-læringstilbudet er åpent tilgjengelig og kan gjennomføres på egenhånd, i større grupper og med veiledning fra KORUS.
Relatert innhold
-
Brukererfaringsundersøkelsen
KORUS kartlegger hvordan personer med rusmiddelproblemer i hele Norge opplever de kommunale tjenestene de mottar. Svarene fra undersøkelsen bidrar til bedre tjenester.
-
Kurs på bestilling - Feedbackinformerte tjenester (FIT)
KORUS tilbyr informasjon, undervisning og opplæring i bruk av Feedbackinformerte tjenester (FIT), et verktøy for å innhente systematiske tilbakemeldinger fra brukere og pasienter.
-
Viser vei til «Et bedre liv»
Å gå fra rusbehandling på institusjon til en normal hverdag kan være vanskelig og krever gode forberedelser. Fagdagen «Et bedre liv» kan gi hjelp på veien, viser en ny forskningsrapport.
-
Brukermedvirkning – ikke så lett i praksis
Graden av brukermedvirkning har stor betydning vellykket rusbehandling for pasienter. Forsker Merethe Wenaas har identifisert ulike barrierer for god brukermedvirkning, og hvilke faktorer som kan styrke den.
-
Et tiår uten rus
– Jeg er tilfreds med det jeg har, det jeg gjør, og jeg er stadig i utvikling, forteller Raymond Tollefsen fra Medvandrerne. I september kan du møte ham på konferansen Barnet og Rusen.
-
Medvirkning er mer enn hjertesmerte
DEBATT: Brukermedvirkning er mer enn hjertesorg og sympati. Det er mer enn en livshistorie som gjør inntrykk på hjertet og kroppen, skriver Marius Sjømæling i organisasjonen Barn av rusmisbrukere.