Har ledet sin siste samling: – Jeg gir meg på topp

Ingunn K. Svendsen har bygd opp og drevet alor-nettverk i 18 år. Nå gir hun stafettpinnen videre.

Bilde av Ingunn K. Svendsen, KORUS Stavanger
SISTE ALOR-NETTVERK: Ingunn K. Svendsen fra KORUS Stavanger har drevet alor-nettverk i 18 år. Ved årsskiftet går hun av med pensjon, og høstens alor-nettverk på Sola Strand Hotel ble derfor hennes siste. Foto: Tone H. Oskarsen

Publisert: 11 november 2024

Skrevet av: Tone Helene Oskarsen

– Det høres kanskje banalt ut, men jeg tror alor har fungert fordi det er enkelt. Alle ni alor-nettverkene i Norge er bygd opp på samme måte, ved at deltagerne melder inn temaer, deler erfaringer og at det er en evaluering. Det blir ofte bra når du spør folk hva de trenger, de svarer og du tar utgangspunkt i og bygger videre på det, sier Ingunn K. Svendsen.

Hun er spesialrådgiver og ansvarlig for alor ved KORUS Stavanger. Ikke bare er hun ansvarlig, men det var hun som i sin tid var med å bygge opp alor (arbeidsliv og rus) – et konsept som nå finnes ni steder i Norge.

Høsten 2005 fikk KORUS Stavanger og nå nedlagte Rogaland A-senter beskjed fra flere frustrerte bedrifter om at de følte seg alene i arbeidet de holdt på med og at de hadde mange vanskelige saker knyttet til rusmiddelbruk.

– Vi tok bedriftene på alvor og spurte oss selv hvem det gjelder og hvordan vi kan legge til rette for at de skal bli møtt på den måten de trenger. Etter at det ble definert gikk vi videre og var enige om at dette skal være en møteplass som skal være til nytte for bedriftene og som de kjenner at de eier, deltar og medvirker i, sier Svendsen.

Et knapt halvår senere, i mai 2006, ble bedriftene invitert til en oppstart hvor de var med på å bestemme hvor, når og hvordan. Da ble det vedtatt at nettverket skal arrangeres to ganger i året – én samling sør i fylket og én samling i nord. Og med det så den første samlingen i alor-nettverket dagens lys.

Hva er alor?
  • Alor står for arbeidsliv og rus, og er et tilbud til deg som jobber i en privat eller offentlig bedrift.
  • Et nettverk for alle som gjennom sin jobb er i kontakt med problemstillinger tilknyttet rusmiddelbruk og arbeidsliv. Dette gjelder ledere, Akan-kontakter, HMS-personell, verneombud, tillitsvalgte, bedriftshelsetjeneste, ansatte i personalavdelinger/HR eller om du er kollega som har erfaring fra arbeidsliv og rus.
  • Alor nettverk er en møteplass for å utveksle erfaringer, men også et sted hvor du kan hente inspirasjon og kunnskap som er nyttig i din jobb. Nettverket skal være nyttig og er derfor organisert slik at du kan drøfte problemstillinger med andre i tilsvarende rolle i en annen organisasjon.
  • Alor-nettverk bygger på, og er avhengig av, aktiv medvirkning fra deltakerne.
  • Det finnes i dag ni regionale alor-nettverk, som hver arrangerer to samlinger i året. 
  • Alor-nettverket bygger på en modell utviklet ved KORUS Stavanger og nå nedlagte Rogaland A-senter.
  • For mer informasjon om alor nettverk i Norge, se www.alor.no.

Tryggere i jobben

Etter hvert fikk alor-nettverket oppmerksomhet fra andre deler av landet.

– Lade behandlingssenter og KORUS midt tok kontakt. De hadde hørt om dette og syntes det hørtes spennende ut, så da kom de på besøk og sa at de ønsket å starte noe tilsvarende, sier Svendsen.

Med økt interesse ble det behov for å rigge til noen kriterier som må ligge til grunn når et nytt alor-nettverk skal startes. Etter hvert som interessen økte kom også logo og egen nettside på plass. I dag finnes det totalt ni alor-nettverk rundt omkring i landet.  

– De som driver nettverk trenger også påfyll, noe som førte til at vi opprettet alor Norge, hvor vi møtes og deler erfaringer. Det er egentlig bygd opp på samme måte som nettverkene, med erfaringsdeling og medvirkning, sier Svendsen.

– Hva tror du nettverkene bidrar med for de som deltar?

– For noen år siden gjennomførte Arbeidsforskningsinstituttet AFI og Proba samfunnsanalyse en stor evaluering hvor de så på hva deltagerne får igjen for å delta på nettverkene. Der kom det fram at deres deltagelse resulterte i at de tar mer tak i og jobber med de aktuelle problemstillingene på arbeidsplassen, og spesielt policy-arbeid. De ble mer inspirerte og fikk faglig påfyll, noe som gjorde dem tryggere i rollen og førte til at de følte de gjorde en bedre jobb. Det synes jeg er viktig, at de føler at alor er en trygg arena som de kan bruke, sier Svendsen.

I løpet av sine 18 år med alor-nettverk har Svendsen ønsket både gamle og nye deltagere velkomne. Evaluering, innspill og ønsker har alltid stått sentralt, og på bakgrunn av deltagernes innspill ble «lærlinger» tema for høstens samling.

– At vi tar imot innspill og gjennomfører evalueringer er en forutsetning for at vi skal treffe og være på rett spor. Deltagerne er ærlige på tilbakemeldingene, og det er veldig nyttig, sier Svendsen.

Ingenting varer evig

Hun forteller at interessen for alor-nettverket i Rogaland bare har økt de siste årene. På første nettverk i 2006 var det 25 deltagere, og nå, på hennes siste samling på Sola Strand Hotel, var det 70 deltagere i tillegg til mange på venteliste.

– Hva tenker du om at dette var din siste samling?

– Det er godt å kjenne at jeg kan få lov å gi slipp og at det er andre som skal overta. Det ser ut som om dette er i trygge hender og at det kommer til å gå veldig fint uten meg, sier Svendsen.

– Jeg gir meg på topp. Jeg tror jeg kan si det med tanke på interessen og pågangen rundt nettverket denne gangen, legger hun til.

Svendsen har vært involvert i nettverket helt fra start, både ved å være med på å utvikle konseptet videre, men også i form av å drifte og lede nettverket.

– Det er faktisk noe jeg er stolt av, at jeg både har vært med i utviklingsarbeidet, men også driftet det over tid. Mye ble utviklet med én gang vi startet, men da det ble nasjonalt trengtes det andre ting for at det kunne stå seg. Så dette har vært en utvikling over mange, mange år, sier hun.

– Og så merker jeg jo at jeg er tro mot mitt eget konsept. Det har vært en utvikling på mange fronter de siste årene, så jeg tror det er sunt at det kommer nye krefter inn. Ingenting står seg for alltid, med unntak av gråstein. Det er som regel alltid noe som kan bli bedre, og nå lar jeg det bli opp til andre å finne ut av, legger hun til med et lurt smil.