Foredragsholdere dag 1
Her kan du lese om foredragsholderne på dag 1 av LAVterskelkonferansen - tirsdag 5. desember.
Silje Finstad
Tirsdag 10:00
Silje Finstad ønsker velkommen og er konferansier begge dagene.
Hun jobber til daglig i KORUS Oslo med skadereduksjon og overdoseforebyggende arbeid, pårørende og etterlattarbeid, samt veiledning. Hun har jobbet innenfor både rus og psykisk helse før hun ble Oslos representant inn i Nasjonal overdosestrategi i 2014. Finstad er utdannet sykepleier, har videreutdanning i helserett og rus- og avhengighetsproblematikk, og er nå masterstudent i folkehelsevitenskap.
Bjørnar Bergengen
Tirsdag 10:05
Bjørnar Bergengen er spesialkonsulent i KORUS Oslo og utdannet kriminolog. Han ble finansiert av Nordisk samarbeidsråd for kriminologi i 1999-2000 for å gjøre en sammenligning av metadonbehandlingen og holdningen til denne i Norge, Sverige og Danmark. Bergengen Har arbeidet seks år på to ulike lavterskelinstitusjoner i Norge.
Han holder kåseriet "Om velferdsstaten", en lett inngang til hverdagen vi lever og virker innenfor.
Espen Freng
Tirsdag 10:15
Espen Freng er sosialantropolog og seniorrådgiver i Helsedirektoratet, avdeling psykisk helse og rus.
Foredrag: "Veien videre for overdosestrategien"
Anna Sabina Soggiu
Tirsdag 10:30
Anna-Sabina Soggiu er fagkoordinator for rusarbeid i KORUS Oslo, og jobber i spennet mellom lavterskelarbeid til rusbehandling. Hun har ansvar for Brukerplan, rådgivende enhet for russaker, implementerings- og utviklingsstøtte for Russtrategien i Oslo kommune, og Oslostandard for rusfaglig arbeid.
Soggiu er utdannet sosionom og har en videreutdanning i ledelse og master i sosialt arbeid, med tema skadereduksjon. Hun arbeider med å fullføre en phd der hun forsker på tjenester til ungdom med rus- og psykiske helseutfordringer.
Foredrag: "Hva vil det si å være å være profesjonell?"
Marte Berekvam
Tirsdag 11:20
Marte Berekvam er enhetsleder Suldal hjemmetjenester.
Foredrag, sammen med Petter Hoås: "Kommunerusprisen 2023". Suldal kommune vant Kommunerusprisen 2023. Ifølge juryen jobber de godt tverrfaglig, de jobber målrettet med økonomi, bolig og meningsfull aktivitet for brukerne. Brukerne av rustjenestene gir kommunen toppscore på tilgjengelighet, tillit, høflighet og respekt.
Petter Hoås
Tirsdag 11:20
Petter Hoås er ruskonsulent i Suldal kommune - en stilling han har hatt i 14 år. Han har helse- og sosialfaglig bakgrunn. Tidligere miljøterapeut i Suldal Kommune(avd.psykisk helse), samt en periode i Helse Fonna-foretaket. Hoås er opptatt av god tverrfaglig samhandling og koordinering, både mellom spesialisthelseteneste og kommune, og ikke minst innad i kommunen.
Foredrag: "Kommunerusprisen 2023" sammen med Marte Berekvam (se ovenfor).
Petter Dahle
Tirsdag 11:40
Arbeider som faglig rådgiver i NAPHA. Utdannet sosionom med cand.mag.-grad i psykisk helsearbeid og mastegrad i styring og ledelse. Har bred arbeidserfaring fra de kommunale helse- og sosialtjenestene - både i fagstillinger og som leder. I tillegg til rus- og psykiskhelsefeltet har han arbeidet med boligsosialt arbeid, integrering av flyktninger og innvandrere, fattigdomsbekjempelse, vanskeligstilte på boligmarkedet og marginaliserte unge. Han har også arbeidet i akuttpsykiatrien og internasjonalt humanitært arbeid.
Foredrag: "Hva kreves av tjenestene for å få til god behandling, og hva kjennetegner de som får det til?" Hvor kommer den gode hjelpa fra? Hva er god hjelp og behandling, og hva kreves av tjenestene og vi som jobber i dem? Hvordan skape kultur for godt samarbeid på tvers av tjenester og systemer? Hva kjennetegner de som klarer det?
Torbjørn Mohn-Haugen
Tirsdag 12:00
Torbjørn Mohn-Haugen er generalsekretær i den nasjonale bruker- og interesseorganisasjonen for erfaringskonsulenter, Erfaringssentrum. Han har vært med på å utvikle organisasjonen fra starten i 2016. I tillegg har han jobbet som erfaringskonsulent i Oslo kommune. I 2018 vant han prisen «årets erfaringskonsulent», og i 2015 vant han Olafprisen for sin deltakelse i filmen LEVE. Torbjørn har deltatt i en rekke utviklingsprosjekter på psykisk helse- og rusfeltet. I oktober 2023 kom den første boken i Norge om erfaringskonsulenter, der Torbjørn er en av redaktørene.
Foredrag: "Mennesker som strekker seg litt lenger". Det gode aktivitetshuset kan redde liv. Hva gjør jeg som erfaringskonsulent, hvis aktivitetstilbudet trenger hjertestarter?
Eva Kristiansen
Tirsdag 13:35
Eva Kristiansen jobber i KORUS øst med overdosestrategien, eldre og rus, FACT og migrasjon og rus. Er utdannet sosionom med master i psykososialt arbeid – selvmord, rus, vold og traumer (studieretning rus og avhengighet). Har mange års erfaring som miljøterapeut og teamkoordinator i tverrfaglig spesialisert rusbehandling (TSB), og fra kommunalt rusarbeid og barnevern. I tillegg har hun jobbet som psykososial koordinator i kommunal flyktningetjeneste, med spesielt fokus på enslige mindreårige og flyktningers psykiske helse.
Foredrag: "Sekundært traumatisk stress hos rusbehandlere". Innlegget er basert på masteroppgaven Eva Kristiansen skrev i 2016: "Forekomst av sekundært traumatisk stress hos rusbehandlere i Tverrfaglig spesialisert rusbehandling", og artikkelen som er en omarbeidelse av oppgaven og ble gitt ut i 2019: "Secondary traumatic stress in Norwegian SUD-therapists: Symptoms and related factors".
Marie Haavik
Tirsdag 13:50
Marie Haavik er psykologspesialist og forfatter. Har arbeidet mye med vold, traumer, og funksjonshemming, og med ivaretakelse av hjelpere. Har sammen med Siri Toven skrevet boken "Ivaretakelse av hjelpere. Er vi ikke betalt for å tåle dette?" (Universitetsforlaget 2020).
Foredrag: "Ivaretakelse av hjelpere i rusfeltet". Det kan være krevende å arbeide med mennesker med rusproblemer. Hva kan være særegne arbeidsbelastninger i dette feltet? Hvordan forebygge at belastningene blir for store for de ansatte?
Ellen Hoxmark
Tirsdag 14:50
Ellen Hoxmark er leder ved Nasjonalt kompetansesenter for psykisk helsearbeid (NAPHA), og er utdannet psykologspesialist med en doktorgrad. Ellen Hoxmark har tidligere jobbet innen psykisk helsevern i Tromsø, særlig med personer med samtidige psykisk helse og rusmiddelutfordringer. Hun deltok i Helsepersonellkommisjonen i 2022.
Foredrag: "Hva kan helsepersonellkommisjonens rapport Tid for handling bety for rusfeltet?"
Relevante lenker:
Nina Lily Richmond
Tirsdag 15:20
Nina Lily Richmond er spesialrådgiver i KORUS øst og jobber med råd, veiledning og hjelp knyttet til Nasjonal overdosestrategi, legemiddelassistert rehabilitering (LAR) og Rådgivende enhet for russaker. Hun har bachelor i sosialt arbeid - barnevern, og erfaring fra kommunalt rusarbeid, ROP (samtidig rusmisbruk og psykisk lidelse), kriseteam og oppsøkende arbeid med ungdom. I tillegg har hun jobbet med rus og spilleavhengighet i spesialisthelsetjenesten.
Under konferansen leder hun en sofasamtale med Ellen Hoxmark, Petter Dahle, Torbjørn Mohn-Haugen og Anna-Sabina Soggiu.
-