Husker vi på somatikken?

Rusmiddelbruk kan ofte maskere sykdom, men i en travel hverdag husker vi ikke alltid på å spørre om helsen. Bydel Grorud har tatt i bruk e-læringsprogrammet "Somatisk helse og rus".

sproeyte og div. utstyr til injisering.
SYKDOM OPPDAGES IKKE: Personer med rusmiddelproblemer har ofte helseproblemer som ikke er diagnostisert. Foto: Stig Hauger

Publisert: 07 november 2024

Skrevet av: Anniken Sand

Hvorfor må vi tenke på somatisk helse?

Mennesker med rusutfordringer har ofte dårlig somatisk helse og lever 15 - 20 år kortere enn gjennomsnittsbefolkningen. Dette er i stor grad knyttet til somatiske sykdommer.

Selv om mange får til dels tett oppfølging fra ulike tjenester, kommer rusmiddelbruken gjerne i forgrunnen. Symptomer på somatiske helseutfordringer blir lett oversett. Det er viktig å få diagnostisert sykdom for å unngå smerte og lidelse.

E-læringen gir kunnskap til handling

Målet med e-læringen "Somatisk helse og rus", er at alle som jobber med personer med rusutfordringer skal gjenkjenne de vanligste somatiske komplikasjonene. De skal også kunne gi litt informasjon og motivere den de møter til å oppsøke lege. Kurset gir kunnskap om somatiske helseutfordringer og om hvilket helsetilbud som finnes.

E-læringen er veldig, veldig bra, den er lett, kort og konsis. Og de fagfolkene dere har valgt å bruke er veldig flinke! Formen med korte filmer er bra.

Marit Hemming, ruskonsulent og fagansvarlig i Bydel Grorud.
Forside for e filmene

Ruskonsulenten er en pådriver

Vi snakket med Marit Hemming, ruskonsulent og fagansvarlig i Bydel Grorud om hvordan de har tatt e-læringen i bruk. De har hatt besøke av KORUS på et fagmøte og fått introduksjon til programmet.

– Etter besøket av KORUS har vi vist filmene på fagmøter og snakket sammen i teamet om hvilke erfaringer vi har med somatisk helse og rus blant våre brukere, sier Hemming.

Dette må vi snakke om!

– For oss har diskusjonene vært viktige - hvordan tar vi dette opp i samtale med brukeren? Det er nyttig å få denne påminnelsen på at vi må snakke om somatikk. Er det opp til den enkelte, blir det ikke så mye fokus på dette, mener Hemming.

Hva synes dere om opplæringen, er det nivået dere trenger?

– E-læringen er veldig, veldig bra, den er lett, kort og konsis. Og de fagfolkene dere har valgt å bruke er veldig flinke! Formen med korte filmer er bra, ikke minst for meg som skal ta det videre til kolleger. De inneholder ikke voldsomme mengder med informasjon. Det er noe som er en oppfriskning, og så er det en påminnelse om at vi må ta ansvar og huske å spørre om dette.

– Filmene ligger på riktig nivå for oss. De er også nyttige for kolleger som ikke jobber direkte med rusmiddelproblematikk, som AAP, sykemeldte og offentlige ytelser, og vi har invitert dem inn på våre fagmøter. I og med at videoene ligger så lett tilgjengelig, krever det lite forarbeid fra vår side. Vi har fundert på om de skal være del av nyansattopplæringen i bydelen også, forteller Marit Hemming.

E-læring somatisk helse og rus
  • KORUS har laget et e-læringskurs med korte og enkle leksjoner på oppdrag fra og finansiert av Oslo kommune.
  • Målgruppen for undervisningsopplegget er ansatte som ikke har helsefaglig bakgrunn, men som jobber med mennesker med rusutfordringer.
  • Kurset gir kunnskap om somatiske helseutfordringer og informasjon om hjelpetilbudet som finnes.
  • Man kan for eksempel se en modul om gangen på avdelingsmøter, eller ansatte kan gå gjennom programmet hver for seg.
  • Alle leksjonene kommer med tilleggsmateriale med refleksjonsoppgaver i en PowerPoint.

Du finner kurset her: Digitalt kurs i somatisk helse og rus.

Ønsker du besøk til din tjeneste? Ta kontakt med Camilla!