Vet mer om RER

Agder, Telemark, Vestfold og Buskerud hadde fram til mars behandlet nesten 80 saker i Rådgivende enheter for russaker (RER), viser en ny kartlegging. – Til sammen sitter våre kommuner med viktig kunnskap, kompetanse og erfaring, sier Karin Gustavsen fra KORUS sør.

Karin Gustavsen holder foredrag. Hun er engasjert, vifter med armene og forklarer. I bakgrunnen har hun et bilde av to, små, slitte barnesko.
VERDT Å LYTTE TIL: I det videre arbeidet med rådgivende enheter for russaker, bør man lytte til kommunenes erfaringer, mener Karin Gustavsen fra KORUS sør. (Foto: Bjørn Sodeland)

Publisert: 04 september 2024

Sommeren 2022 ble det obligatorisk for alle kommuner å etablere en rådgivende enhet for russaker. Målet var å tilby et alternativ til straff for personer uten tidligere kjent rusmiddelproblematikk som ble tatt for oppbevaring av illegale rusmidler til eget bruk.

Enhetene skulle gi råd og veiledning, og peke dem med behov for videre hjelp inn i nødvendige helse- og omsorgstjenester. Etter etableringen har det dukket opp mye kritikk, og i flere av landets kommuner har få eller ingen blitt henvist til enhetene.

Nå har KORUS sør, i samarbeid med statsforvalterne, gjennomført en kartlegging, og ifølge Gustavsen, er det verdt å ta med seg erfaringene derfra i det videre arbeidet med RER.

– Flere kommuner bruker de rådgivende enhetene aktivt, og har fått på plass samarbeidet mellom påtalemyndighetene og kommunen. Ser vi på hver enkelt kommune er det ikke snakk om så mange saker, men til sammen kan vi vise til nyttig og viktig kompetanse på bruk og organisering av enhetene, sier Gustavsen.

Dette viser tallene

Region sør består av 66 kommuner. Av disse har 42 svart på kartleggingen. Til sammen har de rådgivende enhetene i kommunene mottatt 71 saker fra påtalemyndighetene. Av disse er 63 blitt behandlet i rådgivende enhet. Ser vi nærmere på tallene, gjelder 23 av sakene unge under 18 år.

– Det er 22 kommuner som ikke har svart, men basert på innkomne data og vår kjennskap til disse kommunene, er det grunn til å anta at det reelle tallet ligger på nærmere 80 saker, sier Gustavsen.

Slik er enhetene organisert

Det store flertallet av kommunene har organisert enhetene under psykisk helse og rus. Hvem som har det direkte ansvaret, varierer. I noen kommuner er ansvaret lagt til egne ruskonsulenter. Andre har satt opp et rusfaglig forum eller et tverrfaglig team. Vi finner også eksempler på rådgivende enheter som er organisert under helse og omsorg.

Informasjon på nettsidene

Av kommunene som har svart på undersøkelsen, er det så langt 17 som sier de har informasjon om de rådgivende enhetene på sine nettsider. Ti sier de har planer om å legge ut informasjon, og 15 svarer at de ikke har lagt ut informasjon på nett.

– Alt i alt viser kartleggingen at det har blitt lagt ned mye arbeid både i etablering og oppfølging av de rådgivende enhetene. Vi mangler fortsatt kunnskap om erfaringene til de personene som har møtt de rådgivende enhetene. Det er nyttig og interessant om kommunene selv kan følge opp dette, sier Gustavsen.