Foredragsholdere dag 2

LAVterskelkonferansen 2024 onsdag 4. desember.

Publisert: 12 november 2024

Skrevet av: Kai Nygaard

Foredragsholdere dag 1

Program

Bilde av Silje Finstad

Silje Finstad

09.15

Silje Finstad jobber som overdosekoordinator og spesialkonsulent ved KORUS Oslo.  Er utdannet sykepleier, har videreutdanning i rus- og avhengighet, helserett og en master i folkehelsevitenskap. Hun har vært Oslos representant inn i Nasjonal overdosestrategi siden 2014, før dette jobbet hun som sykepleier på den gang Sprøyterommet, nå Brukerrommet Oslo. 

Foredrag: Digitalt kurs, somatisk helse og rus: "Mennesker med rusutfordringer lever i gjennomsnitt 15–20 år kortere enn andre. De har ofte dårlig somatisk helse, og dersom de blir gående udiagnostisert, kan det føre til mye smerte og lidelse. Dette digitale kurset har som overordnet mål å gi ansatte som jobber med personer som opplever rusutfordringer mer kunnskap om somatisk helse og hvordan ivareta denne bedre."

Kristine Nordkvelle

Kristine Nordkvelle

09.30

Kristine Nordkvelle er klinisk ernæringsfysiolog ved Lovisenberg diakonale sykehus / Sagene bydel. Hun brenner for likeverdige helsetjenester og at alle som er i behov av det skal få ernæringsoppfølging, uansett diagnose, syndrom eller livssituasjon. Utvikler et åpent digitalt læreverk med OsloMet som skal gi fagfolk som jobber innen rus og/eller psykiatri bedre ernæringskompetanse, og leder Ernæringsnettverket for rus og psykisk helse sammen med Åshild Margrethe Lode. Har vært med på å skrive «Håndbok rus og ernæring for Frisklivssentralen» og matkortene til KORUS.

Foredrag: Dette skal du gjøre mer av. «En kjapp guide til å spise litt bedre og få andre til å gjøre det samme! Det er nok pekefingre der ute, så vi må minne oss selv og de vi gir bistand til, om at det ikke må være så komplisert å få til noe som vil gi bedre helse.»

Gruppe mennesker med Camilla Rasch

Camilla Rasch

09.50

Camilla Rasch er virksomhetsleder i Blå Kors gatenært Kristiansand.

Foredrag: Ernæringsprosjektet i Kristiansand.

"Blå Kors gatenært i Kristiansand har et mangfold av tilbud til mennesker med rusrelaterte utfordringer. Vi vil fortelle om prosjektet vårt «Enkelt og greit», som er utviklet sammen med fagpersoner og mennesker som selv har et ønske om å bedre sin ernæringsstatus og kjenne på matglede.  

Vi har sammen utviklet tre kursmoduler. Modulene vil innebære introduksjonskurs, ferdighetstrening og overføre kompetansen til eget hjem, samt treffes i en egen «matklubb». Vi vil fortelle om innholdet i modulene, hvordan vi har jobbet med involvering og medvirkning, om foreløpige resultater og veien videre."

Arbeidsgruppa tilknyttet prosjektet er: Camilla Rasch, prosjektleder for «Enkelt og greit», virksomhetsleder Blå Kors gatenært Kristiansand, vernepleier. Terje Olav Litlelindås-Olsen, initiativtaker i prosjektet, «kokken» i Byssa i Blå Kors gatenært, stuert. Trond Moi – mesterkokk, driver flere restauranter. Thomas Gordeladze, klinisk ernæringsfysiolog ved USHT (Agder Vest). Mariann Jacobsen, psykiatrisk sykepleier, avdelingsleder Livsmestring Kristiansand kommune – avdeling Tandem og Feltsykepleien. Petter Gamst, prosjektkoordinator for «Enkelt og greit», miljøterapeut Blå Kors gatenært Kristiansand, sosionom. Aina Bjørnebakk, medvirker og kursdeltaker.

Prosjektet er finansiert av Stiftelsen DAM. Oppstart var høsten 2023 og kurskonseptet skal ferdigstilles våren 2025. 

tegning av en person

Linn Råmunddal

10.25

Palliativ omsorg til mennesker med alvorlig rusavhengighet:

Linn Råmunddal er avdelingsleder ved Frelsesarmeens Gatehospital i Oslo, og har arbeidet der i 16 år. Hun er sykepleier med master i psykisk helsearbeid.

 Foredrag: Palliativ omsorg til mennesker med alvorlig rusavhengighet.   

 "Gatehospitalet i Oslo har siden 2016 hatt palliative plasser for mennesker med alvorlig rusavhengighet. Mange år med rusavhengighet kan komplisere smertelindring og mange har også store psykiske- og sosiale utfordringer. Mange i pasientgruppen har også opplevd å bli møtt med fordommer i det ordinære helsevesenet. Hvordan kan man jobbe godt og helhetlig med denne gruppa i en palliativ fase?"

Nina Kavita Heggen Bahl utendørs i Trondheim

Nina Kavita Heggen Bahl

10.55

Nina Kavita Heggen Bahl er forskningsrådgiver ved Klinikk for rus- og avhengighetsmedisin ved St. Olavs Hospital og KORUS midt. Tidligere forsker ved institutt for psykologi, NTNU. Har norskindisk bakgrunn, og doktorgrad i psykologi med fokus på fellesskapsfølelse ung voksen livsfase og alderdommen i Norge og India, og har nå forsket på fellesskapsfølelse i 14 år. De siste syv årene har hun jobbet med den kvalitative delen av Brukertilfredshetsundersøkelsen på oppdrag fra Helsedirektoratet, og kvalitative analyser av unge og eldre sine opplevelser av fellesskapsfølelse i bedringsprosesser fra rusproblematikk.

Foredrag: Fellesskapsfølelse og "mattering" for eldre med rusproblematikk.

"Eldre med rusmiddelproblemer er en gruppe i stadig vekst i vestlige land. For å kunne gi tilfredsstillende helsetjenester til denne gruppen, er det viktig at man får mer kunnskap om bedringsprosesser fra rusmiddelproblematikk hos eldre, spesielt fra de som har erfaringer fra bedringsprosesser støttet av tjenester. Både fellesskapsfølelse og «mattering» er sentrale deler av bedringsprosesser fra rusproblematikk. Innlegger omhandler hvordan ulike fellesskap, fellesskapsfølelser og mattering påvirker bedringsprosessene til eldre som har hatt kontakt med kommunale tjenester for personer med rusmiddelproblematikk."

Mer info:

Korus.no:  Eldre ruspasienter har behov for å bety noe for andre

Korus.no: Forskningsartikler FoU

Erfaringskompatanse.no: Bedringsprosesser hos eldre med rusproblematikk

 

Nina Langmyr

Nina Langmyr

11.15

Nina Langmyr er spesialkonsulent i KORUS Oslo.

Foredrag: E-læring eldre og rus.

Henning Meling utendørs

Henning Meling

11.30

Henning Meling er virksomhetsleder i Kirkens Bymisjon Enga, siden 2022. Han er utdannet psykiatrisk sykepleier, og har erfaring fra akuttpsykiatri (Diakonhjemmet sykehus), tverrfaglig spesialisert rusbehandling (Trasoppklinikken), og en snartur innom sykehjemsledelse (Cathinka Guldberg-senteret). Er engasjert i Kirkens bymisjons LHBT+ -arbeid og styremedlem i Støttegruppa 25. juni. 

Foredrag: Miljøterapi til eldre mennesker med aktiv rusproblematikk. Innlegget vil i hovedsak være en beskrivelse av Engas tilnærming til målgruppen, eldre beboere med pågående rus. Hovedfokus på miljøterapeutisk tenkning.

Tonje Elisabeth Gangesskar utendørs med to hunder

Tonje Elisabeth Gangesskar

12.10

Tonje Elisabeth Gangesskar er spesialsykepleier i Jevnaker kommune, psykisk helse og rus. Hun er utdannet sykepleier, og har videreutdannelse i psykisk helse og rusarbeid. Jobbet i ulike tjenester innen kommunal sektor siden 2007. Tidligere jobbet innen eldreomsorg og med mennesker med ulike funksjonsnedsettelser.  

 Foredrag: Eldre og rus i Jevnaker kommune. "Målgruppen til prosjektet og hvorfor vi valgte å satse på denne gruppen. Jeg vil snakke litt om de ulike delprosjektene, hva har vi gjort og hvordan det har gått."

tegning av en person

Magnus Lie Larsen

12.25

Magnus Lie Larsen er utdannet sykepleier og jobber som sykepleier i Oslo fengsel. Han har overtatt prosjektet med pårørende etter at tidligere leder Inger Sønderland sluttet. Inger startet opprinnelig prosjektet, og Magnus var heldig å få føre det videre. Magnus har tidligere jobbet som salgskonsulent og avdelingsleder i butikk. Han har noe erfaring innen pårørendearbeid fra før, men dette prosjektet er helt nytt og trolig unikt i helsetjenester innen fengselsvesenet.  

Foredrag: Pårørendes erfaring i møte med Kriminalomsorgen. Innlegget vil fokusere på pårørendes erfaringer og utfordringer i møte med kriminalomsorgen. Det vil bli diskutert hvordan prosjektet i Oslo fengsel har arbeidet med å inkludere og støtte pårørende, og hvilke erfaringer som er gjort så langt.

Vigdis Løbach

Vigdis Løbach

12.40

Vigdis Løbach er nasjonal pårørendekontakt i bruker- og pårørendeorganisasjonen A-larm. Hun er utdannet lærer.

Foredrag: Pårørende på nett. "Da pandemien førte til at mange av våre tilbud stengte ned, måtte vi tenke nytt og skape nye, digitale møteplasser. For mange pårørende på rusfeltet var det første gang de møtte andre i samme situasjon, og for mange har digitale grupper blitt den foretrukne møteformen."

"Det handler om å skape møteplasser for en pårørendegruppe som bærer på mye skyld og skam, der de er og når de trenger det."

Foredragsholdere dag 1

Program