ROP-lidelser
ROP-lidelser betyr en samtidig forekomst av psykiske lidelser og ruslidelser. Personer med en psykisk lidelse har høyere risiko for å utvikle en ruslidelse, og omvendt.
Både psykiske lidelser og ruslidelser kan skape utfordringer på flere områder i livet. Eksempler er utfordringer i relasjon til andre mennesker og sosial fungering, utfordringer med bosituasjon, økonomi, jobb, utdanning eller fritidsaktiviteter.
Mange med ROP-lidelse har en dårligere fysisk helse enn befolkningen generelt. Vi vet at jo mer alvorlige symptomer, desto større risiko for å oppleve vansker på flere livsområder.
Helhetlig og koordinert oppfølging
Personer med en ROP-lidelse trenger derfor støtte fra ulike deler av helse- og velferdstjenestene. De vil kunne trenge behandling både fra psykisk helsevern og tverrfaglig spesialisert rusbehandling, i tillegg til oppfølging fra også andre etater.
Gjennom et ROP-forløp skal pasientgruppen sikres helhetlige og koordinerte behandlingsforløp og tjenester. Et godt forløp krever konkrete planer og avtaler mellom brukeren og hjelpeapparatet. Som regel er det NAV eller kommunen som har koordineringsansvar.
Hva kan KORUS bistå med?
KORUS støtter fagfolk som jobber med denne pasientgruppen, med følgende ressurser og innsatser:
- Kartleggingsverktøy: psykisk helse og rus
- Brukerplan
- Motiverende samtale (MI)
- Digital håndbok: Snakk om ROP
- Læringsnettverk for fagpersoner (KORUS Bergen)
Eksterne ressurser
- Nasjonal faglig retningslinje for utredning, behandling og oppfølging av personer med samtidig ruslidelse og psykisk lidelse (ROP-lidelser) (Helsedirektoratet).
- Videoressurser: Tidligere NKROP (Nasjonal kompetansetjeneste for samtidig rusmisbruk og psykisk lidelse) har publisert mye fagstoff på en egen Youtubekanal (Rop TV). Kanalen er ikke oppdatert etter 2024, da NKROP ble lagt ned. Kanalen eksisterer imidlertid fortsatt, og har mye godt fagstoff.
Relatert innhold
-
Kartleggingsverktøy: psykisk helse og rus
Kartleggingsverktøy kan være en ressurs i samtalen på behandlingsrommet, og bidra til bedre oppfølging og behandling.
-
Brukerplan
Brukerplan er et verktøy for kommuner som ønsker å få en oversikt over omfanget av rusmiddelbruk blant brukerne av kommunens helse-, omsorgs- og velferdstjenester.
-
Motiverende samtale/Motiverende intervju (MI)
Motiverende samtale (MI) er en samtalemetode for deg som jobber med mennesker som trenger hjelp og motivasjon til å gjøre endringer i livet sitt.
-
Digital håndbok: Snakk om ROP
Håndboka «Snakk om ROP» forklarer hvordan du får til god kartlegging av rusmiddelbruk og psykisk helse.
-
Rus og psykisk helse (ROP)
ROP er en betegnelse man bruker for personer som har samtidige rus- og alvorlige psykiske lidelser. Med alvorlig psykisk lidelse mener man blant annet psykoselidelser og bipolar lidelse, men det kan også omfatte alvorlige personlighetsforstyrrelser og mindre alvorlige psykiske lidelser som medfører omfattende funksjonssvikt.