Slik kan din kommune jobbe med forebyggende plan
Alle kommuner skal ha en klar plan for arbeidet de gjør med å forebygge omsorgssvikt og adferdsproblemer hos barn. Statsforvalteren har, i samarbeid med KORUS, produsert to filmer som gir en grunnleggende innføring i hvordan en slik plan kan lages.
I Barnevernsreformen stilles det tydelige krav til hvordan kommunene skal jobbe med tidlig innsats og forebygging. Det inkluderer krav om at alle skal ha en plan for å forebygge omsorgssvikt og adferdsproblemer.
Planen skal blant annet inneholde informasjon om mål for arbeidet, hvordan tjenestetilbudet til barn og unge skal samordnes, oversikt over ansvarsfordeling og informasjon om hvordan de ulike tjenestene skal samarbeide.
For å følge opp dette arbeidet, har Statsforvalterens nasjonale gruppe for arbeid med barnekonvensjonen, produsert to filmer som skal bidra til å hjelpe kommunene på veien med å lage og vedta en plan.
Film 1: En kunnskapsbasert plan
I denne filmen forteller Anne-Kristin Imenes, psykologspesialist i KORUS sør, hvordan din kommune kan jobbe kunnskapsbasert med en forebyggende plan og hva som skal til for å legge til rette for god samhandling internt.
Film 2: Forankring av forebyggende plan
I denne filmen deler Anders Aasheim, seniorrådgiver Statsforvalteren i Troms og Finnmark, informasjon om hvordan planen kan forankres i kommunens øvrige planarbeid etter plan- og bygningsloven og folkehelseloven.
Relatert innhold
-
Forebyggende plan - et tiltak i barnevernsreformen
Alle kommuner skal lage en plan for å forebygge omsorgssvikt og utvikling av atferdsvansker. Hvordan løse dette på en kunnskapsbasert måte?
-
Helhetlig forebygging - Jakter på gode eksempler
KORUS sør jobber med å utvikle et forebyggende tilbud rettet mot barn og ungdom. Nå er vi på jakt etter gode eksempler på tiltak som fungerer.
-
Familie og barn
Hvordan påvirker foreldres bruk av rusmidler barna og hva kan du gjøre for å hjelpe gravide som sliter med avhengighet? Her finner du noen svar.