Overdosekonferansen 2024: Dette er årets foredragsholdere
Vi ønsker velkommen til Overdosekonferansen i Stavanger, tirsdag 17. september 2024. På denne siden kan du lese litt om årets foredragsholdere.
Publisert: 03 juni 2024
Skrevet av: Tone Helene Oskarsen
Årets konferanse er fullbooket, men det vil bli mulig å følge med på konferansen digitalt.
Les mer om foredragsholderne lenger ned på denne siden.
Program:
Klokken 08.00 – 08.30: Registrering
Klokken 08.30 – 08.45: Åpning v/ Aleksander Skålevik, regionleder A-larm Rogaland
Klokken 08.45 – 09.15: 10 år med overdosestrategi – et historisk blikk v/Martin Blindheim, tidligere leder for nasjonal overdosestrategi
Klokken 09.15 – 09.30: PAUSE
Klokken 09.30 – 10.00: Overdosestrategien nå og fremover v/ Espen Freng, seniorrådgiver Helsedirektoratet
Klokken 10.00 – 10.20: Pasientforløp ved overdoser – erfaringer og utfordringer v/Mari Haga Dagsland, overlege ved Observasjonsavdelingen (OBA) på Stavanger universitetssjukehus (SUS)
Klokken 10.20 – 10.35: PAUSE
Klokken 10.35 – 11.30: Hvordan holde på håpet når alt tilsynelatende er håpløst? v/Knut Tore Sælør, sykepleier PHD, Universitetet i Sørøst-Norge
Klokken 11.30 – 12.30: LUNSJ
Klokken 12.30 – 13.00: Hvordan kan LAR bidra til håp om et bedre liv? v/Bente Sikveland, leder LAR Helse Stavanger, i samtale med Klara Veronika Tobiassen, brukerrepresentant A-larm
Klokken 13.00 – 13.25: Lavterskel og helse – omsorg og livskvalitet v/ Monika Dybdahl og Silje Thorsen, spesialsykepleiere ved Lavterskel Helsestasjon, Karmøy kommune
Klokken 13.25 – 13.40: PAUSE
Klokken 13.40 – 14.10: Den usynlege smerta – erfaringer frå pårørende v/ Gro Skartveit, forfatter, sosionom og prosjektleder
Klokken 14.10 – 14.30: Brukerstyrt Hus i Stavanger – hvordan kan det bidra inn i det overdoseforebyggende arbeidet? v/Silje Gundersen, leder Huset Stavanger
Klokken 14.30 – 14.50: Asfalt 15 år – hva betyr det for livsgnisten og håpet? v/Torhild Liane Skårnes, daglig leder i Gatemagasinet Asfalt
Klokken 14.50 – 15.00: Avslutning v/ Sverre Nesvåg, spesialtkonsulent og tidligere leder ved KORFOR
Hilde Askildsen og Sverre Nesvåg er dagens konferansierer.
Hilde Askildsen
I år som i fjor er Hilde Askildsen konferansier for Overdosekonferansen sammen med Sverre Nesvåg.
Til vanlig jobber Hilde som erfaringskonsulent i ROP ambulerende team og hos Villa Stokka bofelleskap i Stavanger kommune. Hun er også frivillighetskoordinator hos Huset Stavanger. Hun har tidligere jobbet som mentor, gruppeleder og prosjektkoordinator i A-larm, og hun er en av initiativtakerne til «Fyll dagene» i Stavanger.
I 2018 stilte Hilde og ektemannen Christer opp i en lang reportasje i Stavanger Aftenblad: Dødsflaks og sju andre grunner til at Hilde og Christer lever i dag.
Sverre Nesvåg
Sverre Nesvåg skal lede Overdosekonferansen sammen med Hilde Askildsen.
Nesvåg har jobbet i rusfeltet i 35 år. Siden 2007 jobbet han som forskningsleder ved KORFOR, og nå jobber han som spesialkonsulent. Dette er hans mest relevante publikasjon: «Hvordan kan vi forstå den subjektive opplevelsen av risiko for overdose?».
Her kan du også lese en sak KORUS Stavanger skrev våren 2024 om hvilke faktorer Nesvåg tror vil påvirke framtidens rusbehandling: – Vi går tom for folk før vi går tom for penger.
På slutten av konferansen skal Nesvåg reflektere rundt det som har blitt formidlet i løpet av dagen.
Aleksander Skålevik
Aleksander Skålevik har fått i oppdrag å åpne årets Overdosekonferanse.
Han har jobbet i bruker- og pårørendeorganisasjonen A-larm siden 2018, og han er i dag regionleder i Rogaland.
Skålevik har tidligere jobbet i forskjellige avdelinger på rus- og psykisk helsefeltet i Helse Stavanger. Lengst fartstid har han i Drop out-teamet som ble etablert i 2014. Drop out-teamet var et mobilt innsatsteam som jobbet for å forebygge eller reparere «drop outs» fra rusbehandling. Ellers har han bidratt i forskjellige fag- og forskningsprosjekter som har handlet om recovery- og bedringsprosesser, da spesielt på individnivå.
Skålevik er i dag involvert i et EU-prosjekt som heter «Race4Life» som handler om bruk av fysisk aktivitet i recoveryprosesser. Her har A-larm, i samarbeid med andre aktører, startet treningsgrupper, spilt inn podkast, og i juni 2024 gjennomføres det første kurset relatert til temaet.
Martin Blindheim
Martin Blindheim var ansvarlig for utvikling og drift av den første overdosestrategien 2013 – 2017 i Helsedirektoratet. Han har jobbet i rusfeltet til og fra siden 1970-tallet og er fra i år pensjonist.
Under konferansen skal han ta oss litt tilbake i tid med foredraget: «Overdosestrategien – et blikk bakover».
Espen Freng
Espen Freng er leder for overdosearbeidet i Helsedirektoratet.
Han er utdannet sosialantropolog og har tidligere jobbet ved KORUS Oslo, Tøyen DPS, Blå Kors, Gaustad og Brøset.
Under konferansen skal han snakke om overdosearbeidet nå og fremover.
Mari Haga Dagsland
Dagsland jobber som konstituert overlege ved Observasjonsavdelingen (OBA) på Stavanger universitetssjukehus (SUS). Hun går spesialiseringen akutt- og mottaksmedisin og har vakter i akuttmottaket på dag- og kveldstid.
Dagsland har jobbet ved medisinsk avdeling siden 2018, primært OBA og akuttmottaket de siste årene.
Under konferansen har foredraget hennes tittelen «Pasientforløp ved overdoser – erfaringer og utfordringer».
Knut Tore Sælør
Sælør jobber ved Universitetet i Sørøst-Norge, Institutt for helse-, sosial- og velferdsfag, tilknyttet Senter for psykisk helse og rus. Han er utdannet sykepleier og har klinisk erfaring fra psykisk helsevern for voksne, videreutdanninger i rus- og avhengighet, samt en mastergrad i psykisk helsearbeid.
I 2016 fullførte han en doktorgrad som handlet om håp i kommunale psykisk helse- og rustjenester. Avhandlingen dannet grunnlag for boka «Håpets betydning i helsefaglig og sosialt arbeid. Ei lita bok om noe av det største i verden». Etter doktorgradsarbeidet har han vært involvert i ulike prosjekter som har sitt utspring i psykisk helse- og rusutfordringer i vid forstand, og han er opptatt av at forskning bør foregå sammen med dem det gjelder.
Tittelen på foredraget til Sælør under Overdosekonferansen er «Hvordan holde på håpet når alt er tilsynelatende håpløst?», og dette sier han selv om foredraget:
«Jeg tar utgangspunkt i deler av det jeg har vært involvert i av forskning og det jeg har lært om håp gjennom mitt arbeid. Både i min kliniske praksis og forskning har jeg møtt mennesker som i perioder av livet opplever mye utfordringer, kaos og at ting kan se håpløst ut. Håp blir ofte fremstilt i motsetning til eksempelvis håpløshet, og at det ene utelukker det andre. Kanskje kan det være fruktbart å tenke om håp på en måte som i større grad åpner for at håp og håpløshet ofte oppleves samtidig, og som gir rom for motsetninger, tvil og kaos?».
Klara Veronika Tobiassen
Klara Veronika Tobiassen er 43 år gammel. Hun har en datter på 20 år og bor i Stavanger.
Tobiassen har vært brukerrepresentant og arbeidet som gruppeleder og mentor for A-larm Rogaland, i tillegg til treningskontakt for Stavanger kommune.
Nå lever hun livet. Hun er ultraløper og bidrar frivillig inn i Prosjekt Salomon SUT hvor hun er med som tilrettelegger for deltakerne.
Tobiassen er pasient i LAR, og i den forbindelse har hun fått bidratt inn med egenerfaring for å fremme de viktige MBT-gruppene som LAR Helse Stavanger driver.
Under Overdosekonferansen skal Tobiassen delta i en sofasamtale sammen med LAR Stavanger-leder Bente Sikveland, hvor tittelen er «Hvordan kan LAR bidra til håp om et bedre liv?».
Bente Sikveland
Bente Sikveland er leder i LAR Helse Stavanger - poliklinikk LAR 78. Hun er utdannet sosionom med videreutdanning i psykisk helse og familieterapi og har en master i sosialt arbeid med fokus på brukerperspektivet.
Hun har alltid jobbet innen tverrfaglig spesialisert behandling (TSB) av rusavhengighet. Tidligere har hun jobbet på langtids døgninstitusjon på Askøy utenfor Bergen, PUT på Haukeland Sykehus, Rogaland A-senters poliklinikk og KORUS Stavanger, og siden 2014 – LAR Helse Stavanger.
I perioden 2014 – 2018 deltok Sikveland i styringsgruppen knyttet til Stavanger kommunes overdoseforebyggende arbeid.
Under Overdosekonferansen skal Sikveland delta i en sofasamtale sammen med Klara Veronika Tobiassen, hvor tittelen er «Hvordan kan LAR bidra til håp om et bedre liv?».
Silje Thorsen og Monika Dybdahl
Silje Thorsen og Monika Dybdahl jobber begge på Lavterskel helsestasjon på Karmøy.
Thorsen er spesialsykepleier med videreutdanning i rusproblematikk, HMS-verneingeniør. Hun har jobbet 14 år på Lavterskel med mennesker i aktiv rus og hun er med i Nalokson-prosjektet. Thorsen har i flere år vært deltagende i planlegging og markering av overdosedagen.
Dybdahl er spesialsykepleier med videreutdanning i rusproblematikk, sårbehandling. Hun har jobbet 14 år på Lavterskel med mennesker i aktiv rus, og hun har i flere år vært deltagende i planlegging og markering av overdosedagen.
Under konferansen skal de ha en kort presentasjon av rus- og psykiatritjenesten og lavterskeltilbudet i Karmøy kommune, hvor de vil si noe om hva de tilbyr og måten de jobber på.
Tittelen på foredraget er «Lavterskel helse – omsorg og livskvalitet», og dette sier de selv om foredraget:
«Vi jobber med mennesker i aktiv rus, og har gjort dette i mange år - hvordan identifiserer vi håp. Vi jobber med å ivareta helse for mennesker i aktiv rus – og jobber med livskvalitet. Noen ganger er det lenge siden vi har sagt ordet håp - i personalgruppa vår. Men når vi tenker oss om, er det jo det vi jobber med hver dag – og vil presentere dere for noen pasienthistorier».
Gro Skartveit
Skartveit er utdannet sosionom og jobber nå som prosjektleder i seksjon frivillighet i Stavanger kommune. Hun har jobbet mange år ulike steder der hun har møtt personer som har hatt utfordringer med rus, blant annet som miljøterapeut ved Duedalen rehabiliteringssenter, leder for Albertine og botilbud for kvinner (begge i Kirkens Bymisjon) og ved Rogaland friomsorgskontor. Skartveit var også prosjektleder i forbindelse med at K46 utvidet tilbudet og endret navn til MO-Ung. I flere år var hun leder ved Veiledningssenteret for pårørende i Sandnes og hadde blant annet ansvar for å bygge opp et tilbud i Nord-Rogaland.
Skartveit er veldig opptatt av å formidle erfaringskompetansen til mennesker hun har møtt og hun har skrevet tre bøler der hun har intervjuet ulike personer. To av disse er: «Den usynlege smerta, om rus og pårørande» og «Livet etterpå, om vegen vidare etter alvorlege kriser.» Begge er utgitt på Samlaget forlag.
Under Overdosekonferansen har foredraget til Skartveit tittelen «Den usynlege smerta” – erfaringar frå pårørande». Dette sier hun selv om foredraget sitt:
«Eg kjem til å prøve å formidle noko av «den usynlege smerta» som pårørande ber på ved å formidle erfaringar frå pårørande i ulike situasjonar. Samstundes vil eg stille spørmål om kva den einskilde i hjelpeapparatet kan gjere for å gjere kvardagen betre for pårørande».
Silje Gundersen
Silje Gundersen har hatt ulike roller i bruker- og pårørendeorganisasjonen A-larm siden 2016; mentor, regionleder og brukerrepresentant. Gundersen har tidligere jobbet i kommune og TSB som erfaringskonsulent.
Fra 1. mai 2024 er hun ansatt som daglig leder av Huset Stavanger, og hun har i tillegg en 20 prosent stilling som spesialrådgiver i A-larm. Gundersen er utdannet sosionom og har brukerkompetanse i bunn.
Under konferansen skal Gundersen snakke om Huset Stavanger – et brukerstyrt hus på rusfeltet etter modell fra Huset Bergen. Huset Bergen eies av tre brukerorganisasjoner (FHR, proLAR Nett og A-larm), og fremmer blant annet medborgerskap, skadereduksjon og sosial inkludering. Dette sier hun selv om foredraget:
«I dette foredraget skal jeg si litt om bakgrunn for etablering i Stavanger og hvorfor vi mener at denne type tiltak er viktig, ikke bare som et brukerstyrt værested, men også hvordan det kan være skadereduserende og videre fungere som en kunnskapsoverfører fra brukerne til relevante aktører, alt fra fag og forskning til samfunnet som helhet. Metodikken Huset bygger på, forskyver litt av makten tilbake der den hører hjemme – hos brukerne selv».
Her er det mulig å lese mer om Huset: Hjemmesiden til Huset Bergen og Facebook-siden til Huset Stavanger.
Torhild Liane Skårnes
Thorhild Liane Skårnes er daglig leder i Stiftelsen Gatemagasinet i Rogaland (Asfalt). Hun har en master i global studier og har tidligere jobbet med bistandsarbeid i Asia.
I år fyller Gatemagasinet Asfalt 15 år, og det er første gang de holder foredrag på Overdosekonferansen. Under konferansen har foredraget til Liane Skårnes tittelen «Asfalt 15 år – hva betyr det for livsgnisten og håpet», og dette sier hun selv om foredraget:
«Flere mennesker med ruserfaring står utenfor arbeidslivet. Gjennom de siste 15 årene har Asfalt vært et tilbud for mennesker med ruserfaring og som er i en vanskelig situasjon. Flere av selgerne våre forteller at det er godt å ha noe å gå til, bli kjent med kunder og å tjene penger. Å selge Asfalt har blant annet gitt mennesker muligheten til å betale tannlegeregninger og gå til frisøren. Å ha ressurser og kapasitet til å ta hverdagsvalg handler om verdighet. Livsgnist og håp henger sammen med evnen og muligheten til å ta vare på seg selv. Asfalt gir selgerne en anledning til å få fotfeste».
Relatert innhold
-
– Vi må ikke miste troen på de vi har rundt oss, selv om det ser mørkt ut
APPELL: Jeg har møtt mange mennesker som jeg nesten hadde mistet troen på skulle klare seg, men som nå står støtt og har oppnådd det utroligste.
-
Overdoseforebyggende arbeid
Overdoseforebyggende arbeid er innsats som bidrar til å redde liv og begrense helseskader. KORUS drifter flere faglige nettverk, arrangerer kurs, konferanser og har produsert en egen håndbok om temaet.