Irland ser til Norge for bedre forebygging

En gjennomgang av det norske forebyggingssystemet vekker interesse. Nylig ble KORUS invitert til Irland for å dele sine erfaringer.

Alexander Hvaring og Yvonne Larsen paa besoek i Irland
LÆRER BORT: Yvonne Larsen og Alexander Hvaring, KORUS Oslo, gjennomførte RePS i Norge og har gjort mange nyttige erfaringer.

Publisert: 30 september 2024

Skrevet av: Anniken Sand

Gir råd til irske helsemyndigheter

Det er fint å kunne bidra, sier Alexander og Yvonne.

– Vi ble invitert til Dublin av Health Research Board (HRB), som finansierer helseforskningen i Irland. De ønsket at vi skulle fortelle om erfaringene våre med piloteringen av Review of Prevention System (RePS).

– Sammen med det irske helsedepartementet vurderer de å gjennomføre det samme i Irland. De hadde samlet beslutningstakere, forskere og praktikere for å utforske hvordan en slik gjennomføring kunne sett ut.

– Vi presenterte hvordan vi jobbet da vi gjennomgikk det norske forebyggingssystemet gjennom RePS, og delte av våre erfaringer i diskusjoner og parallellsesjoner.

Dette er RePS
  • Review of Prevention System (RePS) er et verktøy for å kartlegge forebyggingssystemet i et land.
  • RePS bidrar til å finne ut i hvilken grad systemet tilrettelegger for evidensbasert forebygging og i hvilken grad eksisterende forebyggingstiltak er i henhold til de internasjonale standardene for evidensbasert rusforebygging.
  • Målet med verktøyet er å forbedre kvaliteten på rusforebygging gjennom at den er mer forskningsbasert og gjennom å vurdere om forebyggingstiltakene er basert på prinsippene i den internasjonale standarden for rusforebygging.
  • Standarden er et samarbeid mellom UNODC (FN) og Verdens helseorganisasjon (WHO).
  • Norge er det første landet som har gjennomført en RePS.
  • Rapporten som kom i 2023 finner du her.

Forebygging i vinden

Det blir stadig større bevissthet rundt at forebyggende innsatser må kvalitetssikres. Ikke alle forebyggingsinnsatser er like effektive, men det har vært for lite kunnskap om hvilke tiltak som er i bruk og om disse er i tråd med eksisterende kunnskap.

– Da vi gjorde vår gjennomgang av det norske forebyggingssystemet var det den første gangen en systematisk gjennomgang av denne typen ble gjennomført. Nå vurderer Irland også å gjennomføre en RePS, og da er det en fordel at de kan høste av våre erfaringer, sier Alexander og Yvonne.

De irske helsemyndighetene sier de er glade for at lederne av det norske RePS-prosjektet kom over til Irland og delte erfaringer.

– Dette er en spennende mulighet til å lære hvordan vi alle kan få en bedre forståelse av nåværende forebyggingspraksis og sikre at effektiv forebygging av høy kvalitet blir en sentral del av den nasjonale responsen på rusmiddelbruk.

Virksom forebygging

– Vi vil jo bruke ressursene der de har mest effekt, og vi vet mye om forebygging som virker, sier Alexander.

– Det viktigste er nok at systemet tilrettelegger for virksom forebygging, med den kompetansen og de ressursene det fordrer. Samtidig kan det i noen tilfeller være nok med små justeringer i struktur og innhold for at et eksisterende forebyggingstiltak skal bli mer i tråd med de internasjonale standardene for rusforebygging, sier Alexander.

Det kan i noen tilfeller være nok med små justeringer i struktur og innhold for at et eksisterende forebyggingstiltak skal bli mer i tråd med de internasjonale standardene for rusforebygging.

Alexander Hvaring, KORUS Oslo

De som bestemmer må ha kunnskap

–  Standardene gir kunnskap om virksom forebygging, og det er viktig at beslutningstagere og forebyggere kjenner til denne kunnskapen. Standardene er utarbeidet av en tverrfaglig ekspertgruppe gjennom et samarbeid mellom FN og WHO.

Gruppen har analysert og sammenfattet tilgjengelig evidens globalt. Ut fra dette har de beskrevet virksomme elementer og karakteristikker ved effektive rusforebyggende tiltak. Standardene skal veilede beslutningstagere i utviklingen av virksomme programmer, politikk og systemer, og slik sikre kvaliteten på rusforebyggingen.

 

Evidensbasert forebygging

Det finnes mye kunnskap om hva som har rusforebyggende effekt og hva som ikke har det.

  • Forebyggingsstandardene og tilgjengelig kunnskap lister opp hvilke elementer som er assosiert med forebyggingseffekt for ulike målgrupper, i ulike settinger og ulike typer tiltak.
  • RKBUs Ungsinn og EUDAs  Xchange-database er også gode ressurser, hvor flere forebyggingsintervensjoner er grundig vurdert og beskrevet.

Ønsker praktikere med på laget

I Irland er det i følge irske helsemyndigheter sterk støtte for forebygging blant beslutningstakere og allmennheten. Mye av diskusjonen har vært på overordnet planleggingsnivå for å identifisere forskning, ressurser og ekspertise som er nødvendig for å styrke forebyggingskapasiteten.

De ønsker nå en større vektlegging av praktikeren. Helsedepartementet og Health Research Board vurderer å gjennomføre en RePS i 2025.