Rogaland A-senter har stengt dørene

Etter 70 år med rusbehandling og mange år som KORUS Stavangers vertsinstitusjon har nå Rogaland A-senter stengt dørene for godt.

Bilde av et stort, oransje skilt som står på parkeringsplassen til Rogaland A-senter. Skiltet er i fokus, mens bakgrunnen er uskarp. På skiltet ser vi A-senterets logo, og nedover på skiltet pekes det vei til poliklinikken, hovedinngangen, resepsjonen, avrusningsavdelingen, avdeling for gravide og småbarnsfamilier og behandlingsavdelingen.
Fredag 31. mars var siste dag for Rogaland A-senter. Foto: Tone Helene Oskarsen

Fredag 31. mars var A-senterets siste dag i drift. De siste pasientene forlot bygget etter frokost, og noen timer senere var de ansatte samlet til avskjed i kantinen.

– Vi har kommet til veis ende. Siste pasient har forlatt institusjonen, og for første gang på godt og vel 70 år er det tomt. Lyden av praten rundt mange gode måltid i dette rommet henger igjen i veggene og vil være her videre. I dag er vi her for å markere og verdsette det engasjementet og det oppdraget som hver og en av oss har utført og gitt av oss selv i, sa institusjonsprest Per Arne Tengesdal før han tente et lys for forsamlingen.

– Jeg vil starte med å tenne et lys – i glede og takknemlighet over alt vi kan være så uendelig stolte over. I sorg over det ufattelige at det er slutt. Men ikke minst – i håp om en god framtid for hver enkelt av oss og for alle de vi har vært her for, sa en tydelig rørt Tengesdal.

Bilde av institusjonsprest Per Arne Tengesdal. Han har et mikrofonstativ med en mikrofon foran seg mens han ser til siden og smiler.
Institusjonsprest Per Arne Tengesdal tente et lys for forsamlingen. Foto: Tone Helene Oskarsen

Videre sa han at det også er et lys for en unik arbeidsplass og kollegafellesskap, og et lys for alle blikk og anerkjennende smil kollegene vekslet på slutten av en arbeidsdag, vel vitende om at de også denne dagen har betydd en forskjell for noen.

– Lyset er for uroen vi har kjent, og kjenner på, over pasienter vi har sluppet taket i og vært oppriktig redde og bekymret for, men også for den usigelige gleden over alle det går bra med. Det er et lys for de av oss som enda ikke vet hvor veien går videre, og for alle de som er så heldige å få oss som kolleger videre, sa institusjonspresten.

Vemodig og trist

Direktør Bjarte Grov benyttet også anledningen til å si noen ord på senterets siste dag.

– Hvordan var det å si ha det i dag?

– Det er ekstremt vemodig og trist. Og det er jo fordi det har vært en fantastisk arbeidsplass. Jeg har også hørt at mange av pasientene har vært veldig tilfreds med kvaliteten som er levert, sier Grov.

Bilde tatt bakfra i en kantine full av folk. Kantinen er full, men vi ser bare bakhoder. Alle ser på Rogaland A-senters direktør Bjarte Grov som holder en tale.
Ansatte ved Rogaland A-senter var samlet til avskjed fredag 31. mars. Her holder direktør Bjarte Grov en avskjedstale. Foto: Kirkens Bymisjon

Han mener noe av det A-senteret har lykkes med og vært gode på, er at de hele tiden har forsøkt å være endrings- og utviklingsorienterte.

– Vi har prøvd å passe på våre relasjoner både med pasienter og ansatte. I en virksomhet som dette er det mange løpende ting og oppgaver du må løse, i tillegg til å være endrings-, utviklings- og relasjonsorientert. Jeg synes på mange måter at den store lederskaren vår har bidratt fantastisk til det. Da har visjonen med å være faglig i front, menneskelig og nær, blitt operasjonalisert, sier han.

Et godt vertskap for KORUS

Rogaland A-senter har vært vertsinstitusjon for KORUS Stavanger i en årrekke.

– Det har vært både spennende og nyttig for oss med så mange dyktige ansatte i klinikken. Ikke minst har det vært nyttig for oss at de har vært opptatt av familie- og barneperspektivet, hatt kompetanse på arbeidsliv og rus (klinikken hadde tidligere også et oppdrag knyttet til å få mennesker med rusproblematikk raskt tilbake til arbeidslivet – «Raskere tilbake») og at det har vært en egen avdeling for gravide og småbarnsfamilier, sier KORUS-leder Tore Berge.

– Rogaland A-senter har vært et veldig godt vertskap for KORUS i perioden jeg har vært leder, legger han til.

Gjort en stor forskjell

Mot slutten av fredagens markering tok institusjonsprest Tengesdal ordet igjen, og ønsket å lyse fred over Rogaland A-senter.

– Fred over det som måtte være av krevende følelser og gnagende tanker. Over ting som kanskje kunne vært gjort annerledes, over alt som har vært kjempet for, prøvd og gjort – og så skal vi gå videre og vite at vi sammen har gjort en stor forskjell for så mange gode medmennesker og for hverandre, sa Tengesdal, før han avsluttet med en keltisk velsignelse på vei ut:

«Må din vei komme deg i møte,
vinden alltid være bak din rygg,
solens lys leke på ditt kinn,
regnet falle vennlig mot din jord.
Og må Guds gode hånd
verne om deg
til vi møtes igjen.»

Bilde av et skilt ved siden av en vei. På skiltet står det «Rogaland A-senter» og en stor pil.
Fredag 31. mars var siste dag for Rogaland A-senter. Foto: Tone Helene Oskarsen
Publisert: 31. mar. 2023 Av: Tone Helene Oskarsen