Foredragsholdere dag 1
LAVterskelkonferansen 2024 tirsdag 3. desember.
Publisert: 12 november 2024
Skrevet av: Kai Nygaard
Usman Ahmad Mushtaq
10:05
Usman Ahmad Mushtaq er statssekretær i Helse- og omsorgsdepartementet og åpner konferansen. Mushtaq var i 2023 byråd for arbeid, integrering og sosiale tjenester i Oslo. Tidligere har han vært byrådssekretær for daværende byrådsleder Raymond Johansen, og rådgiver for Jonas Gahr Støre. Mushtaq var med å etablere den ideelle organisasjonen Eat, og var også daglig leder og gründer for selskapet Easy Comply. Mushtaq er utdannet lege og økonom, og er oppvokst på Stovner i Oslo.
Mushtaq er stedfortreder for helse- og omsorgsminister Jan Christian Vestre.
Espen Freng
10.15
Espen Freng er sosialantropolog og seniorrådgiver i Helsedirektoratet, avdeling psykisk helse og rus.
Foredrag: Overdosestrategien 10 år
Arild Knutsen
10.35
Arild Knutsen er leder for Foreningen for human ruspolitikk.
Foredrag: Overdosestrategien 10 år sett fra brukerperspektivet
Han vil snakke om det han synes er viktig å videreføre fra den tidligere overdosestrategien, og det han synes er viktig å innføre til den kommende overdosestrategien. Og om endringene på rusmiddelmarkedet og det at flere dør av andre opioider.
Mer info:
Rus og samfunn: Livsfarlige nitazener på markedet - frykter ny overdosekrise
Rus og samfunn: Legemiddelavhengighet den nye folkesykdommen - er det egentlig sånn?
Nettavisen: Unyttig overdosevarsel
Arne Johan Vetlesen
10.50
Arne Johan Vetlesen er professor i filosofi ved Universitetet i Oslo.
Foredrag: Filosofiske perspektiver på utenforskap og ensomhet i en hverdag ofte preget av avhengighet og smerte, både fysisk og psykisk.
Kristin Hanoa
11.40
Kristin Hanoa er er forsker i Velferdsetaten og Folkehelseinstituttet.
Bakgrunn: Ph. d. med fokus på risikofylte inntaksmåter og perspektiver på risiko for overdose blant personer som bruker rusmidler med sprøyte. Hanoa har i mange år jobbet klinisk i lavterskeltiltak på Prindsen mottakssenter i Oslo.
Foredrag: Perspektiver på overdosefare blant personer som injiserer rusmidler. Hun vil snakke om at injisering av narkotika er forbundet med forhøyet risiko for overdosedødsfall. "I en undersøkelse med 80 personer som bruker rusmidler med sprøyte, har vi undersøkt deltakernes egne perspektiver på risikoen for overdose. Hvordan opplever og håndterer personer som injiserer rusmidler risikoen for overdoser? Opplevelsen av risikoen varierer og handler blant annet om å se det som en del av hverdagen, å anse andre som mer utsatt enn seg selv, og ambivalens/likegyldighet til å overleve."
Mer info:
Reseach Gate: Death Holds No Fear: Overdose Risk Perceptions Among People Who Inject Drugs
Tonje Jevari
12.00
Tonje Jevari er daglig leder ved Foreningen for human ruspolitikk. Har vært en del av foreningen siden oppstart i 2006. "Som daglig leder er jeg engasjert i alle våre aktiviteter og prosjekter, men har siden 2018 arbeidet særlig med skadereduserende tiltak og overdoseforebygging. Både overfor kommuner, helsepersonell og rusmiddelbrukere."
Foredrag: Brukerutstyr som skadereduserende tiltak. Innføring i brukerutstyr, alle bestanddeler som bør og skal deles ut, og litt om hvordan de ulike delene virker. "Jeg vil dele noen erfaringer fra kurs jeg har holdt i bydeler og kommuner, om hvordan man kan gjøre utdeling av brukerutstyr til en samtale om både overdoseforebygging og skadereduksjon."
Lisbeth Holdbak Tollefsen
12.20
Lisbeth Holdbak Tollefsen har jobbet som ruskonsulent i Trysil 11 år. Er utdannet vernepleier med videreutdanning i Rus, avhnegighet og psykiske lidelser.
Foredrag: Utdeling av brukerutstyr i Trysil kommune, sammen med Jan Kåre Strømfors. "Vi skal snakke om hvordan vi har valgt å dele ut bukerutstyr. Vi har et skap med brukerutstyr som er tilgjengelig 24/7. Der kan brukerne selv hente ut det de trenger av utstyr. Dette skapet er plassert på arbeidsplassen vår og vi har daglig tilsyn med det. Før vi valgte denne måten å gjøre det på forhørte vi oss med flere brukere i f.t. tilgjengelighet. Vi vektla deres mening i stor grad i f.t. plassering av skapet. I etterkant har vi utelukkende fått positive tilbakemeldinger."
Jan Kåre Strømfors
12.20
Jan Kåre Strømfors har jobbet som ruskonsulent i Trysil kommune i 14 år. Har tidligere jobbet på Sollia og Tyrili.
Foredrag: Utdeling av brukerutstyr i Trysil kommune, sammen med Lisbeth Holdbak Tollefsen. For mer info, se ovenfor.
Maud Cecilie Roos
13.45
Maud Cecilie Roos er doktorgradsstipendiat ved Universitetet i Oslo, Institutt for helse og samfunn, avdeling for tverrfaglig helsevitenskap, hvor hun holder på med et prosjekt kalt «rus, kropp og kjønn- en kvalitativt utforskende studie av kvinners situasjon og erfaringer som brukere av rusmidler». Er også sykepleier innen psykisk helse og rus, og tidligere høgskolelektor ved bachelorprogrammet i sykepleie ved Lovisenberg Diakonale Høgskole.
Foredrag: Kvinners helse og hverdagsliv som brukere av rusmidler. "Jeg er opptatt av brukernes eller pasientenes perspektiver, og spesielt hva de tenker om egen helse og hvordan de opplever tilgangen til helsetjenester. Jeg tror at med mer kunnskap om brukernes/pasientenes erfaringer og perspektiver kan vi gi bedre og mer tilpassede helsetjenester."
Maria Therese Haug
14.05
Maria Therese Haug har jobbet i rusomsorgen i 14 år på ulike tiltak. Er fagansvarlig/assisterende institusjonssjef på Thereses Hus (som er et tilbud til bostedsløse, voldsutsatte kvinner med et problematisk rusbruk) siden 2018. Utdannet vernepleier og har tatt en master i sosialfag våren 2023. Der skrev hun om voldsutsatte menn i rusmiljøet.
Foredrag: Voldsutsatte menn i rusmiljøet: "Jeg skal snakke om resultatene i masteroppgaven min som handler om vold i rusmiljøet blant menn, og det manglende tilbudet til denne gruppen."
Camilla Juvik
14.20
Camilla Juvik er leder ved Krisesenteret i Rana. Utdannet sosionom fra Høgskolen i Sør-Trøndelag. Har videreutdanning i personalledelse og kompetanseutvikling og gjennomfører en lederutdanning i Helseledelse på høgskolen i Innlandet. Har erfaring fra rus og psykiatritjenesten i kommunen hvor hun har jobbet i døgnbemannete botiltak for mennesker med psykiske helseutfordringer og rusavhengighet.
Foredrag, sammen med Karoline Holmgren: Hjørne-13. Et krisesentertilbud for mennesker i aktiv rus.
«Krisesentertilbudet for mennesker i aktiv rus er ikke godt nok og mange får ikke den oppfølgingen og beskyttelsen de har krav på. Både menn og kvinner, som er avhengige av rusmidler, er den gruppen som oftest får nei når de søker beskyttelse på krisesenter på tross av at vi vet at denne gruppen er noen av de mest voldsutsatte gruppene i Norge. Vi deler våre erfaringer fra vårt krisesentertilbud for mennesker i aktiv rus. Det er avgjørende at mennesker i aktiv rus får lik rett til beskyttelse mot vold som alle andre.»
«Vårt krisesenter har ingen fasit, men vi deler gledelig vår erfaring. Vi kommer til å snakke om vår vei til å åpne en egen skjermet enhet for mennesker i aktiv rus, hvilke utfordringer møtte vi på og hvordan vi løste dem på veien? Vi kommer til å snakke om selve krisesentertilbudet og hva det innebærer, hvordan samarbeidet i kommunen har vært avgjørende for at vi skal lykkes og hva vi tror må til for at mennesker i aktiv rus skal kunne få et likeverdig tilbud uavhengig av hvor i landet de bor.»
Caroline Holmgren
14.20
Caroline Holmgren er sykepleier i Lavterskel Helse i Rana kommune med bakgrunn fra somatikk i sykehus. Hun tar nå en master i helsevitenskap med fordypning i psykisk helse -og rusarbeid.
Foredrag, sammen med Camilla Juvik: Hjørne-13. Et krisesentertilbud for mennesker i aktiv rus. Se info ovenfor.
Prabhjot Kour
14.40
Prabhjot Kour er postdoktor ved Universitetet i Bergen. Hun holder sitt foredrag på engelsk: "Bridging gaps: Understanding Co-occurring substance use- and mental health disorders among migrants in Norway".
About Prabhjot Kour: "I am currently a Postdoctoral Researcher at the University of Bergen, specializing in public health and migration. I trained as a medical doctor in India, where I gained clinical experience before moving to Norway for research. My PhD focused on co-occurring substance use and mental health disorders among migrants in Norway, where I explored their treatment history and engagement to long-term treatment needs, in addition to barriers faced by health professionals upon meeting this group in clinical settings."
About the presentation: "I will explore the co-occurrence of substance use and mental health disorders among migrants in Norway. The focus will be on understanding the unique challenges faced by this population, including barriers to accessing mental health care and the influence of cultural and social factors. I will also discuss how stigma, underreporting, and structural inequalities contribute to the complexity of these co-occurring conditions, while highlighting the importance of culturally sensitive approaches to treatment and support services."
Dagny Adriaenssen Johannessen
15.20
Dagny Adriaenssen Johannessen er forsker (ph. d.) i Blå Kors Øst og førsteamanuensis i sosialt arbeid ved OsloMet – Storbyuniversitetet.
Foredrag: Hvordan kan tilhørighet og livskvalitet bidra til å forebygge overdoser?
Svein Sørensen
15.40
Svein Sørensen er psykiatrisk sykepleier i Enhet for psykisk helse og rus, Trondheim kommune.
Foredrag, sammen med Marthe Siira: reSTART Trondheim. "reSTART fokuserer på å være i endring og styrke hverdagsmestring. Vi har fokus på og arbeider med følgende temaområder: Verdier - Leve med - Tilhørighet - Håp og optimisme - Selvbestemmelse - Drømmen."
Marthe Siira
15.40
Marthe Siira er erfaringskonsulent i Enhet for psykisk helse og rus, Trondheim kommune.
Foredrag, sammen med Svein Sørensen: reSTART Trondheim. Se ovenfor.
Marianne Cook Pierron
15.55
Marianne Cook Pierron er daglig leder for Huset Bergen, erfaringskonsulent i AFR/LAR og HAB. Med-forsker i AFR/BAR ATLA4LAR og Atlas4Dependence (amfetaminprosjektet), rådgiver i proLAR Nett og gjennomførte bruker-til-bruker-undersøkelsen gjennom proLAR Nett (fornøydhet i LAR) 2020/21. Har vært medforsker i END (etterlatte etter narkotika relater død), er brukerstemme i KORUS-samarbeid om overdoseapp. Var med i det første ruspolitiske rådet i Bergen kommune.
Foredrag: Det brukerstyrte huset - Huset Bergen. "Huset Bergen, det brukerstyrte huset i Sverres gate 3 som nå i løpet av to år er blitt til tre hus: Bergen, Oslo og Stavanger. I Bergen har vi fått Nordens første bruker-til-bruker akuttovernatting (Natthuset). Jeg vil snakke om historien, oppstart og hvordan vi har det etter to års drift.
Truls Klovland
16.10
Truls Klovland jobber i bo-oppfølgingstjenesten, bydel Frogner, Oslo kommune. Er utdannet barnevernspedagog. Jobbet i barnepsykiatri og privat barnevern fra 2009 til 2013. Vært i rusomsorgen siden 2013, Marcus Thranes Hus og Haugenstua ressurssenter. Ansatt som bo-oppfølger i prosjektet «Endelig hjem» i 2020. Jobber som bo-oppfølger p.t. med aktivitetsfokus. Hjelpetrener i Lyn Gatefotball.
Foredrag: Paddelpionerene, sammen med Sigurd Horntvedt. Vil snakke om erfaringer med nedbygging av plasser på vel, ensomhet og isolasjon i egen bolig. Fysisk aktivitet og mestring i sosialt samvær. Litt om deltakerne som kommer på trening, og noe tall. Matservering og uformell sosial trening etter padel-økt. Opplæring i padel og om midler/tilskudd.
Sigurd Horntvedt
16.10
Sigurd Horntvedt jobber i bo-oppfølgingstjenesten, bydel Frogner, Oslo kommune. Er utdannet kroppsøvingslærer og kriminolog. Jobbet i institusjoner i VEL 2013 til 2020, Haugenstua ressurssenter, Thereses Hus og Schandorfs gate. Ansatt som booppfølger i prosjekt «Endelig hjem» i 2020, med fokus på den vanskelige overgangen for brukere som flytter fra institusjon til egne boliger. Jobber som booppfølger p.t., med aktivitetsfokus. Driver prosjektet «Homansbien», og har dobbelt norgesmesterskap i honning 2023.
Foredrag: Paddelpionerene, sammen med Truls Klovland. Se mer info ovenfor.
Christin Ødegården
16.25
Christin Ødegården er prosjektleder/miljøterapeut for Midtpunktet Brukerstyrt Senter i Grue Kommune, en liten kommune i Innlandet med 4500 innbyggere. Midtpunktet er et lavterskeltilbud for brukere innen psykisk helse og avhengighet. Tilbudet startet i november 2022 med tilskuddsmidler fra Statsforvalter. Av utdannelse er hun sosionom. Har erfaring fra private næringsliv (bedriftseier), Bufetat (barnevernsenter), NAV, Familiehjem (1991-2019) for 9 fosterbarn i alderen 12 til 17 år. Miljøterapeut i Virksomhet for tilpassede tjenester (VITT) i Åsnes. Styreleder i Grinder Grendelag SA (formål å tilrettelegge for grendefunksjon i Grinder Samfunnssal). Innkvarteringsleder for Grueturneringen, Norges nest største fotballturnering. Hun er en aktiv dame i frivillig arbeid for unge og eldre i Grue kommune, og er utdannet KIB og KID kursleder.
Foredrag: Midtpunktet brukerstyrt senter. "Brukerstyring av lavterskeltilbud, organisering, daglige gjøremål, brukernes opplevelse, sosial møteplass, læring og mestring, gi en meningsfull hverdag og et godt liv, vekst og utvikling på egne premisser, aktiviteter, bygge selvtillit, samskaping, læringsarena, fysisk og psykisk helse"