Naturen slår alle klasserom som læringsarena.

«Skal ein gje mennesker innblikk i naturens gang, så må ein oppleve det der det skjer», i følge Anders Baumberger i boken «Turboka».

Bilde av foredragsholderne
OSTERØY: Mette Mørk, Kenneth Enehaug, Are Lerstein og Siri Otterskred.

Publisert: 06 juni 2025

Skrevet av: Thomas Anthun Nielsen

Med det som bakgrunn kom Are Lerstein fra KORUS Bergen, Siri Otterskred fra Frelsesarmeen/Trygt hjem og Mette Mørk og Kenneth Enehaug fra Medvandrerne ut til Træet gård på Osterøy for å snakke med studenter som studerer Klinisk erfaringskompetanse på Tirna. Klinisk erfaringskompetanse er et videregående studium for helsearbeidere (60 stp), og dette vårsemesteret er temaet psykisk helse.

De fleste studentene hadde ikke overnattet på en DNT hytte tidligere, ei heller opplevd fellesskapet av å være på tur. Træet gård er en gård som ligger i naturskjønne omgivelser like ved et vann. Det er lite til ingen mobil dekning, og her får en mulighet til å oppleve å  å reise tilbake 100 år i tid.

Bilde av Are Lerstein og Mette Nord i en gammel hytte

Are Lerstein og Siri Otterskred fortalte om hvordan en kan bruke naturen som metode for bedre psykisk helse og recovery. Undervisningen ble avsluttet med en bålprat. Studentene ble veldig engasjert og opplevde undervisningen, og særlig bålpraten som befriende, tankevekkende og som en emosjonell opplevelse. De opplevde å komme nærmere de andre som var med på tur, og bedre i kontakt med seg selv.  At det alltid finnes håp og at det er viktig å ta seg en «time out» i hverdagen og komme seg ut i naturen, sammen med andre. 

Flammene fra et bål formet som et hjerte

Søvn og aktivitet er noen av de første spørsmåla en stiller når en kartlegger psykisk helse ut i kommunene. Studentene arbeider i mange kommuner rundt omkring i Bergensregionen og vil kunne være gode representanter for hvilke terapeutiske muligheter som ligger i naturbasert helsearbeid. Ofte kommer det mange unnskyldninger for ikke å komma seg ut på tur, og mange kjenner nok på et manglende fellesskap der en føler seg velkommen. Her kan den frivillige organisasjonen Medvandrerne spille en riktig rolle.

Mange av de som strever med psykisk uhelse opplever det som stigmatiserende om de skal gå tur som gruppe: mennesker som strever med psykisk uhelse eller en person med rusproblemer. For mange som strever med psykisk uhelse kan det å være fysisk aktiv oppleves som en stor barriere. Hos Medvandrerne er alle velkommen. I den nylig utgitte boken Utendørsterapi (Fernee, Palucha, Olsen & Gabrielsen, 2023) fremheves nettopp dette: «En av de viktigste oppgavene i psykisk helsearbeid er å skape arenaer der mennesker kan få tilgang til sosialt fellesskap». Rundt bålet og med blikket inn i flammene er det mange som klarer å sette bedre ord på sine innerste tanker og følelser.

Slik at har vi mennesker gjort i ualminnelige tider. Bålet og flammene har vært avgjørende for vår eksistens som mennesker, både i form av varmekilde, men også for sosialisering, utvikling av kulturer og språk. På den måten blir bålet et form for ritual, som har sine gevinster. En av studentene mimret tilbake til hennes opprinnelsesland, Afrika, og så for seg besteforeldre og familien sitte rundt bålet. Hun så for seg den røde jorden, og minnes hvor sosial barndommen hennes var i Afrika.

En gruppe mennesker som sitter rundt et bål og snakker sammen.

Recovery er et begrep som omfatter mange prosesser. For studentene på denne turen var det særlig vekt på personlige recovery-prosesser. Personlig recovery er en dymanisk og aktiv prosess, som er i utvikling, og her blir nettopp prosessen viktig. 

Gir prosessen mening, livskvalitet, utvikling, glede og/eller fellesskap? 

Bålpraten ga mye mening for den enkelte student, og flere av studentene har i ettertid gitt uttrykk for at de opplevde både egenutvikling og økt livskvalitet etter å ha deltatt. De så at naturen som metode ga håp for flere pasientgrupper, og opplevde også stor overføringsverdi til menneskene og de møtene de har i løpet av en arbeidshverdag.