Foredragsholdere dag 2
Her kan du lese om foredragsholderne på dag 2 av LAVterskelkonferansen - onsdag 6. desember.
Marja Leonhardt
Onsdag 08:45
Marja Leonhardt er postdoktor ved Nasjonalkompetansetjeneste ROP, førsteamanuensis ved VID-Vitenskapelig Høgskole og spesialrådgiver ved KORUS øst. Er utdannet sosionom, Master of Public Health (MPH), og doktorgrad i epidemiologi (alle grader fra Berlin, Tyskland).
Leonhardt forsker på ulike risikofaktorer for rus- og psykisk lidelser, og hva som fremmer god helse i utsatte grupper. Hun jobber med et prosjekt som utforsker hva som hemmer og fremmer ROP-personers deltakelse i samfunnet, og tester om en VR-teknologi har en effekt til økt sosial deltakelse. I alle prosjekter legger hun vekt på å involvere brukere, i hele forskingsprosessen.
Foredrag: "Hvordan påvirket pandemien mennesker med en samtidig rus og psykisk lidelse?" Leonhardt vil snakke om hvordan mennesker med ROP-lidelser hadde det under nedstengingen i koronapandemien (resultater av en kvalitativ studie), og om dødelighet i denne gruppen under pandemien.
Eivind Digranes
Onsdag 09:05
Eivind Digranes er rådgiver ved Norges institusjon for menneskerettigheter (NIM). En av forfatterne bak NIMs rapport «Rus og menneskerettigheter», som identifiserer flere utfordringer knyttet til realiseringen av menneskerettighetene til personer som bruker ulovlige rusmidler i Norge. Digranes har en tverrfaglig mastergrad i menneskerettigheter fra Universitetet i Oslo. Han har bakgrunn innenfor funksjonshemmedes menneskerettigheter, i organisasjonen Unge funksjonshemmede. Han har også jobbet med kommunikasjon om mangfold- og integreringsarbeid i Oslo kommune.
Foredrag: "Rus og menneskerettigheter". Digranes vil legge frem NIMs rapport «Rus og menneskerettigheter», fra september 2022. Rapporten identifiserer flere utfordringer knyttet til realiseringen av menneskerettighetene til personer som bruker ulovlige rusmidler i Norge, og fremmer ni anbefalinger om hvordan rusbrukeres rettigheter kan styrkes.
Kenneth Arctander Johansen
Onsdag 09:35
Er daglig leder for brukerorganisasjonen RIO, og var styreleder i paraplyorganisasjonen Preventio fra 2020 til 2022. Han var medlem i Rusformutvalget som ble nedsatt i mars 2018, for å utrede og foreslå en modell for hvordan myndighetenes reaksjon på bruk og besittelse av narkotika til eget bruk, skal flyttes fra justissektoren til helsesektoren.
Foredrag: "Brudd på menneskerettigheter og forventningen videre"
Øystein Bruun Ericson
Onsdag 10:15
Stipendiat ved SERAF - Senter for rus- og avhengighetsforskning ved Universitetet i Oslo, Institutt for klinisk medisin.
Foredrag: "Hvem mottar Naloxon og hvordan ligger det an?"
Odd-Martin Vallersnes
Onsdag 10:30
Legeskiftleder ved Legevakten i Oslo, spesialist i allmennmedisin, professor ved Avdeling for allmennmedisin ved Universitetet i Oslo, forsker på rusmiddelforgiftninger.
Foredrag: "Gir vi for mye nalokson?" Må vi vekke pasientene som har overdosert på opioider, eller holder det å holde pusten i gang? Den økende utbredelsen av langtidsvirkende opioider gjør det viktigere enn før å observere pasientene etter naloksonbehandling for opioidoverdose.
Berit Elshaug Johansen
Onsdag 11:10
Berit Elshaug Johansen er avdelingsleder i Kristiansund kommune, for forebyggende team. Er utdannet sykepleier. Videreutdanning i psykisk helse (spesialsykepleier), videreutdanning i rus, velferdsteknologi og voldsrisiko, vurdering og håndtering. Jobbet i psykisk helse og rus i Kristiansund kommune, primært innen rusomsorgen siden 2012. “Brenner” for overdoseforebyggende arbeid i kommunen, og har jobbet mye med innføring av ulike tiltak.
Foredrag, sammen med Anne-Marie Aasen: ""Samhandling på tvers av kommuner". Samarbeid mellom rustjenestene i kommunene Kristiansund, Molde og Ålesund la grunnlaget for utvikling og etablering av felles handlingsplan for lokalt forebyggende overdosearbeid.
Anne-Marie Aasen
Onsdag 11:10
Anne Marie Aasen er avdelingsleder i virksomhet Psykisk helse og rus, Ålesund kommune. Har daglig faglig ansvar for blant annet oppfølgingstjenesten rus/rop sentrum, Housing First og Småhus og Ankerhuset rehabilitering og ettervern. Fra 2010 til 2022 ansvar for drift av Sunnmøre krisesenter for menn og barn. Aasen har utdanning innenfor administrasjon, organisasjon og ledelse ved Høgskulen i Volda. Rus og avhengighet ved høgskulen i Voldla. Veiledningspedagogikk ved NTNU Ålesund. Prosjektledelse ved NTNU Ålesund. Helseledelse ved BI Oslo.
Foredrag, sammen med Berit Elshaug Johansen: "Overdoseforebyggende arbeid på tvers av kommuner" (se ovenfor).
Heidi Hansen
Onsdag 11:30
Heidi Hansen jobber som erfaringskonsulent ved Prindsen mottakssenter i Oslo. Hun jobber tett på mennesker med rus- og psykiske utfordringer, og har hatt hovedansvar for "Åpen Hage" siden 2021. Hansen har tidligere jobbet mange år i RIO - en landsdekkende brukerorganisasjon på rusfeltet. Hun har bidratt lenge på feltet som brukermedvirker, og sittet i flere råd, utvalg og prosjekter. Med et spesielt fokus rettet inn mot kvinner, rus og vold, i tillegg til mangel på krisesentertilbud for denne gruppen. Heidi Hansen har holdt mange foredrag om tvang i rusbehandling.
Foredrag, sammen med Rindé Dahl: "Prindsen, Åpen hage". Om konseptet rundt prosjektet Hagen, om besøkstall, trivsel og tilbakemeldinger.
Rindé Dahl
Onsdag 11:30
Rindé Dahl er utdannet sosialarbeider og jobber som miljøterapeut på Prindsen mottakssenter. Hun er ansatt i en prosjektstilling i Hagen, og jobber for det meste der.
Foredrag, sammen med Heidi Hansen: "Prindsen, Åpen hage". Om konseptet rundt prosjektet Hagen, om besøkstall, trivsel og tilbakemeldinger.
Relevante lenker:
En trygg oase (reportasje i magasinet =Oslo)
Oslos viktigste bakhage (reportasje i magasinet =Oslo)
Oasen til rusavhengige er reddet (nettavisen Fontene)
Hagen til rusavhengige kan forsvinne: – Hvis jeg sovner, vet jeg at noen passer på (Fri fagbevegelse)
Kai-Ove Norkyn
Onsdag 11:45
Kai-Ove Norkyn er spesialrådgiver i KORUS øst, og samtidig ph.d.-stipendiat ved NKROP. Han forsker på hvordan VR-teknologi kan benyttes for å styrke voldsforebyggende ferdigheter hos helsepersonell. Jobber i KORUS øst med Kjentmann, rusforebyggende arbeid og opplæring i motiverende samtale (MI). Har en bachelor i sykepleie og master i psykisk helsearbeid. Erfaring fra blant annet spesialisthelsetjenesten (utredningspost og FACT), interkommunale kriseteam og kommunale tjenester for psykisk helse og rus.
Lars Linderoth
Onsdag 12:25
Lars Linderoth er spesialist i psykiatri og spesialist i rus- og avhengighetsmedisin. Har arbeidet med alvorlige ROP-lidelser siden 1995, for det meste i hovedstadsområdet, først og fremst poliklinisk og ambulant med bruk av metoden integrert behandling (nå IDDT), både gjennom arbeid i poliklinikk, ROP Tøyen og de siste årene i Samhandlingsteamet i Bærum, senere FACT.
Foredrag: "Relasjonens betydning i arbeid med mennesker med alvorlige ROP-lidelser. Muligheter og begrensninger – og ikke minst: viktighet"
-