Se bildene fra LAVterskelkonferansen 2023
LAVterskelkonferansen er et av de viktigste samlingspunktene for rusfeltet. Se bildene her.
Publisert: 08 desember 2023
Skrevet av: Kai Nygaard
KONFERANSIER: Silje Finstad (til venstre) fra KORUS Oslo var konferansier og guidet deltakerne gjennom de to konferansendagene i Oslo 5. og 6. desember.
HØRING: Flere nye tiltak mot overdoser blir sendt ut på høring i starten av 2024, fortalte Espen Freng fra Helsedirektoratet.
SKRYT: Suldal kommune har fått mye skryt for godt rusforebyggende arbeid. Petter Hoås og Marte Berekvam pekte på at de har god oversikt over rusmiljøet, har stor grad av fleksibilitet, nye problemstillinger har høy prioritet og kommunen har et godt tverrfaglig og tverretatlig samarbeid.
RELASJONER: Relasjoner er kjempeviktig når en jobber med folk med ROP-lidelser (samtidig rus og psykisk lidelse), understreket Lars Linderoth, spesialist i rus- og avhengighetsmedisin. Erfaringen fra arbeid med de sykeste i Osloområdet i over 20 år viser at det er fullt mulig å skape en relasjon, men det tar tid, ofte 3-4 år. Ikke gi opp! Vi må gi et reelt tilbud, også til de som ikke passer inn i de ordinære rammene i tjenestene.
IVARETAKELSE: Arbeidsplassen må støtte opp under ivaretakelse av hjelperne, var blant budskapene til Marie Haavik, som er psykologspesialist og forfatter. Det nytter lite at enkeltansatte forsøker å ta vare på seg selv, dersom ikke arbeidsplassen anerkjenner de innebygde belastningene i yrket, og lager et godt system.
DEBATT: Fire av foredragsholderne deltok i en «sofasamtale» på scenekanten. Fra venstre: Petter Dahle (NAPHA), Ellen Hoxmark (Helsepersonellkommisjonen og NAPHA), Torbjørn Mohn-Haugen (Erfaringssentrum) og Anna-Sabina Soggiu (KORUS Oslo)
PÅ SCENEKANTEN: Nina Lily Richmond fra KORUS øst ledet samtalen på scenekanten.
PÅFYLL: Erlik Kaffe ga godt kaffepåfyll i pauseområdet.
BLIR IKKE FLERE: Ellen Hoxmark, medlem i Helsepersonellkommisjonen og leder for NAPHA, pekte på at Norge allerede er i verdenstoppen i antall helsepersonell i forhold til innbyggere, og vi kan ikke forvente flere ansatte når vi nå skal møte eldrebølgen og det økende behovet for helsetjenester.
HELE LANDET: LAVterskelkonferansen 2023 bød på 18 foredrag til deltakere fra hele landet. Her ved Sara Anne Warhuus og Kai-Ove Norkyn.
ENERGI: To av medlemmene fra Valentourettes skapte god stemning like etter lunsj første dag av konferansen.
KUNNSKAP: Vi trenger mer kunnskap om presset og belastningene i hjelpeyrkene, var blant budskapene til Eva Kristiansen i KORUS øst.
SAMARBEIDER GODT: Molde, Ålesund og Kristiansund har laget en felles handlingsplan mot overdoser, og oppfordrer også andre kommuner til å samarbeide på tvers av kommunegrensene, med solid forankring i politisk ledelse. Sammen blir vi sterkere, poengterte Berit Elsehaug Johansen og Anne-Marie Aasen.
PERSONLIG: Anna-Sabina Soggiu (til høyre) fra KORUS Oslo holdt et foredrag om hvordan profesjonalitet også kan innebære at hjelperen involverer seg på mer personlige måter. Bildet er fra gruppesamtaler, der hun også deltok.
KÅSERI: Bjørnar Bergengen fra KORUS Oslo innledet konferansen med et historisk tilbakeblikk på velferdsstaten.
UTFORDRING: Stigmatisering av rusbrukere, også fra det offentlige, ble av flere av foredragsholderne nevnt som en betydelig utfordring.
ARRANGØR: Lise Hellum-Håkestad (til venstre) fra KORUS øst er en av de som står bak planleggingen av LAVterskelkonferansen. Her sammen med konferansier Silje Finstad.
REFORM: Det er nødvendig med avkriminalisering i Norge, også fordi straff bidrar til å opprettholde stigma. Vi må fortsette med rusreformen, ifølge Kenneth Arctander Johansen i RIO - en landsdekkende brukerorganisasjon på rusfeltet.
RETTIGHETER: Norge oppfyller ikke på en god nok måte menneskerettighetene overfor rusbrukere. Rusbrukere skal bli møtt med verdighet og respekt og ha de samme menneskerettighetene som alle andre borgere. Rusbrukere er en stigmatisert gruppe og møter forskjellsbehandling, ifølge Eivind Digranes ved NIM - Norges institusjon for menneskerettigheter.
VAKTBIKJE: Norges institusjon for menneskerettigheter er en offentlig institusjon med hovedoppgave å fremme og beskytte menneskerettighetene i tråd med Grunnloven, menneskerettsloven og den øvrige lovgivning, internasjonale traktater og folkeretten for øvrig.
HAGEN: «Åpen Hage» er et tilbud ved Prindsen mottakssenter, Oslo kommune. De har nylig fått midler til videre drift i to år, og skaper en møteplass for mennesker med rusutfordringer, der de er, uansett dagsform. Rindé Dahl (t.v.) og Heidi Hansen fortalte om hvordan de drifter tilbudet.
RØRT: Violet berørte alle ved vakker sang og fikk stående applaus. Hun fortalte om den betydningen musikkterapi hadde hatt for hennes bedring. Musikkterapien ved Uteseksjonen i Oslo er beklageligvis bestemt lagt ned.
STENGT: Covid var ikke årsaken til økt dødelighet blant ROP-pasienter (samtidig rus og psyksik lidelse) under pandemien. Det handlet om andre forhold, som forverret psykisk helsetilstand, økt rusbrukt, tilbakefall, økt sosial isolasjon og at lavterskeltilbudene ble begrenset eller stengt, ifølge Marja Leonhardt fra Nasjonal kompetansetjeneste ROP og KORUS øst.
DIGITALE KRAV: Digitalt utenforskap og hvordan bostedsløse og rusavhengige ofte føler seg små, skamfulle og ydmyket i møte med offentlige digitale tjenester, var et tema under foredraget til Kai-Ove Norkyn i KORUS øst. Denne gruppen mennesker mangler verktøy og rammer for å kunne imøtekomme de digitale kravene som hjelpeapparatet stiller.
MOTGIFT: 108 kommuner deler ut Naloxon, et arbeid som må fortsette. Naloxon er en motgift mot opioider og redder liv, sa Øystein Bruun Ericson, stipendiat ved SERAF - Senter for rus- og avhengighetsforskning. For hver 100 utleverte spray blir 21 overdoser reversert.
PAUSEOMRÅDET: Trude Vestli (t.v.) er leder i KORUS øst som er hovedarrangør for LAVterskelkonferansen. Berit Solberg har bistått i det administrative arbeidet.
LEGEVAKTEN: Gir vi for mye Naloxson, spurte Odd-Martin Vallersnes ved Legevakten i Oslo. Svaret er nei når det gjelder kameratredning. Men, ambulansetjenesten og legevakten bør gi motgiften bare litt og litt, til pasienten puster, og deretter ta de med til observasjon og følge opp.
ANERKJENNELSE: Kraften i likeverdighet og anerkjennelse var blant budskapene fra Torbjørn Mohn-Haugen i Erfaringssentrum - den nasjonale interesseorganisasjonen for erfaringskonsulenter.
ARRANGØR: KORUS øst er hovedarrangør av LAVterskelkonferansen, som er i samarbeid med KORUS Oslo og Helsedirektoratet.
-
Tekst: Lise Hellum-Håkestad, Eva Kristiansen, Nina Lily Richmond og Kai Nygaard.
Alle foto: Kai Nygaard
Relatert innhold
-
LAVterskelkonferansen: et møtepunkt for rusfeltet
Snart ønskes 400 deltakere velkommen til et fullbooket Oslo Kongressenter. På LAVterskelkonferansen 2023 sørger 18 foredrag for spennende og variert påfyll av kunnskap.
-
Program LAVterskelkonferansen 2023
KORUS øst inviterer i samarbeid med KORUS Oslo og Helsedirektoratet til LAVterskelkonferansen 2023. Den foregår i Oslo Kongressenter 5.-6. desember.
-
Overdoseforebyggende arbeid
Overdoseforebyggende arbeid er innsats som bidrar til å redde liv og begrense helseskader. KORUS drifter flere faglige nettverk, arrangerer kurs, konferanser og har produsert en egen håndbok om temaet.
-
Kommunalt planarbeid
Arbeid med kommunalt planarbeid på rusfeltet kan være utfordrende. KORUS kan bistå med råd, veiledning og hjelp til å få oversikt.
-
Ungdom
Jobber du med ungdom og har behov for informasjon og bistand knyttet til rus og forebygging? Her finner du oppdatert kunnskap og gode verktøy.
-
Voksne og eldre
Her finner du som jobber med voksne og eldre nyttig informasjon om hvordan rusmidler påvirker kroppen og verktøy som kan hjelpe deg i ditt arbeid.