Oppfølging av etterlatte ved rusrelatert død – et felles ansvar
KONFERANSE: – Å arbeide for å øke bevisstheten om samfunnets ansvar for å forbedre tjenester for etterlatte gir mer mening til min egen sorg, sier Renate Larsen, en av flere bidragsytere til konferansen «Fra forskning til felles ansvar – et løft for fremtiden».
Publisert: 11 oktober 2024
Skrevet av: Thomas Anthun Nielsen
– Mitt valg om å ta et aktivt initiativ var ikke enkelt, men det kjennes riktig.
Ordene tilhører Renate Larsen. Hun er etterlatt og styremedlem i EVR – Landsforeningen for etterlatte ved rus. Hun er engasjert i foreningen og sitter i arbeidsgruppen for å utarbeide program og gjennomføre konferansen «Fra forskning til felles ansvar – et løft for fremtiden», som arrangeres 20. november i Bergen.
– Oppfølging av etterlatte er et felles ansvar og det vi ønsker med denne konferansen er å bygge en bro mellom fagmiljøene, forskningsmiljøene og de etterlatte slik at vi kan løfte sammen, forklarer spesialrådgiver Marit Roksvåg Markestad i KORUS Bergen.
Konferansen samler mange etterlatte, pårørende og fagfolk. Larsen og Markestad oppfordrer spesielt etterlatte og pårørende til å komme på konferansen, både for å få faglig påfyll, men kanskje viktigst for å møte andre mennesker i samme situasjon.
– Da jeg ble etterlatt som følge av rusdød savnet jeg likepersonstøtte og sorggrupper som andre etterlattgrupper hadde, men det eksisterte ikke, sier Larsen.
– Det hun sier nå er veldig viktig og noe vi som jobber i fagfeltet ofte hører. Som etterlatt blir man ofte stående alene i sorgen, uten å ha noen som virkelig forstår situasjonen en står i. Legger man til at det ofte er forbundet med stigma og skam å miste noen til psykisk uhelse og rus gjør ikke det veien videre noe lettere. Derfor kan det være veldig viktig å bygge opp et godt nettverk rundt seg av andre mennesker som har stått i de samme skoene som du selv står i nå, forsetter Markestad.
Bryte ned stigma
Begge er spesielt opptatt av åpenhet, å bryte ned stigma, og endre holdninger knyttet til mennesker som har problemer ned psykisk helse og rus. Mange etterlatte ved rusrelatert død kan ha det svært vanskelig, og kan kjenne seg veldig alene. Samtidig som stigma knyttet til rus og psykisk lidelse, forsterker ensomheten enda mer. Det er nødvendig at hjelpeapparatet har kunnskap om temaet og aktivt forsøker å nå ut til dem som ønsker hjelp og støtte. Hvordan man blir møtt som pårørende har stor betydning for om man har håp og tro på at tjenestene kan være en støtte når man går fra å være pårørende til å bli etterlatt.
– Vi må derfor være bevisst våre holdninger i møte med mennesker om sliter med rus og deres pårørende, sier Markestad
Det er de begge tydelige på.
For etterlatte som selv sliter med egne rus- og psykiske problemer, kan det å være uten hjelp og støtte bli fatalt. Her kan avstanden mellom etterlatte og tjenestene være enda større. Nå ser de begge fram til den nye veilederen for det overdoseforebyggende arbeidet for kommunene som de håper vil være med på å tette denne avstanden.
– Vi venter spent på den nye veilederen, ser frem til å formidle og jobbe systematisk med alle rådene sammen med ansatte i kommunene i landet, sier Marit Markestad.
Gratis påmelding
Veilederen vil med stor sannsynlighet også inneholde råd om at kommunene bør tilby etterlatte oppfølging og støtte ved rusrelatert død.
– Jeg tenker at rådene i veilederen er et resultat av forskningen som er gjort i END («Etterlatte ved narkotikarelatert død – i et recoveryperspektiv»). Konferansen er med på å rette oppmerksomheten og bygge bro mellom forskning og praksis, og på den måten gi et håp om at etterlatte i større grad skal få den hjelpen de har rett på, forklarer hun.
– Det er gratis å delta på konferansen. Et lite tips til alle som ikke har anledning til å reise til Bergen kan være å melde seg på digitalt. Så kan man for eksempel lage en fagdag på arbeidsplassen for alle medarbeiderne. Vi hører at organisasjoner som jobber opp mot pårørende og etterlatte, arrangerer treff for å følge konferansen sammen. Dette synes vi er flott, sier Markestad.
For etterlatte som ønsker å delta, men som ikke har råd er det mulig å kontakte arrangøren for å få bistand til å delta på konferansen. Fristen er da 18.10.
Her melder du deg på konferansen fysisk.
Her melder du deg på konferansen digitalt
Det er fortsatt mulig å melde seg på konferansen om en vil delta fysisk eller digitalt. Påmeldingsfristen er 1. november.
Relatert innhold
-
Til deg som er pårørende
Er du berørt av andres rusmiddelbruk, eller er du en fagperson som ønsker å lære av pårørende? Lærings- og mestringssenteret (LMS) ved KORUS midt har flere tilbud til deg.
-
Overdoseforebyggende arbeid
Overdoseforebyggende arbeid er innsats som bidrar til å redde liv og begrense helseskader. KORUS drifter flere faglige nettverk, arrangerer kurs, konferanser og har produsert en egen håndbok om temaet.
-
Pårørendearbeid
Å være pårørende til en person med rus- eller avhengighetsproblemer er krevende. KORUS kan hjelpe deg med å støtte og bidra til involvering av pårørende.
-
mar 05.
KORUS Bergen
Motiverende Samtale (MI): Innføringskurs
-
apr 23.
KORUS Bergen
AAH - Ansvarleg alkoholhandtering: regional nettverkssamling for heile Vestland