10 år med nalokson i Norge

Naloksonprosjektet feirer ti-årsjubileum i år og samlet dyktige foredragsholdere til jubileumsseminar i Bergen, hvor nye data og viktige erfaringer ble delt for å styrke fremtidens overdoseforebygging.

Arild Knutsen
Arild Knutsen fra Foreningen for human ruspolitikk snakket engasjert om nalokson i et brukerperspektiv.

Jubileumsseminaret markerte en viktig reise – fra den opprinnelige tanken om å dele ut reseptbelagte medisiner til ikke-helsepersonell, til dagens etablerte bruk av nalokson som en selvsagt del av overdoseforebygging. I dag er nalokson en naturlig del av overdosestrategien og vil fortsette å være det i fremtidige handlingsplaner.

Forskerne fra SERAF presenterte tall fra naloksonregistreringer og belyste hva vi vet om effekten av naloksonutdeling. Arne Skulberg fra prehospital tjeneste bekreftet at nalokson nesespray også er effektiv mot de svært potente opioidene, nitazener, når den brukes sammen med hjerte-lungeredning (HLR) og å ringe 113.

bilde
Arne Skulberg, anestesilege på legeambulansen i Oslo snakker om nitazener.

Pårørendeorganisasjonen Ivareta delte sitt perspektiv og kunngjorde sin deltakelse i prosjektet. Nå vil pårørende til rusbrukere, inkludert foreldre, søsken og venner, få bedre tilgang til denne livreddende behandlingen.

Kriminalomsorgen fremhevet nalokson som et viktig tiltak for løslatte, en sårbar gruppe med høy risiko for overdose. Fengsler og friomsorgskontorer arbeider aktivt med utdeling av nalokson for å forebygge overdoser etter løslatelse.

Arrangørgruppe
Arrangørgruppen etter vel gjennomført program. Fra venstre, Desiree Eide (SERAF), Thomas Clausen (SERAF), Åse Merete Solheim (Bergen kommune, MO Gyldenpris. Naloksonkoordinator for Bergen og Vestland), Philipp Lobmaier (SERAF). Bak, Christoffer Carl Thorer Røed og Øystein Bruun Ericson (tidligere SERAF, nå NKVTS)
Publisert: 23. sep. 2024