– Vi må ikke miste troen på de vi har rundt oss, selv om det ser mørkt ut
APPELL: Jeg har møtt mange mennesker som jeg nesten hadde mistet troen på skulle klare seg, men som nå står støtt og har oppnådd det utroligste.
Publisert: 02 september 2024
Skrevet av: Tone Helene Oskarsen
Verdens overdosedag er en årlig markering for å minnes alle som dør av overdose og for å forebygge og formidle kunnskap om temaet.
I fjor døde 363 mennesker av overdose, noe som er det høyeste tallet på 23 år. Dagen markeres 31. august hvert år.
I forbindelse med markeringen av Verdens overdosedag 2024 holdt seniorrådgiver Marte K. Helle fra KORUS Stavanger en appell i Byparken i Stavanger:
En dag til ettertanke
«I dag står vi samlet for å markere Verdens overdosedag, en dag som bærer med seg både sorg og håp. Vi minnes de som har gått bort, de som har mistet livet for tidlig på grunn av en overdose. Det har vært en økning av antall overdosedødsfall, både nasjonalt og i Rogaland. I fjor var det 42 personer som døde av en overdose i Rogaland, dette er 12 personer flere enn året før. Og bak hvert tall er det et menneske som ikke lenger er blant oss. Det er foreldre, barn, søsken, venner og kollega. Hver eneste av dem hadde en historie, en drøm og et liv som ble revet bort alt for tidlig.
Dette er en dag til ettertanke. Jeg har jobbet mange år i rusfeltet i Stavanger, og for oss som jobber med dette gjør det inntrykk og det gjør vondt å miste noen vi har fulgt opp, og båret håpet for over lengre tid. Jeg har mange i tankene mine i dag, mange flotte menneskene som jeg har møtt gjennom jobben og som dessverre ikke lengre er blant oss. Alle med hver sin historie, og hver sin unike personlighet. Å miste noen vi har forsøkt å hjelpe er vondt, men det kan ikke sammenlignes med den sorgen og smerten de etterlatte står igjen med.
Utfordringsbildet har endret seg
I dag må vi også ha fokus på viktigheten av å fortsette med det overdoseforebyggende arbeidet. Det er gått ti år siden overdosestrategien ble lansert i 2014, og til tross for at man har jobbet systematisk, så har man dessverre ikke sett den nedgangen man ønsker. Årsakene til det er sammensatte, men det er mye som tyder på at vi trenger flere og ulike type tiltak som når en bredere målgruppe enn tidligere. Det er flere som dør av smertestillende og syntetiske opioider enn heroin, noe som viser at utfordringsbildet har endret seg.
Samtidig skal vi fortsette med det som virker. Skadereduksjon, tilgjengelig nalokson, lavterskel helsetjenester, oppsøkende arbeid og tilgang til hjelp og behandling er noen av de mange tiltakene som kan redde liv. Vi må sørge for at disse tiltakene er tilgjengelige for alle som trenger dem. I tillegg er det planlagt nye tiltak, blant annet en app, som skal varsle når det er rusmidler i omløp som gir økt overdoserisiko. Denne appen er en del av et større varslingssystem som vi i KORUS, i samarbeid med Helsedirektoratet, jobber med. Men forebygging er så mye mer. Det handler om at vi som samfunn inkluderer hverandre, og møter hverandre med forståelse, respekt og anerkjennelse.
Alle kan bidra til å skape håp
Vi må også sørge for at kunnskap om overdoseforebygging når ut til alle som trenger det – til brukerne selv, til pårørende, til de som jobber i feltet og til samfunnet for øvrig. Å dele erfaringer og kunnskap på tvers av fagfeltet er nødvendig for å styrke innsatsen mot overdoser. KORUS Stavanger er et kompetansesenter, og en av de viktigste oppgavene våre er kunnskapsformidling. I samarbeid med kommuner, bruker- og pårørendeorganisasjoner, helseforetaket og Statsforvalteren, har vi arrangert en årlig konferanse i ti år som fokuserer på nettopp overdoseforebygging. Årets konferanse ble raskt fullbooket, men den kommer til å bli streamet på korus.no tirsdag 17. september slik at alle som vil kan følge den. Hvert år har konferansen ulike tema, og i år er teamet «håp».
Håp om at det er mulig å komme seg ut av en vanskelig livssituasjon. Håp om at selv når alt virker håpløst, så finnes det en vei videre. Jeg har møtt mange mennesker som jeg nesten hadde mistet troen på skulle klare seg. Men som nå står støtt og har oppnådd det utroligste. Det er en påminnelse om at vi ikke må miste troen på de vi har rundt oss, selv om det ser mørkt ut. Vi kan alle bidra til å gi håp og skape motivasjon til endring.»